MaZamieszczone przez piast9
Ale klopotow nie ma zadnych...
![]()
MaZamieszczone przez piast9
Ale klopotow nie ma zadnych...
![]()
EOS 350D || EOS 5 || T90 || M42
Na taka dobra matowke typ 3 do 350D do 300 pln sie pisze.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Zamieszczone przez Andee
Podobne choc odrobine mniej "wypasione" rozwiazanie z USA podawalem ci juz - Katzeyeoptics .
Opcja z rastrem, klinem , rozjasnieniem i liniami podzialu (czyli bez punktow AF) kosztuje 205$ + wysylka ( 9, 20 lub 45 $) = minimum 680zl.
DLatego spokojnie - jestes konkurencyjny co najmniej o polowe. Ja i 300zl + wysylka moge dac za ta opcje.
Mam niestety przykra wiadomosc. Dostawa matowek dla osob ktore zamowily je w tym tygodniu przesunie sie o okolo 1 dzien z powodu awarii obrabiarki. Czekam na sewis ktory ma pojawic sie u mnie jutro. Mam nadzieje ze nikt nie poczuje sie zawiedziony.
Przepraszam za problemy
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
I jak tam wygląda sprawa ciemnienia klinów przy przymykaniu przesłony?Zamieszczone przez kaplasak
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
przyslona jest automatyczna wiec tutaj zadnego problemu z ostrzeniem nie ma, natomiast po recznym domknieciu przyslony mikropryzmaty ciemnieja juz od f/5,6.Zamieszczone przez piast9
EOS 350D || EOS 5 || T90 || M42
Zamówiłem, otrzymałem ("matówka Endee" typI). Nie będę sam wymieniał. Pojechałem na Żytnią 15. Pełna kultura uprzejmy pan serwisant w 5 minut zmienił matówki za darmo!!! Szczęśliwy biorę się za robienie fotek testowych i...zdjęcia są nieostre(ostośc przesunięta w głąb kadru). Wysyłam wiadomośc do Andee:
Jest problem. Po założeni Pana matówki manualne ostrzenie
przekłamuje - ostrośc w głębi kadru. W złączeniu przesyłam zdjęcia
testowe wykonane kilkoma obiektywami w MF i AF. Proszę o podanie
domniemanej przyczyny usterki i sposobu jej wyeliminowania. Otrzymuję szybką odpowiedż:
Obejzalem przed chwila zdjecia ktore Pan przeslal. Prosze mi napisac jaka
jest rozmiar tej tablicy testowej, czy cyfry oznaczaja centymetry? Drugie
pytanie, w zwiazku z tym ze zdjecia sa zorientowane horyzontalnie, a nie
gora-dol, czy dobrze widze ze prawa strona testu jest skierowana ku
obiektywowi? I ostatnie 3 pytanie, w jakiej odleglosci od aparatu znajdowala
sie tablica testowa, czy kat pomiedzy tablica testowa a osia obiektywu
wynosil 45 stopni?
Jestem dostepny pod numerem gadu-gadu: ......., lub numerem telefonu
.......... Ten problem jest do rozwiazania, jezeli nie che Pan narazic sie
na koszty dzwoniac do mnie to prosze przeslac swoj numer tel. lub puscic mi
sygnal, oddzwonie.
Aha, nie napisalem nic o przyczynie usterki. Przyczyna sa bledy montazowe
aparatow Canon,shim czyli mosiezna podkladka pod matowka ma za zadanie je
redukowac, Canon wsadze do swoich aparatow serii 300, 350 i 20D od 1 do 3
shimow o roznych grubosciach aby zniwelowac roznice w montazu aparatu.
Niestety ta korekta dla manual focus nie jest dokladna bo producent wychodzi
z zalozenia ze aparat posiada AF i matowka nie ma sluzyc ostrzeniu, lecz
przedstawieniu wmiare dokladnego odwzorowania obrazu.
Postaramy sie to skorygowac.
Po telefonicznej konsultacji z Andee wziełem się do roboty.Oto wynik moja wiadomośc do Andee:
Wszystko OK ,ostrzy idealnie. Matówka była zle założona ( przez mechanika z Żytniej !!!). Rozebrałem, wyjełem shim, złożyłem ostośc przeszła przed punkt o podobną wartośc co z shimem ( za punkt).Pokombinowałem z dorabianiem podkładek do momentu aż grubośc dorobionej zrównała się z grubością shima - próba ostrości eureka ostrośc OK. Wyrzuciłem wszystkie w pocie czoła wykonane podkładki, złożyłem wszystko co fabryka dała. Ostatnia próba jest OK.W sumie przez swoje asekuranctwo narobiłem sobie roboty.Ale z drugiej strony jakich mają tam mechaników.
Przytoczyłem tę przydługą historję jako formę podziękowania za pomoc jaką udzielił mi Andee w rozwiązaniu problemu.Czekam na jasną matówkę.
z canonierskim pozdrowienim!!! wkosnik
Heh, może ów mechanik jest po gastronomiku a pracuje, bo jego wujec jest prezesem :-D
Czyli nic nowego
BTW, świetnie, że wsio działa jak należy. Sam zastanawiam się nad zakupnem.
Może wersja namber 3. Ale najpierw musi się ukazać:-D
nie wiem jak u was ale w mojej 350d precyzja wykonania podkładki, matówki i miejsca instalacji w "puszce" jest iscie kowalska....
blaszka przesówa się o około 0,3mm w prawo i w lewo....
aparat niby ostrzy dobrze ale punkty AF sa rozmyte , nie wiem byc moze cos zepsułem ????
może ktos cos podpowie pozdrawiam
to w takim razie u mnie jest jakos dziwnie
punktow af (czerwonych kropek) wcale nie widac i jak przestawie na af to nie wiem na co ostrze (chyba ze cos duzegoto wiadomo, mniej wiecej w srodku) a ostrzy naprawde dobrze i na af i na manualu
i tu pytanie do andee'go - rozebrac i zlozyc to jeszcze raz, moze za pierwszym razem tak mi sie rece trzesly ze cos zle zrobilem, ale z drogiej strony ostrzy dobrze tylko tych czerwonych kropek nie widac, andee co robic?!?!?!?!
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona