jak robisz landszafty to ustawienie ostrości jest tak proste jak w samjangu 8mm?
jak robisz landszafty to ustawienie ostrości jest tak proste jak w samjangu 8mm?
czyli zakup dandeliona jest korzystny czy potrzebny psu na budę. Mając doświadczenie z samyangiem 8mm fishem to wiedziałem, że ustawiając ostrość na nieskończoność przy f 8 mogłem robić wszystko w pełniej ostrości. czy tu jest podobnie? Wybaczcie jak pytania moje są nieprofesjonalne ale kto pyta nie błądzi....
nie robie na f8 tak jak pisalem przy widoczkach dendalion zbedny przy reporterce przydatny a doplata nie duza wiec ja bym kupil. kolejna sprawa ze nawet przy duzym wizjerze za duzo nie widac ustawiajac ostrosc
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Przy 14mm ostrzysz na nieskończoność ustawiasz f10.0 i od pół metra masz wszystko ostre...
Problemem może być tylko odszukanie gdzie jest punkt nieskończoności na tym obiektywie, bo nie zawsze jest tam gdzie producent oznaczył...![]()
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 26-03-2013 o 23:06
tutaj nie trzeba nic widziećf na 2.8 ostrość na 2m i od 1 do 14 metrów (z tego co pamiętam) masz wszystko ostre - jak potrzebna większa GO to f/4 i już chyba wpadamy w nieskończoność...
Regulamin pkt 8.
ja kupowalem u cichego , sprawdza kazda sztuke na swoim body
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Zależy od puszki (pracowałem ostatnio nad dokładnym kalkulatorem GO, potrzebnym do moich zastosowań).
Wg mojego kalkulatora (14mm F10):
5D I - ostrząc na 2.4m mamy ostrość od 1.2m do nieskończoności
5D II - ostrząc na 3m mamy ostrość od 1.5m do nieskończoności
D800 - ostrząc na 3.6m mamy ostrość od 1.8m do nieskończoności
Dla przykładu obliczania focus stacking moim kalkulatorem :
14mm F5.6, 5 zdjęć (5 zdjęć aby mieć ostrość od 0,5m do nieskończoności).
Kod:focus (m) | Near focus (m) | Far focus (m) 5.46 2.73 Infinity 1.82 1.37 2.73 1.092 0.91 1.37 0.78 0.68 0.91 0.607 0.55 0.68 ------------------------------------------------ Total 0.55 Infinity