Cześć wszystkim.
Po dłuższej przerwie w fotografowaniu wracam do zabawy, a sprzęt już wieloletni i niedomaga... ;-) jednym z elementów które mnie do tego skłaniają są narodziny córki, a to jest fixed date i not negotiable ;-)
Jeśli chodzi o mój bieżący sprzęt to z puszek to mam dziadków Canon 10D i Canon 500N... coś nowego by się przydało, szczególnie że chciałbym trochę też i pofilmować.
Słoiki w plecaku to Tokina 12-24/4 i Canony: 35/2, 70-200/4L, 50/1.8 i 28-80/3.5-5.6... wymienione prawie w kolejności ich używania
Lata temu fotografowałem głównie architekturę i krajobrazy i z ową tokiną prawie wcale nie rozstawałem się. W starej ale jarej 35/2 lubiłem światło (niewiele ciemniejsze od 50/1.8 ale znacznie szersze), 70-200 rzadko używałem, w zasadzie tylko do sportu (rajdy samochodowe)... kit z 500N leży w jakiejś szafce, nawet teraz nie mogę go znaleźć.
Odkąd pojawił się 5D na rynku, FF był moim celem "na kiedyś"...dziś mamy 5D mk3 które zdecydowanie wykracza poza budżet (pampersy się same nie kupią), raczej mierzyłem w 6D... pół roku temu kosztował 7.5k, oczekiwałem że jego cena spadnie do poziomu 5-6k do dziś co pozwoli mi go kupić i jeszcze zostanie pare złotych na jakieś szkło podstawowe... problem w tym że cena nadal oscyluje w granicach tego 7.5k
więc obniżyłem nieco swoje zamiary... dwa dni temu Canon miał pokazać 70D i to był mój nowy wybór, ale premiera została przesunięta na kwiecień, czyli w sklepach będzie dopiero w maju, a to już trochę za daleko jak dla mnie...
60D i 7D nie podobają mi się ze względu na swój wiek... W zasadzie, do cholery, wszystkie aparaty od Canona to technologia sprzed kilku lat?!
Do puszki potrzebowałbym jakiegoś szkła podstawowego z racji tego, że jednym z zastosowań będzie robienie filmów, a z bieżącej szklarni to w zasadzie tylko 35/2 i ew. 50/1.8 nadawałyby się do tego.
Czytając recenzje, przeglądając sample (i foto, i filmy) dochodzę do wniosku, że w zasadzie jeśli chodzi o video to różnicy między 600-700D a 7D nie zobaczę, FF natomiast wniosłoby jakość jeśli chodzi o zdjęcia (szczególnie jeśli mówimy w kontekście ISO) ale to na pewno nie pozwoliłoby mi kupić dobrego szkła podstawowego... więc pojawia się wiele pytań...
Jakkolwiek z mojego researchu pojawiają się dwie główne opcje:
(A.) APS-C (600-700D-60D - 1.5-2.3k-3k) + 16-35/2.8 (4-5k)
(B.) FF (5Dmk2-6D - 5-7k) + ...? 24-70L by pasował ale to trochę nie na moją kieszeń no i trochę brakowałoby mi szerokości... więc do tego jakieś 17-40... trochę koszty szybują
Biorę pod uwagę "używane z gwarancją producenta". 10D kupiłem jako używanego właśnie i nie narzekam. Opcja A nie generowałaby strat w dłuższym okresie czasu (tanie body) i przygotowałaby mnie na FF jeśli chodzi o szerokie szkło... i chyba w jej kierunku będę podążał... chyba że ktoś ma inne propozycje
OK, to teraz główne pytania. Głównie chodzi o filmowanie, bo jeśli chodzi o jakość zdjęć to wiem czego się spodziewać po obu rozwiązaniach.
1. Ogólnie wiadomo, że im jaśniej tym lepiej, ale pytanie, czy na APS-C wystarczająca będzie jasność 2.8 do standardowych zastosowań, czy raczej powinno się poszukać czegoś jaśniejszego? Konkretnie się odwołuję do 16-35/2.8 i 28/1,8 lub 24/1,4L.
2. Kwestia AF w filmowaniu. Czy te dSLRy na prawdę tak strasznie focusują że sam się będę chciał nauczyć manualnego ostrzenia? (tylko proszę bez papki marketingowej że w superprofesjonalnych filmach i tak i tak się to robi manualnie - o ile zdjęcia zdarzało mi się robić półprofesjonalne, to filmy będą typowo amatorskie/rodzinne).
3. Pojawił się teraz 700D ze szkłem STM. Mógłby ktoś powiedzieć coś na temat zalet silnika krokowego? Cichszy AF to oczywista zaleta do filmowania, ale coś ponad to? Jeśli nie, to rozumiem że są one z definicji sugerowane jako szkła do filmowania, dlaczego są więc takie ciemne?
4. Kwestia IS w filmowaniu. Przydaje się/nie przydaje się/robi nienaturalne wrażenie/będę chciał kupić steadycam?
5. Czy ktoś z kolegów ma lub przynajmniej bawił się wynalazkiem o nazwie EOS M? Nie jest drogie ...ogłoszenia grzecznościowe nie są dozwolone ), a i moja żona by mnie bardziej polubiła bo po przypięciu pancake się jej do torebki zmieści... tylko dlaczego adapter do EF taki drogi?
PS. Trochę nie wiedziałem do której kategorii włożyć ten wątek więc wybrałem po prostu Canon dSLR. Proszę moderatora o przeniesienie jeśli uważa że gdzieś indziej będzie temu wątkowi lepiej
tak naprawdę to pytania które tutaj zostały zadane obejmują bardzo szeroki zakres. Trochę wysiłku i można było je zadawać pojedynczo w odpowiednich wątkach...