Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Canon 200 2.8 II wobec 180 3.5

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 200 2.8 II wobec 180 3.5

Witam, jak sama nazwa wskazuje jestem nowy .
    Miło mi że mogę do Was dołączyć. Co poniektórzy mogą mnie kojarzyć z "forum.optyczne" pod tym samym nickem.

Teraz do rzeczy. Jestem już prawie zdecydowany na wymianę 70-200 f/4 na 200 f/2.8.
    Ostatnio byłem w sklepie i sprzedawca był tak miły że pozwolił mi wyjść na chwilę na zewnątrz więc miałem okazję porobić parę zdjęć i porównać obydwa obiektywy.

Zaczynając od rzeczy bardziej oczywistych, napiszę że 200 f/2.8 jest ostrzejszy w centrum i miażdży zoom'a w rogach, a przymknięty do 5.6 staję się ostry jak brzytwa.
    Poza tym co mi się jeszcze rzuciło w oczy to że AF działa zauważalnie szybciej. Ostatnia rzecz która niby jest oczywista ale nigdy o tym nie pomyślałem to to że obiektyw jest dużo krótszy niż zoom i mniej stabilnie się go trzyma.
    Przez chwilę myślałem że stałka ma realnie większą ogniskową ponieważ ciężko było ja stabilnie utrzymać.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Max13 Zobacz posta
    Znam opinie przedstawiane jak dotad na forum (dosc stare) - potrzebuje opini z obserwacji praktycznych, najlepeij porownawczych. Jest troche na innych forach ale moze jeszcze ktos cos dorzuci - jakosc obrazu? AF?, praktycznosc uzytkowania i transportu?, slynna "plastycznosc" ;-)? Mimo, ze 180 jest do makro ale potrzebuje bardziej do zdjec ludzi, sytuacji, przedmiotow z dobrym bookehem i troche dalej niz 85 czy 100-ka.

Edit: Aha - nie wchodzi w gre zaden zoom typu 70-200 chocby nie wiem co kto pisal...:-)
    Jedynym wytłumaczeniem Twojego zakończenia jest to że masz uczulenie na "białe".
    Jakość 70-200/2,8 II jest o klasę wyższa niż 200/2,8 II

Ważne są niezależne poważne testy
    Canon EF 70-200mm f/2.8 USM L IS II - Full Format Review / Test Report - Analysis
    Canon EF 200mm f/2.8 L USM II - Full Format Review / Test Report - Analysis

a nie subiektywne odczucia tych co mają/chcę mieć ten czy inny obiektyw.

Ale, na szczęście każdy może mieć swoje własne zdanie, preferencje.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu

no pewnie ze 70-200 is2 jest lepsze, ale kosztuje 9 patoli, a 200 2.8 około trzech

natomiast wytykanie jakiś wad w obrazku 200 2.8 to zwyczajne czepialstwo, tam nie ma się do czego doczepić tak naprawdę (podobnie jak w is mk2)

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jedynym wytłumaczeniem Twojego zakończenia jest to że masz uczulenie na "białe".

Ważne są niezależne poważne testy
    Canon EF 70-200mm f/2.8 USM L IS II - Full Format Review / Test Report - Analysis
    Canon EF 200mm f/2.8 L USM II - Full Format Review / Test Report - Analysis

a nie subiektywne odczucia tych co mają/chcę mieć ten czy inny obiektyw.

Ale, na szczęście każdy może mieć swoje własne zdanie, preferencje.

jp
    Wiesz, trzy razy wyższa cena dla niektórych ma też znaczenie , a nie tylko alergia na paskudny kolor.

Poza tym "klasa wyżej" to dokładnie, w którym miejscu? Za troszkę wyższą rozdzielczość w centrum przy 2.8? Czy za lepszą pracę pod światło?
    Na tym się chyba przewagi optyczne zooma kończą, wszystko pozostałe jest lepsze w stałce.
    IS oczywiście jest fajny jak ktoś potrzebuje przy tej ogniskowej.
    Poza tym 200/2,8 II jest naprawdę wystarczająco ostry przy 2.8 (ma też wtedy niezły kontrast).
    pzdr
    EOSy

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Bardzo sie ciesze, że dyskusja dalej biegnie - jak wspomniałem, kupiłem juz 200/2.8 kika dni temu...
    Co do "klase wyżej" to jeden truzim - ważna jest klasa robionych zdjęć niz obiektywu - w koncu tylko zdjęcie sie ostatecznie liczy...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Max13 Zobacz posta
    Bardzo sie ciesze, że dyskusja dalej biegnie - jak wspomniałem, kupiłem juz 200/2.8 kika dni temu...
    Co do "klase wyżej" to jeden truzim - ważna jest klasa robionych zdjęć niz obiektywu - w koncu tylko zdjęcie sie ostatecznie liczy...
    Miło to słyszeć że masz już nowy nabytek Ja analizując zdjęcia które zrobiłem ostatnio 200/2.8 pożyczonym na chwilę ze sklepie, mam wrażenie że obiektyw+moje 40D miał problem z celnością AFa.
    Zdjęcia zrobione na 2.8 i 4 wydają się być dość miękkie. Dopiero na 5.6 są bardzo ostre. Chętnie zobaczył bym jakieś sample na 2.8 czegoś zrobionego z odległości ok. 20m w dobrym świetle.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Kupiłem. Zawsze wiedziałem że 70-200 f/4 jest dobrze wykonany, ale przy 200mm f/2.8 ma się odczucie jak by to była zabawka :-)

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów