No ja sie zastanowilem i powiedzialem: dla mnie matówka nie ma już zastowowania wlasnie przez to ze ekspozycja siada. Miala mi ulatwic zycie z ob. manualnymi ale nie kosztem poprawnego pomiaru. Poza tym tez korzystam z trybu M i nic mi to nie daje, bo pomiar jak zle wskazuje tak zle wskazuje i nie bardzo rozumiem jak by mi to moglo rozwiazac moj problem. Rodzaj pomiaru swiatla (czesciowy, CW, matrycowy) tez tutaj nie ma znaczenia. Histogram pojawia sie w 350D dopiero po zrobieniu zdjecia, co tez wymaga kilku strzałów zanim sie osiagie spodziewany wynik.Zamieszczone przez Jac
Na prosbe Andeego i w celu wyjaśnienia: Matówka jest bardzo dobra, ostrzy w punkt. Polecam ją kazdemu kto robi duzo manualnymi obiektywami i zwykle nie domyka bardziej niz f/5,6. Moje niezadowolenie nie oznacza ze to jest nieudany produkt i tak naprawde gdyby nie sposob w jaki Canon rozwiazal pomiar swiatla to byla by swietna rzecz nawet dla mnie. Niestety z powodu moich przyzwyczajen, stylu fotografowania i wygodnictwa nie moge sobie pozwolic na taką matówke w 350D i to jest mój jedyny powód, dlaczego nie bede z niej korzystał. Pokój![]()