Strona 19 z 37 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 369

Wątek: Matowka 350D, moment w zyciu ojca i tworcy...

eddie9
    Guest

Domyślnie

Niestety, potwierdzam spostrzeżenia Macieja i Trola; przy przesłonach powyżej 5,6 są problemy z pomiarem światła i zdjęcia wychodzą prześwietlone.
    Przebadane na 300D.

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

to jestem zaskoczony i nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje
    to ze klin ciemnieje to normalne ale pomiar swiatla ??
    Andee jak to jest z tym pomiarem swiatla i matowkami, ma to jedno z drugim cos wspolnego czy nie??
    wg mnie nie ma-a jak jest naprawde???
    czyzby znowu bylo innaczej niz w analogach-coraz czesciej dochodze do wniosku ze fotografiia cyfrowa nijak ma sie do fotografii analogowej
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

A czy przypadkiem pomiar swiatla nie przebiega juz za matowka:>
    Wtedy zaciemnienie klinow przy f/5,6 i mniej powodowaloby ze mniejsza ilosc swiatla przedostanie sie za matowke co w konsekwencji wplynie na wskazanie swiatlomierza, spowoduje zle dobranie czasu i przeswitlenie zdjecia...
    Tak ja to widze...
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Coś już napisał Awatar Trolu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Pewnie że z matówką. Sam opisałeś swoje spostrzeżenie, że kliny ciemnieją.
    Tak, ale moje zdziwienie bierze się ze starych nawyków przy aparatach analogowych, gdzie zmiana matówki i jej zaciemnienie nie wplywaly na pomiar światła, a czesto i gesto mialy klin i mikroraster, które dokladnie tak samo ciemniały przy ciasnych przysłonach.

Cytat Zamieszczone przez kociu
    A czy przypadkiem pomiar swiatla nie przebiega juz za matowka:>
    Wtedy zaciemnienie klinow przy f/5,6 i mniej powodowaloby ze mniejsza ilosc swiatla przedostanie sie za matowke co w konsekwencji wplynie na wskazanie swiatlomierza, spowoduje zle dobranie czasu i przeswitlenie zdjecia...
    Tak ja to widze...
    Doszedlem do tego samego wniosku. Najwidoczniej czujniki są za matówką. Potwierdza to fakt, ze bez matówki (jakiejkolwiek) zdjecia są niedoswietlone. Tak więc jak dla mnie: big minus... i to w sumie nie dla Andee'ego, tylko dla Canona. Chociaz jezeli Andee wiedzial o tym wczesniej i nie powiedzial to tez nieladnie
    Chamstwa nie zniesę... Sprzęt: różnoraki Moje folio na plfoto
    *** Pamiętaj kolego forumowiczu, że po drugiej stronie też siedzi człowiek ***

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://www.foto-net.pl/poradnik/poradnik4.html

Zielony promien jest od matrycowego pomiaru swiatla, jak widac przechodzi przez matowke.

Chociaz jezeli Andee wiedzial o tym wczesniej i nie powiedzial to tez nieladnie
    Mysle ze zdawal sobie z tego sprawe, bo te problemy sa znane od czasow katz eye optics (http://www.katzeyeoptics.com/page--FAQs--faq.html#3).

Whenver one introduces a prism into the light path of the camera, there is always the possibility the camera's light meter will be affected to some degree. We have done our best to summarize the effects on the page for each camera model, but if you need clarification or more information, please feel free to contact us.
    Czy przypadkiem aparaty w ktorych producent przewidzial mozliwosc wymiany matowki nie rozpoznaja jej jakos i automatycznie nie wprowadzaja POPRAWKI dla swiatlomierza?

Uzależniony

Domyślnie

Wystarczy zmienic pomiar swiatla z centralnego na usredniony, u mnie to dziala...

Poza tym niebardzo rozumie zarzuty, w wielu miejscach w tym watku wspominalem i to nie tylko ja ze komprortowo pracuje sie do przyslony f5.6 i to jest docelowy zakres pracy na tej matowce f1.2 - f5.6...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 20-03-2006 o 08:11
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Wystarczy zmienic pomiar swiatla z centralnego na usredniony, u mnie to dziala...

