Witajcie po baaardzo długiej przerwie.
Nadejszła wiekopomna chwila. Redskull wraca na łono Canona. Kilka lat przerwy z systemem spowodowały braki w wiedzy i rozeznania w sprzęcie, która skończyła się na 20D. Do tej pory komercję robiłem na D300 i zestawem szklarni(T17-50 i N85/1.4). W międzyczasie zacząłem konstruować fotobudki, lustrzanki zaczęły kręcić filmy i mieć używalne ISO na poziomie 6400No i wyszedł D800, który nie spełnia moich wymagań co do fotografii ślubnej (pliki kolosy, niewygodny chwyt, smoliste czernie i płaski obrazek-oczywiście wszystko subiektywne, więc nie bić). Mój wybór padł na C5DmkIII. Tylko co do tego? Budżet na wszystko 20k zł +/-15%.
Z tego co na razie wyczytałem, poszperałem, pobawiłem się u kupli wychodzi:
C5DmkIII-10300zł
C16-35/2.8 II-5440zł
C600EX-1730zł
1. Powstaje pytanie co dalej? C85/1.8 ? C70-200/2.8? S35/1.4 A? C135/2?
2. Body pójdzie na F-vat, bo potrzebuję. Gdybym resztę kupował używki na umowę kupna sprzedaży lub F-vat marża to mógłbym kupić więcej-tylko co?
3. Na razie jedno body, docelowo dwa-nie posadzę na razie całego systemu na stałkach
4. Potrzebuję tak mocnej lamy do tego body? Ale z kolei bardzo często korzystam z CLS-a w Nikonie i chciałbym mieć tą funkcjonalność a ta dostępna jest przy 600EX
5. Karty, gripy i inne gadżety nie ujęte w cenie i tak zostaje.
Proszę kolegów i koleżanki o pomoc