Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Jaki obiektyw do 60D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WRC

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do 60D

Cytat Zamieszczone przez greg01 Zobacz posta
    ja koledze doradze canon 600/4, 500/4, 400/2.8, 300/2.8, 400/5.6, 300/4 a teraz zapraszam do skapca lub allegro w celu sprawdzenia na ktory Cie stac
    Ewentualnie sigma 200-500 mm f/2.8 ex dg jeśli jeszcze nie wiesz jakie ogniskowe Ci podpasują A tak na poważnie to kolejny głos na Tamrona 70-300 VC jeśli po taniości. Bardzo sobie chwalę to szkiełko. A jeśli na wypasie to 100-400 L IS.

Początki nałogu Awatar janhalb

Nie poczuj się dotknięty - ja też jestem amatorem - ale trochę Cię nie rozumiem. Masz (jak sam piszesz) "pierwszy dobry aparat", jak rozumiem - od bardzo niedawna, i już spieszysz się z wydaniem 3 tysięcy na obiektyw?

Stary, może najpierw spróbuj popstrykać na tym, co masz (18-135 dla amatora to naprawdę zupełnie fajne szkło). Poznasz możliwości aparatu (nie wspominając już o jego sprawnej obsłudze), ale też - co znacznie ważniejsze - poznasz SWOJE możliwości. Poczytaj trochę książek, poprzeglądaj najpierw to forum... Nabierzesz wprawy, zobaczysz co ci się podoba, co Cię w tej zabawi kręci - i WTEDY poszukasz lepszego szkła, bo już będziesz wiedział CZEGO szukasz...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Miasto
    szczecin

nie nieczuje sie dotkniety wrecz cieszy mnie ze ktos potrafi dac mi rade i to dobra a nie wysmiac mnie i wiesz co wlasciwie to tak zrobie bede pstrykal na tym sprzecie co mam i sie uczyl wogole robic zdjecia dziekuje za dobre rady i pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Za pozostałymi Kolegami: nie pakuj na razie kasy w szkło bo duża szansa, że będziesz szybko żałował :-). Teraz twierdzisz że ptaszki, ale za miesiąc-dwa powiesz że jednak krajobraz albo makro. Fotografuj tym co masz i sam odkryj czego Ci brakuje :-). Ja też kiedyś, napalony, kupiłem szkła, które niedługo potem sprzedałem praktycznie nieużywane, ale już sporo taniej. I był żal :-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Miasto
    szczecin

dzieki dzidofon coraz wiecej osob to samo mowi zebym najpierw pstrykal tym co mam a pozniej moze dojde co mi potrzeba

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    Do fotografowania ptaków trzeba mieć jakąś tam wiedzę, radzę zapoznać się z możliwościami swojego obiektywu i lustrzanki na początku a potem dopiero myśleć o jakimś innym obiektywie, jak na razie nie jesteś w stanie ogarnąć tego co masz, kupisz 70-200 i założysz kolejny wątek dlaczego zdjęcia są poruszone, dlaczego są za ciemne, za jasne, są nijakie a inni robią takie fajne zdjęcia tym obiektywem... Tą kasę przeznacz na kilka książek, jakiś kurs... Ja na Twoim miejscu zamiast kupować obiektyw, zainwestowałbym w lampę, która zapewne bardziej Ci się przyda wewnątrz i na imprezkach rodzinnych niż ten 70-200 do ptaków... No i kasy Ci troszkę zostanie zawsze na książki ; )! Nawet z tym obiektywem będziesz mógł polować na ptaki tylko musisz się zapoznać z lustrzanką i z nią polubić, bez tego ani rusz...
    Ale od fotografowania imprez rodzinnych to ja mam gluptaka. Calkiem niezle sie sprawdza we wnetrzach ;-). Zdjecia robie juz 10-12 lat, tyle ze glownie "hybrydami". W tym czasie zdazylem juz sie zorientowac, ze z zoomu dosc czesto korzystam. To 17-55, ktore mam, to jednak chwilami za malo.
    Canon 60D + Canon 17-55 f/2.8.

Coś już napisał Awatar pomiarowiec

Witaj. Jeśli i ja mogę być jakoś pomocny to 70-200 + crop na ptaki to może być za krótko a na pewno, na takie płochliwe, także rób zdjęcia na początek tym czym masz i odkładaj moim skromnym zdaniem na dłuższe ogniskowe, nie polece konkretnego modelu bo nie miałem w ręce. Powodzenia!

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez mitocanon Zobacz posta
    zostalem posiadaczem tej lustrzanki od razu zaznacze ze jest to moj pierwszy dobry aparat i chcialbym sie znim zaprzyjaznic ,ale chcialbym dokupic jakis obiektyw zebym mogl robic zdjecia zoom chce przeznaczyc okolo 3000tys zl
    Uff za taką kasę to kupisz wszystkie modele jakie canon wyprodukował. Eh rozmarzyłem się

Pełne uzależnienie

Jeśli ma być Canon, to na początek dobry będzie 70-200/4L. Można kupić w bdb. stanie za ok.1600zł. Pancerna obudowa, bo to eLa.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Jezeli zrezygnujesz z Canona, to za niewiele wiecej dostaniesz sigme 2.8 (moze przy f.4 canon byc lepszy - ale zawsze masz mozliwosc skorzystania z 2.8!).
    Skoro to 60d, to moze zainteresuj sie 50-150 2.8 sigmy

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów