Patrząc na rawy wygląda na to, że dynamika jest nadal słaba tylko nieco przesunięta. Mniej informacji w światłach więcej w cieniach. No to 500D nadal będzie zdjęcia robił (nawet wyższą dynamiką niż 700D)![]()
Patrząc na rawy wygląda na to, że dynamika jest nadal słaba tylko nieco przesunięta. Mniej informacji w światłach więcej w cieniach. No to 500D nadal będzie zdjęcia robił (nawet wyższą dynamiką niż 700D)![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam Panowie. Widzę dyskusja rozgorzała na dobre, ale widzę że jeszcze nikt nie ma 700d i nie poddał go miarodajnym osobistym testom. W sieci też póki co trudno coś znaleźć. Ja w najbliższy piątek stanę się właścicielem owej 700d przesiadka z 500d zastanawiałem się też nad 60d ale akurat dla mnie ergonomia przycisków (lepsza w 60d) nie ma takiego znaczenia jak wielkość i ciężar. Poza tym 700 d to to samo co 60d.....Opiszę wrażenia z obcowania z 700d wkrótce.
To to samo?
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Gorsze wykonanie, wizjer, bateria, osiągi oraz ergonomia. Faktycznie to samo![]()
Przecież piszę o ergonomii że lepsza w 60d i zależy co kto lubi, bateria mi wystarcza (zapas mam w torbie i waży mniej niż różnica w body 60d a 700d, wizjer też mi starcza, wykonanie nie jest gorsze z tym się nie zgodzę :-)osiągi nie są lepsze minimalnie może w Rawach i dłuższej serii ale nie zauważalne w normalnym użytkowaniu a nie używam aparatu do reporterki. Poza tym matryca ta sama, 3/4 funkcji ta sama, jednym słowem wg. mnie lepszych zdjęć z 60 d się nie wyciągnie. Ale nie o to tu chodzi żeby pokazywać wyższość jednego czy drugiego, a o to o czym wszyscy wiemy że zaciera się różnica między xxxd a xxd w canonie od pewnego czasu i tu nie macie chyba wątpliwości...Poza tym mam nowego 700d z kitem STM w cenie używanego 60d (bardzo dobrze go kupiłem) Kwestia wyboru wiadomo ale nie dokładam za mojego 500d prawie nic...więc po co przepłacać
a ja po kilku miesiącach używania 650d stwierdziłem ze dla mnie byłby lepszy 60d
nie zmienie teraz na pewno bo jak sie mocniej podszkolę to chciałbym przejsć na ff bo już troche pstrykałem na nim ale dla mnie w serii xxx brakuje wyśwetlacza drugiego
prosta funkcja jak pomiar światła wymaga wchodzenia w menu i grzebania jest to męczące przy dynamicznym foceniu
druga sprawa to denerwuje mnie znikające informacje o expozycji i innych w wizjerze jak np śledzę obiekt w ruchu i zmieniają się parametry - chcesz zrobić zdjęcie a tu bach czysto
wyświetlacz dotykowy i wykręcany fajny ale jak bym miało to byc cos decydującego to juz by to nie przeważyło
Dla mnie podstawowym mankamentem w 650D jest słaba bateria - około 400÷450 strzałów i brak mikrokalibracji.
Jeżeli ktoś ma 650D, to nie myśli o 700D, bo i po co.
Zagrywki Canona są dziwne, bo wchodząc na WWW zauważymy, że ze strony został usunięty 650D i pojawił się 700D.
Wizjer w 700D jest gorszy (mniejszy) niż w 500D.
Tak 60D ma 512MB ramu 500D i 700D maja 256MB ramu. Nie wiem jak to działa w praktyce (nie bawiłem się na tyle), ale 700D mając więcej FPS i więcej ważące rawy będzie się bardzo szybko zapychał przy szybkiej karcie powinno być lepiej bo wspiera UHS-I.
500D jest teraz wart 1100-1400zł za tyle chyba nie kupiłeś 700D z kitem STM![]()
Znaczy się chodzi Ci o to że powiększenie mniejsze. Moim zdaniem w użyciu ten wizjer w 500D jest gorszy od 650D (z tym miałem możliwość porównać) głównie ze względu na to że jest IMO ciemniejszy. Tyle że to jest i tak wszystko zawracanie głowy w porównaniu ze zwykłym wizjerem pryzmatycznym albo dobrym odchylanym wyświetlaczem.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner