Aż tak aptekarsko do tego nie podchodzę..., tak mi się z życia powiedziało...
ale dzięki za dokładne wyliczenia...
Aż tak aptekarsko do tego nie podchodzę..., tak mi się z życia powiedziało...
ale dzięki za dokładne wyliczenia...
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 26-03-2013 o 23:43
widziałeś, że taśmę parcianą zostawiam w domu i nie odmierzam nic oprócz czasu :-)
takie zestawienie uświadamia mi, że nie będę miał problemu z ustawianiem ostrości nawet bez dandeliona.
--- Kolejny post ---
Paweł, wiesz, że to ty (!) zwróciłeś moje zainteresowanie na ten obiektyw,to większe zainteresowanie, więc czy kupiłbyś ten dandelion?
focus(m) - to wartość jaką ustawiasz na obiektywie (odległość ostrzenia)
Near focus - odkąd zdjęcie będzie ostre.
Far focus - dokąd zdjęcie będzie ostre.
Robisz 5 zdjęć, łączysz później w programie i masz ostrość od 0,55m do nieskończoności przy F5.6
Taśma to nic, kalkulator jest napisany na PC więc trzeba by brać całego kompa
Żeby ktoś sobie nie pomyślał, że robię zdjęcia z taśmą/linijką/kompem na plecach (no laptop na plecach to w bardzo ekstremalnych przypadkach). Zwykle robię zdjęcie tabelki i mam ją w aparacie a odległość od pierwszego planu na oko i jest ok.![]()
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 27-03-2013 o 01:05
[QUOTE=szambonur;1152686]Nie kupiłbym, przy takich ogniskowych i zastosowaniu krajobrazowym, pieniądze z tego zbędnego dodatku przeznaczyłbym na piwo z kolegami...
czuj się zaproszony....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Gdy ustawisz przysłonę f/8 i ostrość np. na 4 metry, to pole ostorści jest od 0,7 metrów do nieskończoności - jednym pstrykiem.
Czy masz specjalny powód zabawy w stacking, bo do krajobrazów to wygląda na sztukę dla sztuki? Przysłona 8 jest jeszcze daleko od zjawisk dyfrakcji i ciągle w zakresie najlepszej ostrości obiektywu.