Strona 92 z 124 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1239

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. IV

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Czy ktoś z Was posiada canon 35 1.4? To drogie szkło doprowadza mnie do szału.... Od razu po zakupie odesłałam go do kalibracji i było ok ale po dłuższym użytkowaniu stwierdzam, że coś jest nie tak... Albo ja zbyt często używam ekstremalnie niskich wartości przysłony (sesje plenerowe ślubne) albo obiektyw jest do d...... Wiele fajnych kadrów jest do niczego bo obiekt jest... nie ostry... szczególnie na przysłonach 1.4 do 2.8... Co robic??
    Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Np. w trakcie sesji plenerowej robie zdjęcia na przesłonie 1.8 i nagle w domu na komputerze okazuje się, że na niektórych zdjęciach pare młodą mam nieostrą a tło ostre... szok. A po zakupie sprzęt był w kalibracji na Żytniej.... Już sama nie wiem...
    Wysyłałaś na serwis komplet aparat+obiektyw czy tylko sam obiektyw? Jeśli sam to prawdopodobnie jest z nim wszystko OK ale z kolei aparat jest "rozjechany" i wypadałoby też go przywrócić do stanu fabrycznego. Serwisy z tego co tutaj można wyczytać nigdy nie kalibrują do wzorca poniżej f2.8 Jak obydwa elementy czyli aparat + obiektyw będą w stanie fabrycznym a nadal będziesz niezadowolona to wykonaj dodatkowo samodzielną mikrokalibrację AF.

Review: Canon 35mm F/1.4 L USM Lens - The Phoblographer

^ Ten facet używał 5D Mark II i polecał podczas robienia zdjęć ślubnych używać trybu AI Focus.

AI Focus is my choice when shooting weddings and anything that requires more of the photojournalism skills that I learned from my mentor. However, it can also be very useful when a wedding photographer is walking around capturing candid photos as the subjects tend to be very animate at times.
    Canon 5D Mark III Review and Wedding Setup Âť Derek Halkett Photography

^ Ten z kolei używający 5D Mark III zauważa iż używając centralnego punktu AF przy rekomponowaniu ujęć portretowych lepiej może czasem wyjść poza ten centralny punkt AF:

I keep the center most point of focus as my default and use this most of the time. In portraits, I lock my focus and recompose to frame my shot.
    Important note: When using the center point and recompose method, please understand this. When the camera achieves a focus lock with the center most point, it does so at a “flat focus plane.” The best way to explain is the lens hits the subject and extends outward at a 90 degree angle to the left and right in a straight line. When recomposing, you often change the angle and distance (ever so slightly), which can make the focus soft and out of focus. Its difficult at times to have to thumb through the focus points to select a better point of focus, but I have been trying to train myself to do this because I started to notice tht the center point can cause this problem.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 05-07-2015 o 13:29

Pełne uzależnienie

Na 99% wina uztkownika.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Witam.Ostatnio mam dylemat,mianowicie czy warto zmieniać puszkę 5D classic na 6D czy pozostać przy niej, a wymienić 35 2.0 is na sigme 35 1.4.Puszka to wygodniejsze ISO,natomiast stałka to pazur na mniejszej GO.Nowe body to ograniczenie znaczne w pracy migawki(4tys.)Mam obawy,jeśli pracuję na jasnych szkłach.Sprzęt wykorzystuję glòwnie do ślubòw.Proszę o wsparcie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez majson Zobacz posta
    Witam.Ostatnio mam dylemat,mianowicie czy warto zmieniać puszkę 5D classic na 6D czy pozostać przy niej, a wymienić 35 2.0 is na sigme 35 1.4.Puszka to wygodniejsze ISO,natomiast stałka to pazur na mniejszej GO.Nowe body to ograniczenie znaczne w pracy migawki(4tys.)Mam obawy,jeśli pracuję na jasnych szkłach.Sprzęt wykorzystuję glòwnie do ślubòw.Proszę o wsparcie.
    Dziwny ten dylemat: nowa puszka, która jest lepsza prawie we wszystkim (koszt około 6tyś) czy zmiana 35 2.0 is na 35 1.4 (koszt około 1,5 tyś) tracisz IS, a zyskujesz 1 EV i mniejszą GO, którą wykorzystasz w kilku % zdjęć - jaki w tym sens?

Cytat Zamieszczone przez majson Zobacz posta
    Puszka to wygodniejsze ISO
    wygodniejsze to mało powiedziane. Nie mogę porównać do 5D, ale 6400 w 6D jest o wiele lepsze niż 1600 w 50D.
    Osobiście wymienił bym puszkę
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 12-09-2015 o 13:23
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar 5pirit

Ja bym brał nową puszkę, i na niej 35 IS f2 też pewnie dostanie skrzydeł. A na nową 35'tkę zarobisz tą nową puszką.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Bywalec Awatar Wojtko
    Miasto
    Okolice Gorzowa

Stara piątka jako backup i nowy korpus jako podstawowy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Druga puszka to 1Ds mk2.Więc 5-ka na pewno poszłaby pod młotek.Zastanawia mnie czy faktycznie w 6D jest dużo lepiej z af niż w starym 5D.Pytam szczególnie o boczne punkty.

Bywalec Awatar Wojtko
    Miasto
    Okolice Gorzowa

W zapasie masz 1ds II a robisz 5c? Każdy ma swoje nawyki, ale dziwię się

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

W moim przypadku nie występuje zapas.Pracuję równolegle na 2 body.Zazwyczaj na jednym 35-ka na drugim 85-ka.

Bywalec Awatar Wojtko
    Miasto
    Okolice Gorzowa

Ok. Tak jest wygodnie. Ostatnio Zmieniłem 24 + 50 na 35 + 85 i pracowało się wygodniej. Choć najwygodniej mieć jeszcze dwa identyczne korpusy. Pozdrawiam.

Strona 92 z 124 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów