Pytanie do zainteresowanych
Czy bylibyscie w stanie zaplacic 280zl za matowke zdolna do komfortowej pracy przy przyslonach do f12 i wiecej oraz z dlugimi teleobiektywami?
Pytanie do zainteresowanych
Czy bylibyscie w stanie zaplacic 280zl za matowke zdolna do komfortowej pracy przy przyslonach do f12 i wiecej oraz z dlugimi teleobiektywami?
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Jakby miała punkty AF i była do 350d to TAK TAK TAK !! !! !! !! !!
To masz kolejnego chętnego.
Cena nie odbiega mocno od innych szkieł(np.filtry).
Dla mnie, może być na zamówienie(z wpłatą zaliczki).
Może zrób ankietę??
Zamieszczone przez Andee
Do 20D - jak najbardziej 8), pod warunkiem ze bedzie to typ 3 z tej listy:
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=62
280 zł?
Jeśli do 350D to tak. Jeśliby miała jeszcze punkty AF i złote linie, to na pewno :-) Nawet 300 ...
Michał vel Herbie
-= Dużo czytam, mało pisze =-
Mój CANON jeszcze daleeeeeeko...Ale będzie na pewno :grin:
Narazie to przyszlosc. Mam zamiar robic takie matowki jako dodatek do standardowej produkcji, na specjalne zamowienie. Ceny ktora podalem tez nie jestem pewien w 100%, minimalna jaka przewiduje to wlasnie 280zl. Zadalem pytanie bo nie bylem pewien jaki bedzie odzew.
A czym się różni ta matówka od zwykłej? Po prostu skos pryzmatów klina jest mniejszy czy jakaś sztuczka?Zamieszczone przez Andee
Jeśli to pierwsze, to ładnie ostrzy z ciemnym szkłem, ale precyzja mniejsza bo rozsunięcie obrazów na klinie przy danym rozostrzeniu jest mniejsze.
A jeśli to jakaś sztuczka, to jakie są efekty ubczne tej sztuczki?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Mniejszy skos pryzmatow, mniejszy element ostrzacy i superprecyzyjne matowanie laserem.
Ach tak... Czyli należy się niestety spodziewać około 2x mniejszego przesunięcia obrazów na klinie... No ale moim zdaniem mniejszy element ostrzący będzie zaletą. Taki, jaki widać na obrazkach z matówki standardowej jest dobry do ffMatowanie lepsze to też plus, teraz widzę skąd wyższa cena.
A na marginesie, ciekawe jak sprawa wyglądała w Canonach serii Txx. T90 na przykład ma spota i matówkę z klinem. Wydaje się, że to też z obiektywami bez automatycznej przesłony (były takie FD?) sprawia kłopoty... Ma tu ktoś jakiegoś Txx?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0