Strona 17 z 37 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 369

Wątek: Matowka 350D, moment w zyciu ojca i tworcy...

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocotgrz
    ale ciekawe, kiedy to nastąpi, tzn. narodziny matówki z AF,
    a tak z innej beczki ciekawe jak łapie się ostrość bez tych punktów ?
    na środek ? ciekawe mi czasem zdarza się przełączyć punk pomiaru, niechcący
    ale jak widzę punkt to robię korektę,
    a na matówce bez potwierdzenia, Panowie może ktoś coś napisze, kilka fotek pewnie strzeliliście, jak wam idzie ?
    narazie zrobilem tylko kilkanascie zdjec i jak mam czas to b.chetnie przelanczam na mf i ostrze manualnie a jak af to centralnie i z tym jest problemik maly bo jak cos jest daleko i jest male np chce sfocic róg budynku tak zeby ten rog byl w centrum to powiem ze czasami nie wiem jak lapac te ostrosc bo nie wiem czy ostrze na rog czy w budynek czy gdzies daleko za no ale po przelaczeniu na mf jest bajka
    te punkty af naprawde sa potrzebne, linie podzialu tez by sie przydaly
    jak juz andee opracuje technologie naniesiania punktow af to z pewnoscia(tak mi sie wydaje) bedzie mozna to zastosowac do linii
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    narazie zrobilem tylko kilkanascie zdjec i jak mam czas to b.chetnie przelanczam na mf i ostrze manualnie a jak af to centralnie i z tym jest problemik maly bo jak cos jest daleko i jest male np chce sfocic róg budynku tak zeby ten rog byl w centrum to powiem ze czasami nie wiem jak lapac te ostrosc bo nie wiem czy ostrze na rog czy w budynek czy gdzies daleko za no ale po przelaczeniu na mf jest bajka
    Środkowy czujnik AF masz na środku klina. Co za trudność?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

no jakos dla mnie to nie ostrzy w srodku klina
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no jakos dla mnie to nie ostrzy w srodku klina
    Hm... Czyżby klin nie był na środku jak należy? Albo może czujnik.

Ja stwierdziłem, że w moim egzemplarzu czujnik jest nieco "poniżej" kropki na matówce, około połowy wielkości tego prostokąta w koło kropki. Jeśli to drugie, to kropki na matówce w niczym nie pomogą.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Czujniki sa nie tylko znacznie wieksze od kropek ale i prostokatow. Dokladnie dlugosc to tak ze 3x boku prostokata na matowce... Dluzszy bok prostokata wskazuje orientacje czujnika (pionowy badz poziomy). Tak. Srodkowy jest krzyzowy (kwadrat).

Zreszta jeden obraz wart tysiac slow

Dlatego czesto wydaje sie ze czujnik jest nie tam gdzie znacznik. Automatyka majac w obrebie dlugosci czujnika kilka elementow kontrastowych wcale nie musi sie zdecydowac na ten na srodku.

A jesli komus czujnik nie uklada sie zgodnie ze znacznikiem na matowce to jest to w zasadzie tylko i wylacznie wina zlego ulozenia matowki. Ma ona na tyle duzy luz po bokach ze moze sie nieco przesunac.
    ...

Dopiero zaczyna Awatar mcgregor99

Domyślnie

te punkty af naprawde sa potrzebne, linie podzialu tez by sie przydaly
    jak juz andee opracuje technologie naniesiania punktow af to z pewnoscia(tak mi sie wydaje) bedzie mozna to zastosowac do linii
    Andee pisał,że po zmianie matówki wskazane jest wykonanie kalibracji układu optycznego ...Czy wykonywałeś cos takiego i jeśli "tak" to jak to przebiega ...? Czy jest dużym problemem zrobić to samemu ?

Uzależniony

Domyślnie

Kalibracja ukladu optycznego matowki nie jest wymagana w kazdym przypadku, z moich statystyk wynika ze jest to okolo 1 na 10 aparatow a nawet rzadziej. Do tej pory tylko 2 osoby musialy kalibrowac uklad matowki z moja pomoca przez internet lub telefon. Obie kalibracje przebiegly poprawnie i matowki ostrza na odcinku grubosci zyletki .

Pozdrawiam

P.S. Projektujac matowki przechodze za kazdym razem przez faze obliczen usredniajacych bledy fabryczne aparatow, stad znikomy odsetek matowek ktore nie ostrza idealnie. Nawet jezeli matowka nie ostrzy idealnie to uproszczona procedura kalibracji w ktorej zawsze z checia pomagam jest na tyle skuteczna i banalna ze efekt koncowy jest w 100% zadowalajacy.
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 13-03-2006 o 19:43
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Uzależniony

Domyślnie

Mala ciekawostka, matowka dla Konica Minolta D7D

Uzależniony

Domyślnie

Przykra informacja...

Narazie zablokowalem wszelkie zamowienia

Problem lezy po stronie dostawcy komponentow. Aktualnie wykonuje ostatnia partie zamowien, ktora bede realizowal w tym tygodniu i na poczatku nastepnego.

Istnieje zupelnie zasadne zagrozenie ze bedzie to ostatnia partia matowek jakie wypuszcze na rynek. Sprawa przykra tym bardziej ze wina nie lezy po mojej stronie, poprostu dostawca dal d...

Czekam na dostawe komponentow juz 2.5 tygodnia, istnieje nikla szansa ze jednak cos drgnie i bede mogl kontynuowac produkcje. Jak bedzie naprawde Bog raczy wiedziec...

Jezeli cos sie zmieni dam znac na forum.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

a to jedyny dostawca komponentów na rynku ?
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 17 z 37 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów