Hej, dzieki za zainteresowanie tematem.
Co do Canona
Szkła...sam nie wiem, pewno cos uniwersalengo jak 24-105 f/4 by sie przydalo od razu no i lampa jakoś też zaraz bo chcę się pobawić w strobing, ale wiem ze bede dazyl do czegos jasnego z czasem. Mialem do czynienia z kolegi 50mm 1,4 i mi sie bardzo podobala,wiec na dobry poczatek pomyslalem nawet o tym obiektywie, z czasem inne jak 24-70 f/2,8 a nawet 70-200 f/2,8 bo chyba jak bym sie przesiadl na Canona to juz bym zostal. Kiedys marzyłem....że jak już się bede przesiadał to na Full Frame typu 5D Mark II, ale poszedłem po rozum do głowy i odpuściłem.
Co do Nikona.
To uwielbiam dotychczasowo używaną 35mm f/1,8 i system CLS (sterowanie lampami bezprzewodowo), a ze mam ciągoty do video to zazdroszczę Canonowcom tej funkcjonalności bo akurat mojego D90 nie ma co porównywać nawet z Canonem 550. Zresztą uważam że akurat video Canon ma lepsze i basta. Kolejnym aspektem jest ISO, który aparat pośród Nikona i Canona z tej samej półki cenowej jest lepszy pod tym względem. Nowy Nikon D7100 wydaje się być dość ciekawą propozycją do rozpatrzenia, ale jest w nim brak sterowania ustawieniami przysłony/ekspozycji przy nagrywaniu w trybe live view. Wnioskuję to bynajmniej z tego video. Nikon D7100 - Issues with the aperture in live view demo - YouTube
Obawiam się tego co powiedział "jaś" ... "wszędzie dobrze gdzie Nas nie ma... "i przyznam szczerze że obcowałem z kilkoma Canonami i szału nie było, mam na myśli tylko przestudiowanie MENU i jakieś proste pstrykanie. No ale te videoooo..... napewno mi się przyda chyba że ten Nowy D7100 dorównuje Canonom pod kątem ustawień.
Prosty przykład tutaj.... ostanio zrobiłem filmik, głównie nagrywałem Panasonic-kiem TM900 który miał być rewelacją w ciemności i proszę popatrzcie jakie ziarno, wiele też scen było też nagrane Canonem 650 z 50mm f/1,4 głównie ustawionym na f/3,5-4 i ISO 1600, od razu widać różnicę. I nie powiem że tego oczekuję od nowego body.
Medtronic Boxing Fight Night at Clayton Hotel - YouTube