mam pytanie dlaczego w niektórych exifach przy użyciu tego obiektywu razem z body 5d pojawia się wartość przysłony a w pozostałych nie? Czy ten obiektyw nie działa tylko manualnie? Proszę o odpowiedź.
mam pytanie dlaczego w niektórych exifach przy użyciu tego obiektywu razem z body 5d pojawia się wartość przysłony a w pozostałych nie? Czy ten obiektyw nie działa tylko manualnie? Proszę o odpowiedź.
może to wersja Nikona z przejściówką do Canona - ma potwierdzenie ostrości i zapewne wtedy przenosi informację o przysłonie.
Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II
dlaczego nikona? praktycznie - co mam zrobić żeby mieć potwierdzenie ostrości...
Żeby mieć potwierdzenie ostrości, aparat musi "widzieć" obiektyw. W tym celu potrzebny jest chip - dandelion (zob. u wujka googla), albo na obiektywie albo na przejściówce, jeśli obiektyw ma inny bagnet. Przy okazji (@kobesi): chip i tak nie "przeniesie" informacji o przesłonie. Jakkolwiek w przypadku niektórych dandelionów (emf), można w body ustawić wartość przesłony jaka ma zostać zapisana w exifie. Wartość ta przy tym nie musi być zgodna z rzeczywistością.
Wracając jeszcze do oryginalnego pytania - fakt, że w exifie jest zapisana wartość przysłony też nie oznacza, iż wartość ta została zapisana przez aparat (a więc obiektyw miał dandeliona). Zawartość exifa można wedytować (np. programem exiftools) już na komputerze.
Dandelion w 14mm 2.8 jest bezużyteczny, zakres potwierdzenia ostrości jest zbyt duży (można nie trafić a i tak potwierdzi).
ach... zapuszczam się do lektury, pozwolicie , że zadam pytania w razie wątpliwości...
No widzę że jednak...
Cieszy mnie Twój wybór...
mam dendaliona w swoim i ulatwia robienie zdjec co innego jak robisz landszafty a co innego jak reportaze tam sie przydaje
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.