No za jakiś extra egzemplarz, zadbany można dać powiedzmy trochę więcej, ale nie aż tyle. Poszukaj innych aukcji, porównaj, poobserwuj i dopiero kupuj.
No za jakiś extra egzemplarz, zadbany można dać powiedzmy trochę więcej, ale nie aż tyle. Poszukaj innych aukcji, porównaj, poobserwuj i dopiero kupuj.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Za drogo.
Miałem to szkło - kupione na bazarze od Ruskich - było niesamowicie ostre.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dzięki wszystkim za pomocNa razie wstrzymałem się z zakupem obiektywu. Macie może lepsze propozycje z ogniskowej 135mm na M42?
Nie wiem czy lepsze...dawno, dawno temu* posiadałem YASHICE 135/2.8 - był fajny prawie jak Carl Zeiss
*nie wiem jak sprawuje się na cyfrze - musiałbyś się gdzieś dopytać - ale można wyhaczyć poniżej 100zł za egzemplarz mało śmigany.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Heh, a to sie tak składa, że posiadam Yashice 50mm 1,7 i bardzo mi sie podoba ten obiektywładnie ostrzy i przyjemnie rozmywa tło.
Też sądzę, że ten obiektyw jest za drogi. Bardzo lubię manualne szkła i często na nie poluje ale zawsze szukam ciekawych egzemplarzy, które nawet jeżeli są droższe to nieznacznie. Tutaj natomiast jest to przesada. Treść aukcji trzeba zawsze dzielić przez dwa, bo rzadko spotykam się z opisem: "ostrość akceptowalna", "po lekkim przymknięciu ok". Nie z reguły wszystkie egzemplarze mają opisy: "najostrzejszy", "selekcjonowany" (w odniesieniu do nowych szkieł), "AF super precyzyjny"Potem człowiek się zastanawia, gdzie właściwie są te egzemplarze, o których mówi się na forum?
te nieostre, z bf/ff itp itd
![]()
5D II, S35/1.4, C17-40/4
Wymoderowało się co-nie-co więcej...
A więc krótko zgodnie z prawem jeszcze raz:
Szukaj np. Vivitar`a 2.8/135mm
150-200zł
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 22-03-2013 o 21:09
Zgdza się, pominąłem ten fakt.
Kombinowali jak mogli, nie oznaczając przy tym swoich zmian kolejnymi symbolami, a jedynie skrzętnie ukrytymi szyframi w postaci SN
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 22-03-2013 o 21:25
nie opłaca się, mam takiego leży na półce (pozostałość po zenicie) ale 300zł bym za niego nie dał - ogólnie to m42 jest znacznie przecenione - miałem sporo M42 niektóre przyjemne niektóre zupełnie bez wyrazu, lubię takumary mechanicznie poezja, optycznie podobnie
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Absolutnie się nie opłaca. Handlarz jest jak plisza, która zawsze swój ogonek chwali. Sprzedałem niedawno za 190zł egzemplarz w doskonałym stanie, bardzo ostry od f/3.5, do tego z powłokami MC, z filtrem UV i dandelionem potwierdzającym ostrość. Ten z aukcji wart jest dla mnie nie więcej niż stówę. Jeśli rozglądasz się za ciekawą i niedrogą 135tką w manualu, sięgnij po Zuiko 135/3.5. Lepszy, mniejszy, lżejszy i ostrzejszy od Jupitera 37A. Pięknie rysuje. Daje bardziej chłodne, naturalne kolory.
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”