Strona 3 z 37 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 369

Wątek: Matowka 350D, moment w zyciu ojca i tworcy...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    Po za zdjęciem mógłbyś napisac coś więcej. Szczerze powiem nie bardzo orientuję sie na czym polega "lepszość" tej matówki nad standardową. Że nie jest gładka, tak ? Tylko co to daje w praktyce ?
    Zainteresowani napewno beda wiedziec o co chodzi. Moje matowki sluza do ostrzenia obiektywami manualnymi ktore mozna podpiac do Canonow, czyli M42, Nikon F, Hasselblad C, Zeiss Contax, Yashica, Olympus OM, Leica M, Pentacon Six i wiele innych. Jakosc wiekszosci z tych obiektywow dorownuje najwyzszym modelom Canona a do niektorych nawet L'kom daleko. Przy tym kosztuja one ulamek ceny Canonowskiego odpowiednika.

Standardowe matowki Canon DSLR nie zapewniaja ostrzenia dla obiektywow manulanych, ostrzy sie "na oko" co jest bardzo malo skuteczne. Moje matowki posiadaja mikropryzmaty i klin optyczny ktore zapewniaja 100% pewnosc ostrzenia, lepsza nawet niz autofocus. Kiedy popatrzysz na moja matowke przez wizjer to jezeli ostrosc nie jest ustawiona widzisz na zewnatrz matowki standardowy obraz jak na zwyklej matowce, w kregu mikropryzmatow widzisz obraz rozmyty a w centrum czyli klinie optycznym obraz jest rozciety i podzielony na pol z przesunieciem. W momencie ustalania ostrosci na wybranym obiekcie okrag z mikropryzmatow zaczyna sie klarowac a obraz na klinie skladac z 2 polowek w calosc. Kiedy juz zlapiesz ostrosc na wybranym obiekcie okrag z mikropryzmatow staje sie idealnie czysty i daje ostry obraz a obraz w klinie sklada sie w calosc. Daje to 100% pewnosc zlapania ostrosci, nawet przy minimalnej glebi ostrosci i odleglych obiektach.

Tak to z grubsza wyglada.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Punkty potwierdzenia ostrosci maja srednice 0.15mm, jezeli Cie to usatysfakcjonuje to zrobie makro takiego punktu bo na normalnym zdjeciu go nie zobaczysz. Czy mam to zrobic?
    Znaczy chodzi mi o to ze napisales wczesniej ze masz jakis wlasny patent na te pkt. Tzn czy po prostu tez widac te kropki tak jak na orginalnej matowce? No i oczywiscie na klinie nie ma kropki?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

1. A jak wygląda sprawa jasności?
    2. Dużo traci się względem oryginalnej matówki?
    3. Przy jakiej maksymalnej przysłonie można pracować z tą matówką?
    4. Zmiana matówki oczywiście nie wpływa negatywnie na AF?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    Znaczy chodzi mi o to ze napisales wczesniej ze masz jakis wlasny patent na te pkt. Tzn czy po prostu tez widac te kropki tak jak na orginalnej matowce? No i oczywiscie na klinie nie ma kropki?
    Tak punkty ostrosci widac na matowce. Zaskocze Cie, w centrum matowki tez jest potwierdzenie ostrosci...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Harnash
    1. A jak wygląda sprawa jasności?
    2. Dużo traci się względem oryginalnej matówki?
    3. Przy jakiej maksymalnej przysłonie można pracować z tą matówką?
    4. Zmiana matówki oczywiście nie wpływa negatywnie na AF?
    Nie tracisz jasnosci, jasnosc w wizjerze jest porownywalna lub wyzsza niz na matowce standardowej. Z obiektywami manualnymi komfortowo pracuje sie do przyslony f8, przy przyslonach > f8 ostrosc mozna ustawic na wyzszej przyslonie a przed zrobieniem zdjecia ustawic ja na porzadana wartosc.

Z obiektywami AF wartosc przyslony nie odgrywa zadnej roli gdyz przyslona jest domykana w momencie wyzwolenia migawki. Przed chwila zrobilem fotke na f32.

Zmiana matowki niema zadnego wplywu na AF gdyz pomiar jest dokonywany przed matowka.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Dzieki juz wszystko jasne. Rozumiem, ze jak mam podpięty obiektyw AF to jest analogicznie tj Patrze przez wizjer, mam rozmazny obraz w kółku i przesunięte połówki wzgledem siebie. Wciskam spust do połowy i połówki mi sie zbiegają. A w przypadku gdy AF mi zasygnalizuje że wyostrzył a połowki nie są idealnie zgrane to oznacza, że mam skopany AF ? Dobrze rozumuje ?
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony

Domyślnie

Tak, bardzo dobrze kombinujesz

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Nie tracisz jasnosci, jasnosc w wizjerze jest porownywalna lub wyzsza niz na matowce standardowej. Z obiektywami manualnymi komfortowo pracuje sie do przyslony f8, przy przyslonach > f8 ostrosc mozna ustawic na wyzszej przyslonie a przed zrobieniem zdjecia ustawic ja na porzadana wartosc.

Z obiektywami AF wartosc przyslony nie odgrywa zadnej roli gdyz przyslona jest domykana w momencie wyzwolenia migawki. Przed chwila zrobilem fotke na f32.

Zmiana matowki niema zadnego wplywu na AF gdyz pomiar jest dokonywany przed matowka.
    No to widzę że masz następnego klienta ;-). Poczekam na szczegółowy cennik i zamawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Andee> No, no - gratuluję Właśnie jaka cena?

Uzależniony

Domyślnie

Cena za wersje standard 150zl

Strona 3 z 37 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów