Np. w trakcie sesji plenerowej robie zdjęcia na przesłonie 1.8 i nagle w domu na komputerze okazuje się, że na niektórych zdjęciach pare młodą mam nieostrą a tło ostre... szok. A po zakupie sprzęt był w kalibracji na Żytniej.... Już sama nie wiem...
Np. w trakcie sesji plenerowej robie zdjęcia na przesłonie 1.8 i nagle w domu na komputerze okazuje się, że na niektórych zdjęciach pare młodą mam nieostrą a tło ostre... szok. A po zakupie sprzęt był w kalibracji na Żytniej.... Już sama nie wiem...
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
AF one shot, ok 4 metry, 5II
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Nie mam w tej chwili dostępu do tych zdjęć (jutro). Wygląda to przeważnie tak, że "para młoda" jest w nieostrości a wszystko za nimi ostre... Na szczęście nie jest tego aż tak dużo... niestety gorzej będzie jeśli takie niespodzianki trafią się w kościele w czasie kluczowego momentu... :-(((((
nie raz strzelalem w pare i okazalo sięze np miedzy nimi była luka i aparat ustawil ostrosc wlasnie na to co za nimi np drzewa aja myslalem ze ostroscjest na parze... zdarza sie.
Tombas, mówiac ze wszystko mozna przestrzelic mialem wlasnie na mysli czynnik ludzki![]()
Jak się ma zooma to można ostrzyć na max zbliżeniu i potem oddalić. W przypadku stałki se ne da, ale przypadek dziwny. Ja uważam ten obiekty za jeden z lepszych jakie mam/miałem jeśli chodzi o AF. Dziś nawet radził sobie całkiem nieźle na sali z kolorowymy światłami w kontrze.Trzeba dobrze przetestować.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5