-
Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Witam Wszystkich forumowiczów!
Od ok. 3 lat fotografuję śluby - niestety najczęściej pożyczonym sprzętem lub swoim znajomym, którzy się uparli :P - aktualnie posiadam Canona 450D + Sigmę 17-70 + Canona 50/1.8 + Sigmę 70-300 + lampę Speedlight'a 420. Postanowiłem, że chciałbym spróbować zrobić z fotografii ślubnej źródło dodatkowych dochodów. Czyli na początek: konieczna wymiana sprzętu - bo jestem świadom, że posiadany mocno ogranicza. Zastanawiam się między pełnym lustrem Canonem 6D lub Canonem 7D. Powiedzmy, że mój budżet to 8000 zł - ale mam możliwość sprowadzić sprzęt z USA, gdzie nie ma co ukrywać sprzęt jest dużo tańszy. Canon 6D to ok. 1400$, 7d -1000$. Pojawiły się dylemat: np czy 7D sprawdziłby się w Kościołach przy wyższych ISO -- czy byłby dużo gorszy? Kolejna sprawa to obiektywy: początkowo byłem pewny do zakupu 6D + Canona 17-40L/4 + Canona 85/1.8, ale posprawdzałem, poczytałem, że ten canon 17-40L niekoniecznie byłby odpowiedni do tego typu fotografii. Zacząłem szukać dalej i natknąłem się na Sigmę 18-35/1.8 - kosztuje 800$ ale on ponoć tylko do aparatów z matrycą APS-C i tutaj zacząłem się zastanawiać nad Canonem 7D właśnie z tym szkłem. Jeden wielki mętlik. Chyba, że do 6D jako podstawowe szkło dobrać może Sigmę 24-70mm f/2.8 - koszt 850$? A może inne szkła? Mogę prosić o Wasze sugestie?
Uprawnienia umieszczania postów