Strona 11 z 37 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 369

Wątek: Matowka 350D, moment w zyciu ojca i tworcy...

Ender
    Guest

Domyślnie

Wlasnie dostalem matowke - typ 1. Zainstalowana (sama instaklacja - prosta - tzn jesli cos popsulem, to jeszcze tego nie wiem). Wrazenia z robienia zdjec - po weekendzie, bo dzis nie bede mial czasu.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

a ja czekam i czekam ( cierpliwie)
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Uzależniony

Domyślnie

Bardzo mi przykro ze to trwa tak dlugo (w niektorych przypadkach, 2 dokladnie). Postaram sie w jakis sposob usprawnic dostawy na przyszlosc. Przepraszam za problemy i mam nadzieje ze wszystko bedzie OK. Gdyby jednak nie bylo poprosze o kontakt na email.

Pozdrawiam
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Uzależniony

Domyślnie

WAZNA INFORMACJA!!!

W zwiazku z duza iloscia zamowien jestem zmuszony wstrzymac kolejne zamowienia do srody (przyszly tydzien), przepraszam zainteresowanych.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja mam pytanie dotyczące samej matówki. Przy jakiej przesłonie zaczyna być widoczne zaciemnienie klinów w tej matówce oferowanej przez Andee'ego? Na przykład przy obiektywie 50mm, dla ustalenia uwagi i możliwości dokonania porównania.

Do swojego 350D właśnie włożyłem przyciętą i przypiłowaną starannie matówkę z zenka 122. Wszystko ładnie, tylko że z obiektywami m42 pomiar światła działa nieprawidłowo przy przysłonach, które właśnie powodują już zaciemnienie klinów.

MF działa z klinem fantastycznie, z obiektywami EF nie ma kłopotu ze światłem (no, może oprócz kita, bo ciemny jak @%$@), ale z przymkniętymi M42 ekspozycja wymaga korekt. Ech, nie można mieć wszystkiego...

Edit:
    Cholera, popsułem sobie tę matówkę przy dłubaniu.... Ech.... Tak więc ciekawi mnie, czy twierdzenie o działaniu matówki do przesłony 8 oznacza, że dopiero przy 8 kliny się zaciemniają (byłoby to lepiej niż przy matówce z zenka), czy też że przy 8 już całkiem nic przez nie nie widać.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 04-03-2006 o 21:57
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

paczka przyszla, zalozylem, dziala
    a teraz czekam na wersje 3

po pierwszych pobieznych testach stwierdzam ze jest ok
    ostrosc w punkt, nie zdazaja sie takie wpadki z ostroscia jak wczesniej
    dlaczego tego nie ma w standardzie jak kiedys w lustrzankach analogowych bez af
    pewnie uznali wyzszosc af nad mf i w erze cyfry zaczely sie problemy
    do poboznych zyczen zaliczam tez fabryczne matowki z klinem i mikrorastrem
    Ostatnio edytowane przez tadek ; 05-03-2006 o 09:13
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam już za sobą próbne wyjęcie i umieszczenie ponowne, prawie bez kurzu matówki z 350tki.
    Ale nie mogę dojść jak jest zaczepiona w 33v.
    Tu też jest blaszka na około, taka z zatrzaskiem jakby, ale zatrzask nie jest z przodu, tylko wygląda jak by były dwa - z przodu po lewej i po prawej stronie. Blacha tam jest wygięta do góry i zawinięta i wchodzą dwa takie jej języczki w boki, plastikowej już obudowy wnętrza jamy obiektywowej.
    Na razie udało mi się zrobić drobną rysę na rogu matówki (-:
    O, spróbuję zamieścić zdjęcia - może ktoś będzie w stanie poradzić.
    EDIT:
    fotki mocowania matówki w eos33v:
    http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/m1.jpg
    http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/m2.jpg
    Na czerwono zaznaczone miejsca jedynego (chyba?!) zaczepienia blaszki o wnętrze body, taki jakiś zatrzask. Obok zaznaczenia na 1 zdjęciu widać rysę, którą udało mi się wykonać podczas prób odczepienia tego.
    Ostatnio edytowane przez minek ; 05-03-2006 o 16:46

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Minek, czasami w niedziele po wyjeździe znajomych ręce się trzęsą
    Dzieki za fotki.
    Czym wyciagałes matówke? Rysa na niej nie wpływa na nic, prócz komfortu jej nieposiadania ale to oczywiscie wiesz. pozdr

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Na razie udało mi się zrobić drobną rysę na rogu matówki (-:
    O, spróbuję zamieścić zdjęcia - może ktoś będzie w stanie poradzić.
    EDIT:
    fotki mocowania matówki w eos33v:
    http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/m1.jpg
    http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/m2.jpg
    Na czerwono zaznaczone miejsca jedynego (chyba?!) zaczepienia blaszki o wnętrze body, taki jakiś zatrzask. Obok zaznaczenia na 1 zdjęciu widać rysę, którą udało mi się wykonać podczas prób odczepienia tego.
    a probowales w sieci znalesc service manual do 33V mozna by podpatrzec gdzie sa zaczepy... poszukam jak znajde to sie odezwe...
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 05-03-2006 o 17:19

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

b'Art: Wiem, że rysa nie wpływa. Mimo, że tu jest bardzo widoczna, to w wizjerze jest w samym rogu i naprawdę nie przeszkadza. Mam przynajmnniej oznaczony aparat (-:
    Próbowałem wyciągać przez lekkie wciśnięcie tych blaszek i wyciągnięcie ich z boków - tam, dzie są wsunięte. Uzyłem najpierw końcówki cienkiego pilniczka (ten mi się omknął i rysnął), następnie odpowiednio wygiętego grubego spinacza biurowego. Ale delikatnie próbowałem wysunąć i nic... może to cholerstwo jakoś inaczej tam siedzi.

Jac: No tak gołym okiem to jedyne miejsce, bo blaszka z góry (czyli normalnie z dołu) dociska matowkę podobnie jak w 350. Po bokach widać fregmenty sprężynujące z tej blaszki. Ale w odóżnieniu od 350tki - tu nie jest na około tylko na końcu - zaczepiona tak samo dwoma wpustami w body - takie zawiasiki, i po bokach - na środku sprężynuje a końcówki ma wygięte do góry, zawinięte i wpuszczone w bok.
    Nie, nie szukałem takiej instrukcji.. pogooglam, ale jak Tobie uda się pierwszemu - to będzie b. wdzięczny. Na razie mam gdzieś tylko pdfy z obiektywami canona.

A matówkę chcę wyjąć, bo autor wątku powiedział, że jak mu podam jej dokładne wymiary to mi powie czy będzie w stanie wykonać odpowietnik z klinem.

Strona 11 z 37 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów