Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Jak zbezpieczać zdjęcia wystawiane w necie? /Wasze sposoby/

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Question Jak zbezpieczać zdjęcia wystawiane w necie? /Wasze sposoby/

Jak w temacie. Jak zabezpieczacie swoje fotki, ktore macie w galeriach?

Mam na mysli galerie w HTMLu, jak sie bronicie przed zlodziejami zdjęć?

Znak wodny, podpis, Digimarc, jakis ukryty znak, moze jakies inne sposoby, zablokowany prawoklik :wink: (Muflon fajnie kiedys okreslil jego skutecznosc ) ?

Sporo sie naczytalem o przypadkach kradziezy zdjec (zreszta mi tez sie to przytrafilo).

Druga sprawa jak udowodnic swoje prawa do zdjecia?

Analog - jest negatyw jasna i oczywista sprawa.
    Cyfra - juz chyba gorzej (exifa mozna podrobic), fota nie jest wiazana z puszka (chyba?)

Opiszcie swoje doswiadczenia. Moze przydac sie wielu ludziom, tym ktorzy dopiero zaczynaja prezentowac fotki w sieci jak i tym co juz troche pokazali i np. zostali troche juz okradzeni.
    podpis...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie wystawiac na necie zdjec w pelnym rozmiarze. Z malego nie zrobia 8mpix, wiec chyba nie problem udowodnic kto ma oryginal... Poza podpisem na focie (jakis przezroczysty na elementach trudnych do wysteplowania) wszystkie zabezpieczenia to strata czasu.

Jeden ze starych tanich i prostych sposobow o jakichs slyszalem to zgrac swoje foty i wyslac koperte z nosnikiem do siebie... Zapakowane i osteplowane z data w sadzie jest jakims tam dowodem.
    ...

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Wystawiac w maksymalnej rozdzielczosci 640x480.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Jeden ze starych tanich i prostych sposobow o jakichs slyszalem to zgrac swoje foty i wyslac koperte z nosnikiem do siebie... Zapakowane i osteplowane z data w sadzie jest jakims tam dowodem.
    Hmm w zyciu bym na to nie wpadl

A co do mniejszego rozmiaru to wydawalo mi sie to oczywiste, tylko ze znam przypadki asow co ukradli fotke nawet malych rozmiarow i potem wrzucili ja np na ulotke, tam nie trzeba duzo Mpix ??:
    Ostatnio edytowane przez SimOn! ; 22-02-2006 o 23:59
    podpis...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    to chyba kurierem bo PocztaPolska to beda szly kilka lat, albo nawet nigdy nie dojda :-)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    to chyba kurierem bo PocztaPolska to beda szly kilka lat, albo nawet nigdy nie dojda :-)
    Kurierzy to chyba jednak nie stepluja paczek, wiec nie do konca...
    W obrebie jednego miasta moze im sie duzo nie stanie A w razie czego wiadomo gdzie szukac winnych
    ...

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Publicznie pokazuje tylko w max. 800x600. Na wiele sie to nie przyda. Przynajmniej nie powinno...

Cytat Zamieszczone przez SimOn!
    Cyfra - juz chyba gorzej (exifa mozna podrobic), fota nie jest wiazana z puszka (chyba?)
    Wcale nie. Poniewaz wszystkie fotki ktore publikuje w sieci robione byly w RAW to moim zabezpieczeniem jest RAW. Mam go tylko ja i tyle. W takiej sytuacji udowodnienie ze dane zdjecie jest moje jest bardzo proste.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja wystawiam w okolicach 900x600 i nie zabezpieczam dodatkowo. Stosunek złego wrażenia z "ubrzydzenia" fotki do prawdopodobieństwa, że ktoś ją ukradnie jest w moim wypadku taki, że mi się nie chce/nie opłaca. A jak będą chcieli ukraść to i tak ukradną.

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    ... moim zabezpieczeniem jest RAW. Mam go tylko ja i tyle. W takiej sytuacji udowodnienie ze dane zdjecie jest moje jest bardzo proste.
    To prawda
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Ja na ogol zabezpieczam w taki sposob:
    Metoda zawodna jak prawie kazda ale ma jedna zalete: mozna w prosty latwy i szybki sposob udownic cfaniaczkowi z takiego plfoto kto jest autorem. Samo wymaskowanie widocznych podpisow nic mu nie da 8)
    Do tego RAWy oczywiscie.

ps. Ctrl+A w IE, w ognistym lisie efekt jest widoczny ale nie w kazdej wersji np. 1.5.0.1 nie.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów