Strona 73 z 122 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1239

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. IV

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Ja obrabiam w camera raw. Tez kopiuję ustawienia dla w miarę powtarzalnych warunków oświetleniowych. Jednak ostatnio dobijają mnie sale weselne, gdzie warunku oświetleniowe są dość surowe i oszczędne. Nie wiem ale jakoś ciągle czuję niedosyt jeśli chodzi o jakośc fotografii. Poza tym świadomość "otwierania" kilkuset zdjęć, jak już wspomniałam, jest męczarnią....

Początki nałogu Awatar 5pirit

Heh a większość myśli, że to łatwy kawałek chleba, pójść i pstryknąć kilkaset fotek, ale co później to już nie mają pojęcia, albo myślą, że zrzuca się na dysk, nagrywa płytkę i wszystko w temacie.

Kwestia robienia zdjęć na weselu w jpg czy raw zależy w dużej mierze od oświetlenia na sali. Jak są super warunki oświetleniowe, to nawet nie bawię się w rawy tylko jadę w jpg, ewentualnie pojedyncze zdjęcia np. tort, oczepiny przełączam na raw, ale znowu jak ciemnawa sala to tylko i wyłącznie w raw.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

To tylko teoria co piszesz.
    85 1.8 vs 85L wcale nie jest długopisem za 2pln. Proponuję porównanie AF i popatrzenie przez pryzmat cena/możliwości. 85L to kloc, z pięknym obrazkiem 'jeśli zdąży i trafi'. Porównaj kompakta kieszonkowego, z płaskim obrazkiem do lustra - to jest ogromna różnica. Różnica już między 85L a 85usm, czy między 50L a 50usm moim zdaniem jest na zdecydowanie mniejszym, pomijalnym nieraz poziomie.
    Pisałem już kiedyś, napiszę i teraz: Klient i tak podejrzewam w większości przypadków nie będzie widział różnicy między 85L a 85usm.
    Tym bardziej uważam, że średnia półka ślubnych szkieł jest jak najbardziej okej i wcale nie trzeba wówczas brać mniej kasy albo odwrotnie nawet - mając same stałki L - brać więcej kasy. Nic bardziej mylnego. Znam ludzi którzy od dobrych kilku lat robią kotlety z 5DII + 24-70. Raz wydana kasa, prawdopodobnie zwróciła się szybciej i lepiej niż 'nam' - onanistom, którzy udają, że potrzebują L do 85, i że to 85USM jest badziewiem niczym długopis BIC za 2zyle z Kiosku Ruchu. Sam do niedawna napędzałem się i podniecałem niezdrowo czerwonym paskiem na szkle. Dziś wiem, że to solidność i jakość na długie lata. Ale nie koniecznie trzeba za to płacić 5000 czy 8000pln, skoro można mieć efekt bardzo zbliżony a nie wydać 3x lub 6x więcej kasy.
    Faktem też jest, że idąc na ślub z małym aparatem i skromnym obiektywem, w opinii klientów wygląda się na pewno mniej profi niż z ciężkim, najlepiej białym szkłem. Ale to Polska w końcu

Początki nałogu Awatar 5pirit

"GoomeX" święte słowa! Jak dla mnie kupowanie szkła z magiczną literką "L" jest bardziej do lansu, połechtania własnego ego i dowartościowania się, że się jest "profi", niż rzeczywiście jest potrzebne.

Mnie osobiście np. by było stać żeby raz w roku kupić jakieś szkło z "L" w nazwie, ale jak dla mnie to jest tylko literka z abecadła, która według mnie nie przekłada się na duże lepsze zdjęcia, na tyle żeby dopłacać pierdylion złotych. Nieźli marketingowcy pracują u Canona

Nie te czasy, patrząc nawet na to, co powoli zaczynają wprowadzać inni niezależni producenci. Tylko czekać na to jak producenci Canon i Nikon wszystkie szkła "niesystemowe" będą blokować programowo, tylko przez to, że są optycznie i jakościowo lepsze albo na tym samym poziomie, ale o połowę tańsze.
    Ostatnio edytowane przez 5pirit ; 17-01-2015 o 13:26
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Przy obecnych możliwościach aparatów i małych szumach przy wysokich iso nawet 12800 nie trzeba już kupować obiektywów ze światłem 1.2, zawsze można podgonić większym ISO. Kiedyś kiedy to iso 1600 było max co można wyciągnąć z aparatu, to posiadanie obiektywów ze światłem 1.2-1.4 to bym praktycznie obowiązek do wykonania zdjęcia które będzie nadawało się dla klienta. Fakt fajnie posiadać w swojej torbie obiektyw ze światłem 1.2, jednak do domowego użytku spokojnie wystarczy niższa półka.
    Regulamin pkt 8.

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    Przy obecnych możliwościach aparatów i małych szumach przy wysokich iso nawet 12800 nie trzeba już kupować obiektywów ze światłem 1.2, zawsze można podgonić większym ISO. Kiedyś kiedy to iso 1600 było max co można wyciągnąć z aparatu, to posiadanie obiektywów ze światłem 1.2-1.4 to bym praktycznie obowiązek do wykonania zdjęcia które będzie nadawało się dla klienta. Fakt fajnie posiadać w swojej torbie obiektyw ze światłem 1.2, jednak do domowego użytku spokojnie wystarczy niższa półka.
    Jasne szkła to nie tylko niższe iso i krótsze czasy. To przede wszystkim plastyka.
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

A ile godzin/dni zajmuje Wam obróbka reportażu i pleneru ślubnego? Pytanie do osób, które zajmują się fotografią ślubną zawodowo :-)

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    A ile godzin/dni zajmuje Wam obróbka reportażu i pleneru ślubnego? Pytanie do osób, które zajmują się fotografią ślubną zawodowo :-)
    Ja dzieliłem sobie prace tak. 2 dni wywyoływanie RAW (2 dni robocze), 2 dni na dopieszczanie foto do albumu. Ale zależy od ślubu i ile foto robisz. Ja mialem zazwyczaj okolo 1500 rawow. Oddawalem wszystki ktore były ok, ale to indywidualna kwestia.
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Plener idzie zawsze szybko, dłużej idzie z reportażem. Wszystko zależy od chęci i nastawienia, kiedyś potrafiłem zrobić ślub i wesele w dwa dni, teraz daje sobie więcej czasu, poza tym dużo się zmienia w samej obróbce teraz a kiedyś na plus oczywiście :-)
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

U mnie odwrotnie - plener zawsze obrabiam dłużej, dopieszczam kadry, dokładniej retuszuję twarze itp. Średnio oddaję 250 zdjęć z reportażu i 50 z pleneru. Obróbka jednego zlecenia zajmuje mi 7 dni, po 5-6 godzin pracy.

Strona 73 z 122 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów