Strona 65 z 124 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 1239

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. IV

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Witam...
    Od razu do rzeczy....
    W ślubnej foto jestem świeżakiem z 1,5-2 letnim stażem.
    Głównie używam 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8, 135/2.0 i do szerszego kadru kościoła czy na sali 17-40/4 - szkła podpięte pod 5DII.
    Mam dylemat jeżeli chodzi o szersze kadry bo niby 28/1.8 spoko ostrą sztukę mam od pełnej dziury ale jednak AF to nie jest pewniak i lubi się gubić nawet w jasnym kościele co jest irytujące, a i z łapaniem ostrości na obiekcie powyżej 3-4 metrów też nie radzi sobie dobrze (może to kwestia tylko mojej sztuki).
    Zastanawiam się nad wymianą 28 i 17-40 na 24/1.4II lub też druga opcja sprzedać 28 + 50 i kupić Sigme 35/1.4 lub C 35/1.4 i mieć zestawy w pierwszej opcji:
    24 + 50 + 85 + 135 lub w drugiej opcji 17-40 + 35 + 85 + 135
    Wiem najlepszym zestawem było by mieć 14, 24, 35, 50, 85, 135 w elkach ale narazie fundusz na większe szaleństwa nie pozwala.

Doradzicie Koledzy i Koleżanki ?
    Co w takiej sytuacji jest lepszym wyborem
    Pozdro i dzięki za ewentualne odpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Miałem 2 sztuki 28/1,8 i to samo co u Ciebie, 3 już nie brałem. Po prostu kicha szkło i tyle. Co do reszty pytania musisz sam wiedzieć jakich chcesz zdjęć i czego Tobie brakuje, bo nikt z Tobą na ślubach i zleceniach nie jest aby wiedzieć to za Ciebie
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez dexter77 Zobacz posta
    Ja ostatnio do kościoła już tylko jedną biorę bez żadnego gripa itp., a drugi słoik do kieszeni. Reszta w aucie. Dyskomfortu nie odczułem, wręcz przeciwnie
    tiiaaa, a jak w trakcie przysięgi "padnie" cos ze sprzetu (body,karta itd...) to poprosisz o przerwe w uroczystości i spokojnym krokiem udasz sie na parking do auta i przyniesiesz co trzeba ;-) POWODZENIA
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez propanol Zobacz posta
    Zastanawiam się nad wymianą 28 i 17-40 na 24/1.4II lub też druga opcja sprzedać 28 + 50 i kupić Sigme 35/1.4 lub C 35/1.4 i mieć zestawy w pierwszej opcji:
    24 + 50 + 85 + 135 lub w drugiej opcji 17-40 + 35 + 85 + 135
    Jeśli priorytetem jest celność AF to moim zdaniem 35L
    Podobno tandem 35/85 jest najpowszechniej używany w tym biznesie, poza tym 35+85 do repo i 135L do plenerów wszystkie miałbyś z dobrym AF, a 17-40 incydentalnie, gdzie potrzebna szerokość i nie ma ciemności.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    tiiaaa, a jak w trakcie przysięgi "padnie" cos ze sprzetu (body,karta itd...) to poprosisz o przerwe w uroczystości i spokojnym krokiem udasz sie na parking do auta i przyniesiesz co trzeba ;-) POWODZENIA
    Równie dobrze możesz zemdleć, bo za duszno w kościele co wtedy? masz zawsze asystenta? nie twierdzę, że drugie body jest zbędne, ale niekoniecznie zawsze potrzebne pod ręką

Dopiero zaczyna

Chyba nie równie dobrze, bo prawdopodobieństwo jest jednak inne...
    Poza tym jak już zemdlejesz to być może nawet impreza będzie na chwilę przerwana do czasu aż Cię wyniosą. Wtedy nawet gość z małpką ma czas aby zareagować w jedynie słuszny sposób i zdjęcia jakieś będą.
    Nie liczył bym na taki przebieg w przypadku usterki technicznej. Moim zdanie drugie body warto mieć w tym momencie jednak pod ręką.
    Może się nie znam ale wydaje mi się że prawdopodobieństwo jakiegoś problemu technicznego ze sprzętem jest znacznie większe niż niemoc fizyczna operatora.
    Z reguły tym fachem zajmują się ludzie młodzi. Nawet żywotność współczesnego sprzętu i człowieka jest jakby nieporównywalna

Trudno się nie zgodzić z powyższym. Prędzej sprzęt padnie niż fotograf zasłabnie . Nie raz robiłem zdjęcia w upale i naprawdę dusznych kościołach i ani razu źle się nie poczułem (pewnie adrenalina robi swoje), natomiast sprzęt już kilka razy posłuszeństwa odmawiał i gdyby nie zapas pod ręką, to byłoby nieciekawie.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez dexter77 Zobacz posta
    Równie dobrze możesz zemdleć, bo za duszno w kościele co wtedy? masz zawsze asystenta? nie twierdzę, że drugie body jest zbędne, ale niekoniecznie zawsze potrzebne pod ręką
    bronisz przegranej sprawy, ale takie Twoje prawo...
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Czyli z tego można by wysnuć wniosek, że jednak człowiek stanowi bardziej niezawodne ogniwo w tym łańcuchu niż sprzęt .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Hehe, dobrze dobrze, 2 body muszą być i koniec. Takie prawa przy ślubach Swoją drogą niech każdy martwi się o siebie Jednemu 3 body za mało, drugiemu 2 za dużo I nie bronię żadnych spraw, piszę tylko jak ostatnio zdarzyło mi się pracować

Strona 65 z 124 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775115 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów