Zainteresowani napewno beda wiedziec o co chodzi. Moje matowki sluza do ostrzenia obiektywami manualnymi ktore mozna podpiac do Canonow, czyli M42, Nikon F, Hasselblad C, Zeiss Contax, Yashica, Olympus OM, Leica M, Pentacon Six i wiele innych. Jakosc wiekszosci z tych obiektywow dorownuje najwyzszym modelom Canona a do niektorych nawet L'kom daleko. Przy tym kosztuja one ulamek ceny Canonowskiego odpowiednika.Zamieszczone przez kami74
Standardowe matowki Canon DSLR nie zapewniaja ostrzenia dla obiektywow manulanych, ostrzy sie "na oko" co jest bardzo malo skuteczne. Moje matowki posiadaja mikropryzmaty i klin optyczny ktore zapewniaja 100% pewnosc ostrzenia, lepsza nawet niz autofocus. Kiedy popatrzysz na moja matowke przez wizjer to jezeli ostrosc nie jest ustawiona widzisz na zewnatrz matowki standardowy obraz jak na zwyklej matowce, w kregu mikropryzmatow widzisz obraz rozmyty a w centrum czyli klinie optycznym obraz jest rozciety i podzielony na pol z przesunieciem. W momencie ustalania ostrosci na wybranym obiekcie okrag z mikropryzmatow zaczyna sie klarowac a obraz na klinie skladac z 2 polowek w calosc. Kiedy juz zlapiesz ostrosc na wybranym obiekcie okrag z mikropryzmatow staje sie idealnie czysty i daje ostry obraz a obraz w klinie sklada sie w calosc. Daje to 100% pewnosc zlapania ostrosci, nawet przy minimalnej glebi ostrosci i odleglych obiektach.
Tak to z grubsza wyglada.