Poza tym niebardzo rozumie zarzuty, w wielu miejscach w tym watku wspominalem i to nie tylko ja ze komprortowo pracuje sie do przyslony f5.6 i to jest docelowy zakres pracy na tej matowce f1.2 - f5.6...
    bzdura andee, bzdura
    chodzilo o ciemniejace kliny a nie o pomiar swiatla
    jezeli mam robic w poludne we wloszech na slonecznej lipcowej plazy i uwazac zeby nie bylo wiecej niz 5,6 to ja sie wypisuje
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    bzdura andee, bzdura
    jezeli mam robic w poludne we wloszech na slonecznej lipcowej plazy i uwazac zeby nie bylo wiecej niz 5,6 to ja sie wypisuje
    To ja moze Cie przytocze bo jak widze niepamietasz co pisales...

paczka przyszla, zalozylem, dziala
    a teraz czekam na wersje 3

po pierwszych pobieznych testach stwierdzam ze jest ok
    ostrosc w punkt, nie zdazaja sie takie wpadki z ostroscia jak wczesniej
    dlaczego tego nie ma w standardzie jak kiedys w lustrzankach analogowych bez af
    pewnie uznali wyzszosc af nad mf i w erze cyfry zaczely sie problemy
    do poboznych zyczen zaliczam tez fabryczne matowki z klinem i mikrorastrem
    narazie zrobilem tylko kilkanascie zdjec i jak mam czas to b.chetnie przelanczam na mf i ostrze manualnie a jak af to centralnie i z tym jest problemik maly bo jak cos jest daleko i jest male np chce sfocic róg budynku tak zeby ten rog byl w centrum to powiem ze czasami nie wiem jak lapac te ostrosc bo nie wiem czy ostrze na rog czy w budynek czy gdzies daleko za no ale po przelaczeniu na mf jest bajka
    te punkty af naprawde sa potrzebne, linie podzialu tez by sie przydaly
    jak juz andee opracuje technologie naniesiania punktow af to z pewnoscia(tak mi sie wydaje) bedzie mozna to zastosowac do linii
    Niewiem o co Ci chodzi Tadek, masz ta matowke od ponad 2 tygodni, zadnych zastrzezen nie zglaszales ani prywatnie ani na forum, teraz nagle sie obudziles i piszesz ze wypisuje bzdury?

Z tego co widze masz male doswiadczenie z fotografia i nie wiesz zbyt wiele o prawach rzadzacych optyka. Nie kazdemu mozna dogodzic, ale do tej pory nikt nie zglaszal tego typu problemow, zwlaszcza ze jak BYK w temacie stoi o co chodzi...

Jezeli w Twoim analogu matowka (a raczej klin) nie ciemniala powyzej f5.6 to znaczy ze miales matowke niestandardowa, przeznaczona do obiektywow tele. Jak jednak mam nadzieje zdazyles zauwazyc nie korzystasz juz z lustrzanki analogowej i uzywasz zamiennika ulatwiajacego w lustrzance z AF ostrzenie manualne. W razie problemow radze najpierw doczytac temat do konca a pozniej zglaszac problemy...

Nie chce w tym temacie zadnych klotni, jezeli cos nie pasuje prosze zglaszac problemy na priv, nigdy nie odmawiam pomocy czy konsultacji...

P.S. Czy wogole Tadeuszu uzywasz tej matowki z obiektywami stricte manualnymi?
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 20-03-2006 o 13:34
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

nie andee nie uzywam jej z manualami, swojego zooma przestawilem na mf- doswiadczenie mam bardzo duze a twoje cytaty moich wypowiedzi odnosza sie do ostrosci i tyko ostrosci
    potwierdzam ostrzenie z twoja matowka to bajka, przypomina mi sie A-1
    ale nigdzie nie bylo o problemach z pomiarem swiatla i to mi sie nie podoba
    ale uscislijmy jezeli bede uzywal obiektywow o otworze wzglednym ciemniejszym niz 5,6 to co wtedy, bo moze ja do konca nie rozumiem tematu
    z powyzszych postow wywnioskowalem ze matowka jednak bierze udzial w procesie pomiaru swiatla (innaczej niz w analogu) i jezeli kliny ciemnieja to fota bedzie przeswietlona
    i teraz pytanie: co sie dzieje przy obiektywach 2-2,8-4-5,6 jaki to ma wplyw na naswietlenie, bo jezeli jak piszesz twoja matowka ma chodzic do 5,6 to rozumiem ze jej wplyw na foty przy obiektywach o otworze 5,6beda znikome
    czy tak???

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

bzdura andee, bzdura
    To przecież sprawy powiązane.

Nie może być więcej niż 5,6 W CZASIE POMIARU EKSPOZYCJI. Zdjęcia można robić i z mniejszymi otworami. Niespełnienie tego warunku narzuca konieczność myślenia przy ustalaniu ekspozycji.

Andee tego nie ukrywał. BTW, każdy kto wie, jak działa aparat, powinien zdawać sobie z tego sprawę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 19 z 37 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów