no to niefajna sprawa..........
no to niefajna sprawa..........
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka.....+ LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze
Gdyby to bylo takie proste to nie bylo by problemu. Wszystko wskazuje na to ze jednak otrzymam jeszcze jedna ostatnia partie towaru. Tak jak pisalem wstrzymuje wszelkie zamowienia do momentu kiedy bede pewien ze bede mogl je zrealizowac. Poza tym musze przemyslec temat...Zamieszczone przez KuchateK
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
czyli nici z punktow af
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
Cholera, czyżby dostawca wyczuł rynek?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
I za pare miesiecy pojawi sie nowa cudowna firma oferujaca matówki do 350D po jedyne 400 PLN![]()
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
i nici z jasniejszych klinówZamieszczone przez tadek
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
Niedawno otrzymalem matówke standard od Andee'ego do mojego 350D i moge podzielić się kilkoma spostrzeżeniami:
1) Instalacja matówki nie jest bardzo skomplikowana, udalo mi sie nic nie zepsuć, ale zalecam robic to w warunkach bezwzglednej czystosci lub miec przygotowaną gruche do dmuchania na wszystko, inaczej beda paprochy
2) Jakośc wykonania matówki stoi jak na manufakture na wysokim poziomie, jasność zadawalająca i rzeczywiscie pozwala ona na wygodne ostrzenie manualne do jasnośći f/5,6 - potem już klin jest za ciemny.
3) U mnie w wersji standard przy AF ostrosc w srodkowym punkcie potwierdzana jest miganiem klinaoraz dolnej ramki wizjera (prawdopodobnie swiatlo odbite od klina pada na ramke)
A teraz troche mniej superlatyw:
4) Klin niestety jest poziomo, powinien wg mnie być pod katem 45 stopni aby mozna bylo z powodzeniem ostrzyc na poziomych krawedziach.
5) Nie wiem jak u innych, ale u mnie wystapil bardzo powazny problem z pomiarem swiatla. Przy calkowicie otwartej dziurce, jezeli jest ona mniejsza nic f/4 jest wszystko ok. niestety przy obiektywach od 5,6 i ciasniejszych niz to przyslonach pomiar swiatla wariuje i mi wszystko mocno przeswietla. Im ciasniejsza przyslona tym przeswietlenie wieksze. Jestem pewien ze to ma zwiazek z matówką, poniewaz po wymianie matówki na oryginalną wszystko wrocilo do normy. Jest to wg mnie dosc powazny problem :/ Jezeli ktos ma podobnie to prosze o potwierdzenie.
Pozdrawiam![]()
Chamstwa nie zniesę... Sprzęt: różnoraki Moje folio na plfoto
*** Pamiętaj kolego forumowiczu, że po drugiej stronie też siedzi człowiek ***
Pewnie że z matówką. Sam opisałeś swoje spostrzeżenie, że kliny ciemnieją.Zamieszczone przez Trolu
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Mam podobny problem (poruszyłem go w osobnym wątku - może niepotrzebnie).
Nie zauważyłem jeszcze zależności pomiaru od przysłony ale generalnie po zalożeniu matówki zdjęcia są prześwietlone. Dopiero korekcja do -2EV pomogła i zdjęcia są OK - tyle tylko że nie ma już miejsca na. ew. dalszą korekcję w razie potrzeby.
Będę dalej testował.