http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
@Wojtek87
Sorry, ale mając D300 i D700 szukasz backupa w 5dmk2? Przecież to jakiś bezsens. Musisz liczyć się z zakupem drugiego zestawu szkieł, lamp, akumulatorów. Pogoń Nikona i postaw zestaw na 5dmkIII, albo zostań w Nikonie i wrzuć sobie D600 jako plenerowo-przygotowaniowo-kościelne body. A weselko dalej na D700 bo AF lepszy.
Pozdrawiam
Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...
D300 odstawiam i zostaje D700 do błyskania, a C do zastanegotaki 'chytry' plan
Co do szkieł to liczę się z tym wydatkiem, ale to jest inny temat
Chodzi o puszeczkę![]()
Ostatnio edytowane przez wojtek87 ; 27-10-2013 o 21:59
Jeśli C do zastanego to 6d. Zwłaszcza jeśli nie będzie autofocusocieżkich warunkówAle ja nie kupiłbym 6d. Okrojona funkcjonalność za 20% mniejszą cenę niż 5dmkIII. Dorzuciłbym te 3 koła
![]()
dlatego jest jeszcze opcja 5Dmk2 i na tej płaszczyźnie jest to pytanie. Za te 3 koła to mam już Sigme 35 1.4![]()
Powiem tak, jakby Nikony nie farbiły żółcią i jeszcze innymi rzeczami to bym kupił drugie D700 (nie dorzucałbym do D800 kolejnych $$$, a D600 by mnie ufajdał olejem).
Mnie ISO pokroju D700 wystarcza w zupełności dlatego 5D classic odpada. I tu dyskutujemy o mk2 bądź 6D w kategorii co ma lepszy AF.
@Wojtek
Ja postawiłbym raczej na 6d jako nowszą konstrukcję, choć jeśli tylko plener to wszystko jedno. Zobacz, który ma większą rozpiętość tonalną i który bardziej Ci leży organoleptycznie (guziki, grip itp).
Mam te same dylematy jeśli chodzi o nikona dlatego moja pełna przesiadka na C. Buduję system od nowa. Widzę, że masz ciekawy pogląd na systemy, więc proszę podziel się swoimi przemyśleniami na temat mojego problemu ze strony 29 tegoż wątku.
Zaczeło się od konfrontacji D300 z D700. Moja Dziewczyna jako backup z D300i wnioski 2 - D300 to: 1. świetny korpus ale 2.nie te kolory. Później miałem możliwość pooglądania Canona, usłyszeć kilka opinii i co najważniejsze zobaczyć zdjęcia, stąd decyzja żeby być dwu-systemowym.
Canon przede wszystkim dla 85L i 50L. W Nikonie miałem 1 zooma jak kupiłem pierwszy korpus D40 później wszystko na stalkach.
to że coś jest nowe nie oznacza że lepsze (przykłady w Nikonie), dlatego pytanie do użytkowników szóstek i piątek o ten AF![]()
Wielokrotnie wypowiadali się obecni użytkownicy 6D, którzy zmienili swoje 5-tki (mkI i mkII) na rzecz 6-tki. AF nieporównywalny, zdecydowanie precyzyjniejszy. Sam porównywałem przede wszystkim boczne punkty i... szkoda gadać. Tam gdzie 6D ustawił ostrość, 5DII jeszcze myślał i jak już ustawił to spudłował.
U mnie np. 85L podpięte do 5D częściej trafia niż z 5DII (w jasnym świetle). Myślę że 6D będzie pod tym względem najlepszy.
Wojtku tylko jak Ci już zostaną te "3 koła" po zakupie 6D to nie biegnij po sigmę 35/1.4 tylko sobie dozbieraj już do tej eLki![]()
7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200