Nie poczuj się dotknięty - ja też jestem amatorem - ale trochę Cię nie rozumiem. Masz (jak sam piszesz) "pierwszy dobry aparat", jak rozumiem - od bardzo niedawna, i już spieszysz się z wydaniem 3 tysięcy na obiektyw?
Stary, może najpierw spróbuj popstrykać na tym, co masz (18-135 dla amatora to naprawdę zupełnie fajne szkło). Poznasz możliwości aparatu (nie wspominając już o jego sprawnej obsłudze), ale też - co znacznie ważniejsze - poznasz SWOJE możliwości. Poczytaj trochę książek, poprzeglądaj najpierw to forum... Nabierzesz wprawy, zobaczysz co ci się podoba, co Cię w tej zabawi kręci - i WTEDY poszukasz lepszego szkła, bo już będziesz wiedział CZEGO szukasz...
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb
nie nieczuje sie dotkniety wrecz cieszy mnie ze ktos potrafi dac mi rade i to dobra a nie wysmiac mnie i wiesz co wlasciwie to tak zrobie bede pstrykal na tym sprzecie co mam i sie uczyl wogole robic zdjecia dziekuje za dobre rady i pozdrawiam
Za pozostałymi Kolegami: nie pakuj na razie kasy w szkło bo duża szansa, że będziesz szybko żałował :-). Teraz twierdzisz że ptaszki, ale za miesiąc-dwa powiesz że jednak krajobraz albo makro. Fotografuj tym co masz i sam odkryj czego Ci brakuje :-). Ja też kiedyś, napalony, kupiłem szkła, które niedługo potem sprzedałem praktycznie nieużywane, ale już sporo taniej. I był żal :-)
300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)
dzieki dzidofon coraz wiecej osob to samo mowi zebym najpierw pstrykal tym co mam a pozniej moze dojde co mi potrzeba
Ale od fotografowania imprez rodzinnych to ja mam gluptaka. Calkiem niezle sie sprawdza we wnetrzach ;-). Zdjecia robie juz 10-12 lat, tyle ze glownie "hybrydami". W tym czasie zdazylem juz sie zorientowac, ze z zoomu dosc czesto korzystam. To 17-55, ktore mam, to jednak chwilami za malo.
Canon 60D + Canon 17-55 f/2.8.
Witaj. Jeśli i ja mogę być jakoś pomocny to 70-200 + crop na ptaki to może być za krótko a na pewno, na takie płochliwe, także rób zdjęcia na początek tym czym masz i odkładaj moim skromnym zdaniem na dłuższe ogniskowe, nie polece konkretnego modelu bo nie miałem w ręce. Powodzenia!
Jeśli ma być Canon, to na początek dobry będzie 70-200/4L. Można kupić w bdb. stanie za ok.1600zł. Pancerna obudowa, bo to eLa.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Jezeli zrezygnujesz z Canona, to za niewiele wiecej dostaniesz sigme 2.8 (moze przy f.4 canon byc lepszy - ale zawsze masz mozliwosc skorzystania z 2.8!).
Skoro to 60d, to moze zainteresuj sie 50-150 2.8 sigmy![]()