Strona 21 z 37 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 369

Wątek: Matowka 350D, moment w zyciu ojca i tworcy...

Coś już napisał Awatar Trolu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    zastanowcie sie chwile poza tym polecam tryb M to naprawde nie gryzie, staram sie z niecgo jak najczesciej korzystac i wraz z histogramem jest to swietne narzedzie... tak wiec nie narzekac tylko do zdjec :-)
    No ja sie zastanowilem i powiedzialem: dla mnie matówka nie ma już zastowowania wlasnie przez to ze ekspozycja siada. Miala mi ulatwic zycie z ob. manualnymi ale nie kosztem poprawnego pomiaru. Poza tym tez korzystam z trybu M i nic mi to nie daje, bo pomiar jak zle wskazuje tak zle wskazuje i nie bardzo rozumiem jak by mi to moglo rozwiazac moj problem. Rodzaj pomiaru swiatla (czesciowy, CW, matrycowy) tez tutaj nie ma znaczenia. Histogram pojawia sie w 350D dopiero po zrobieniu zdjecia, co tez wymaga kilku strzałów zanim sie osiagie spodziewany wynik.

Na prosbe Andeego i w celu wyjaśnienia: Matówka jest bardzo dobra, ostrzy w punkt. Polecam ją kazdemu kto robi duzo manualnymi obiektywami i zwykle nie domyka bardziej niz f/5,6. Moje niezadowolenie nie oznacza ze to jest nieudany produkt i tak naprawde gdyby nie sposob w jaki Canon rozwiazal pomiar swiatla to byla by swietna rzecz nawet dla mnie. Niestety z powodu moich przyzwyczajen, stylu fotografowania i wygodnictwa nie moge sobie pozwolic na taką matówke w 350D i to jest mój jedyny powód, dlaczego nie bede z niej korzystał. Pokój
    Chamstwa nie zniesę... Sprzęt: różnoraki Moje folio na plfoto
    *** Pamiętaj kolego forumowiczu, że po drugiej stronie też siedzi człowiek ***

Uzależniony

Domyślnie

Mam nadzieje ze wszystko a przynajmniej wiele zostalo wyjasnione

Pozdrawiam
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Domyślnie

To ja sie juz gubie... powiedzcie mi ... czy bedzie matówka taka co nie ciemnieje?

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

Ja mam pytanie o pomiar z obiektywami EF Canona. Tu pomiar następuje chyba przy pełnej dziurze i nie powinno być problemów. Chyba, że się mylę. I jak jest z pomiarem światła ETTL przy użyciu lampy oczywiście z obiektywami EF. Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami. Generalnie czy matówka zakłóca pracę z obiektywami EF. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    To ja sie juz gubie... powiedzcie mi ... czy bedzie matówka taka co nie ciemnieje?
    Ciemnieje tylko klin i trochę mikroraster.

Matówki z klinem, który w ogóle nie ciemnieje nie da się zrobić. Można co najwyżej zmienić zakres przesłon, przy których klin nie ciemnieje, niestety, jak sądzę, poświęcając nieco precyzję ostrzenia bo połówki będą mniej rozsunięte.

W sumie wszystko to jest to dokładnie tak samo jak z czujnikami AF, które w lustrzankach działają na bardzo podobnej zasadzie jak klin optyczny.
    artykulik na temat
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moze by tak zrobic matowke bez klina a tylko z mikrorastrem, taka jaka byla np. w zenitach? Tez sie dalo ustawiac ostrosc na tym a nie bylo az takiego problemu z ciemnieniem.

Czarek: tak, nie powinno byc problemow, chociaz pewno na f5.6 przeklamanie jest wieksze niz na f2.8...

Coś już napisał Awatar Trolu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czarek
    Ja mam pytanie o pomiar z obiektywami EF Canona. Tu pomiar następuje chyba przy pełnej dziurze i nie powinno być problemów. Chyba, że się mylę.
    Nie mylisz sie, dopóki obiektyw EF jest dostatecznie jasny (jaśniejszy niż 5,6). Przy ciemniejszych trzeba bedzie wprowadzic korekte ekspozycji.
    I jak jest z pomiarem światła ETTL przy użyciu lampy oczywiście z obiektywami EF.
    Zasada ta sama jak wyżej.

Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami. Generalnie czy matówka zakłóca pracę z obiektywami EF. Pozdrawiam.
    Moje doświadczenie pokazuje, że matówka Andeego generalnie nie zakłóca AF działa jak zwykle, pomiar matrycowy jest poprawny gdy biektyw ma jasność do 5,6, a CW i częściowy lub spot do jasności 4,0 - tak wynikało z moich obserwacji na 350D.
    Chamstwa nie zniesę... Sprzęt: różnoraki Moje folio na plfoto
    *** Pamiętaj kolego forumowiczu, że po drugiej stronie też siedzi człowiek ***

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź. Powiało trochę optymizmem. Najważniejsze, że matówka Andeego nie wpływa znacząco na pracę z obiektywamy AF. Z manualnych M42 mam zamiar używać jasnych szkiełek głownie do portretu nie wychodząc raczej poza f 5,6 a wrazie konieczności myślę, że poradzi korekcja ekspozycji. Może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z pracą na tej matówce. Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Mam juz matowke dzialajaca do f12 w pomieszczeniach i do f16 na zewnatrz (choc moze byc lepiej gdyz jest juz szarowka a matowke testowalem przed chwila z Zeissem 2.8/200), wlasnie ja ukonczylem. Nie mialem czasu wczesniej nad nia popracowac z powodu realizowania zamowien.

Matowka posiada tylko jasny klin oraz soczewke Fresnela na calej powierzchni, ktora odpowiada za wlasciwa dystrybucje swiatla. Wiecej na ten temat po testach przy dobrym swietle.

Pozdrawiam
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

andee a punkty, linie i cena jaka?
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Strona 21 z 37 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów