Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1239

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. IV

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Jak się ma zooma to można ostrzyć na max zbliżeniu i potem oddalić. W przypadku stałki se ne da, ale przypadek dziwny. Ja uważam ten obiekty za jeden z lepszych jakie mam/miałem jeśli chodzi o AF. Dziś nawet radził sobie całkiem nieźle na sali z kolorowymy światłami w kontrze.Trzeba dobrze przetestować.
    Na tą chwilę nie mam etatów dla zoomów w mojej pracy stałki absolutnie załatwiają sprawe
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Czy ktoś z Was posiada canon 35 1.4? To drogie szkło doprowadza mnie do szału.... Od razu po zakupie odesłałam go do kalibracji i było ok ale po dłuższym użytkowaniu stwierdzam, że coś jest nie tak... Albo ja zbyt często używam ekstremalnie niskich wartości przysłony (sesje plenerowe ślubne) albo obiektyw jest do d...... Wiele fajnych kadrów jest do niczego bo obiekt jest... nie ostry... szczególnie na przysłonach 1.4 do 2.8... Co robic??
    Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Np. w trakcie sesji plenerowej robie zdjęcia na przesłonie 1.8 i nagle w domu na komputerze okazuje się, że na niektórych zdjęciach pare młodą mam nieostrą a tło ostre... szok. A po zakupie sprzęt był w kalibracji na Żytniej.... Już sama nie wiem...
    Wysyłałaś na serwis komplet aparat+obiektyw czy tylko sam obiektyw? Jeśli sam to prawdopodobnie jest z nim wszystko OK ale z kolei aparat jest "rozjechany" i wypadałoby też go przywrócić do stanu fabrycznego. Serwisy z tego co tutaj można wyczytać nigdy nie kalibrują do wzorca poniżej f2.8 Jak obydwa elementy czyli aparat + obiektyw będą w stanie fabrycznym a nadal będziesz niezadowolona to wykonaj dodatkowo samodzielną mikrokalibrację AF.

Review: Canon 35mm F/1.4 L USM Lens - The Phoblographer

^ Ten facet używał 5D Mark II i polecał podczas robienia zdjęć ślubnych używać trybu AI Focus.

AI Focus is my choice when shooting weddings and anything that requires more of the photojournalism skills that I learned from my mentor. However, it can also be very useful when a wedding photographer is walking around capturing candid photos as the subjects tend to be very animate at times.
    Canon 5D Mark III Review and Wedding Setup Âť Derek Halkett Photography

^ Ten z kolei używający 5D Mark III zauważa iż używając centralnego punktu AF przy rekomponowaniu ujęć portretowych lepiej może czasem wyjść poza ten centralny punkt AF:

I keep the center most point of focus as my default and use this most of the time. In portraits, I lock my focus and recompose to frame my shot.
    Important note: When using the center point and recompose method, please understand this. When the camera achieves a focus lock with the center most point, it does so at a “flat focus plane.” The best way to explain is the lens hits the subject and extends outward at a 90 degree angle to the left and right in a straight line. When recomposing, you often change the angle and distance (ever so slightly), which can make the focus soft and out of focus. Its difficult at times to have to thumb through the focus points to select a better point of focus, but I have been trying to train myself to do this because I started to notice tht the center point can cause this problem.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 05-07-2015 o 13:29

Uprawnienia umieszczania postów