Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Ile zarabia fotograf?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

30k$ to malo... Zezra to rachunki za mieszkanie, prad, telefony, swiatla, ubezpieczenia i zostanie Ci... raczej braknie liczac koszt sprzetu i niektorych innych rzeczy. O wynajmie wlasnego studia to juz mozesz pomazyc... Byle male mieszkanko obecnie w NY (w niespecjalnej lokalizacji) to 1000$+.
    ...

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Oj malo, malo. W Bostonie tez (po San Francisco i NYC to trzecie najdrozsze miasto w USA). Podjerzewam ze jezeli wiekszosc fotografow tyle zarabia z fotografii to na pewno jest to ich drugie zajecie a nie glowne.

(P.S. Gdzies czytalem ze Golota pod Chicago kupil sobie domek za $200K. W okolicach Bostonu za tyle to mozna najwyzej garaz kupic.)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

upss no to mnie chyba przekonaliscie ze to malo, kiedys slyszalem ze zarobki na poziomie 3k$/mies sa niezle... albo moze burzuje jestescie

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

30tys$ ( dolarow ) rocznie tam to moze i malo, ale w PL to duzo, wkoncu to bedzie jakies 120tys zl?! jesli czlowiek zarabia w PL 30 tys rocznie i daje sobie rade a jak by mial 120tys zl to zyc nie umierac. No ale w USA to nie wiem jak jest...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Kiedys... Tyle ze niestety przez ostatnie kilka lat wszelkie mieszkania poszly masakrycznie w gore. Ubezpieczenia na samochody tak samo, paliwo (mimo ze nadal tanio) tez... Wszystko po kolei sie naklada do tego stopnia ze rocznie trzeba *nascie czy nawet *dziesiat tysiecy wiecej na to samo.

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    30tys$ ( dolarow ) rocznie tam to moze i malo, ale w PL to duzo, wkoncu to bedzie jakies 120tys zl?! jesli czlowiek zarabia w PL 30 tys rocznie i daje sobie rade a jak by mial 120tys zl to zyc nie umierac. No ale w USA to nie wiem jak jest...
    Niestety nie da sie zarabiac 30k$ i zyc za to w/g Polskich stawek. Ale poziom jest mniej wiecej taki sam. Pewne roznice sie skompensuja. 30tys w Polsce i 30tys w USA mniej wiecej daje porownanie "co mozna".

Nie poszalejesz.

A fotograf tez musi z tego co zarobi nie tylko sie utrzymac ale tez sporo inwestowac. Puszka z osprzetem to nie jest pikus jak dwie pary butow, pare ubran czy narzedzi na budowe za 200 dolcow. Studio (nawet najmowane od czasu do czasu) to tez duze oplaty.
    ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

30k dolców w przeliczeniu na PL na większą rodzinę, w PL to też nie jest dużo. żyć da się na przyzwoitym poziomie, nie trzeba specjalnie się stresować,na wakacje spoko itp. ale już na jakieś przyjemności może zabraknąć. jeśli rodzina jest 5 osób a dom jest własny itp itd. to 2k/os miesięcznie na fajnym poziomie to nie jest dużo.
    pewnie że są ludzie którzy żyją za 800 zł i musi im wystarczyć no ale mówimy o klasie średniej a nie minimum.
    natomiast 30k dolców w PL dla samotnego fotografa - praktycznie nierealna bajka.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Zeby realnie myslec o jakimkolwiek sukcesie, fotograf MUSI
    mieszkac w NY albo LA. Oba te miejsca sa aktualnie najdrozszymi
    miejscami do zycia w US. I tu nasz fotograf ma problem...
    Nawet najmniejszy dom/mieszkanie z mikro studiem pochlonie
    jego $30K, moze mu nawet zabraknac.
    W US wszystko jest naprawde tanie z jednym wyjatkiem - dom.
    W NY i LA ceny sa bardzo wysrubowane i jesli koszt domu ma
    byc czescia tych $30K, to nie masz szans.

Domyślnie

Powiedzcie mi, tak z waszej amerykanskiej perpektywy. Moze te dane sa zanizone. Na jakiejs podstawie ta srednia obliczyli. Moze Ci fotografowie zanizali swoje dochody w obawie przed waszym Urzedem Skarbowym. A moze te kwoty to juz sa zarobki netto po zaplaceniu podatkow?? Tak sobie mysle, bo nie chce mi sie wierzyc, zeby zarabiali tak malo.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Jarek, jak we wszystkich artystycznych zawodach, jest elita,
    ktora zarabia duzo i cala reszta, ktora aspiruje do bycia elita
    "some day" ;-)
    Wiecie jaka jest srednia aktora w LA? O ile pamietam - $7K rocznie (!!!).
    A Cruise czy Ford biora 20 milionow za film...

Dopiero zaczyna Awatar woland
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cos mi sie jednak wydaje, ze te 30k $ rocznie to troche malo jesli mowimy o zawodowym fotografie- czyli takim, ktory na zycie zarabia foto. Znam ludzi, ktorzy wykonuja w stanach bardzo proste zawody, np. sprzatanie domow i zarabiaja ponad 20k $ brutto rocznie, a szef kilkunasto osobowej firmy ma pare tys. $ brutto na tydzien. Wydaje mi sie, ze fotograf, ktory potrzebuje znacznie drozszego sprzetu niz Mr Proper i szczotka do wykonywania zawodu , a do tego niemalej wiedzy, powinien zarabiac wiecej.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów