Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
1. zeby dac uzytkownikom duzych DSLR aparat w kieszen.
2. zeby szukajacym malego korpusu dac alternatywe dla bezlusterkowcow
Wiesz co, ja prywatnie myślę, że w dzisiejszych czasach - kiedy sprzętu jest naprawdę bardzo dużo i jest on relatywnie tańszy niż pięć lat temu - myślenie w kategoriach "bezlusterkowiec jako alternatywa lustrzanki" albo "mała lustrzanka dla profesjonalisty do zdjęć niezawodowych" to można sobie włożyć we wspomnianą kieszeń. Zapewne są osoby, które wybierają w ten sposób, ale to już raczej mniejszość. Ja sobie jako aparat do kieszeni wziąłem RX100, chociaż byłem bardzo bliski OM-D (przy jednoczesnym zachowaniu piątki ze szkłami do roboty). Przypomina mi się z forumowych dyskusji, że było przynajmniej kilka takich osób, które mały sprzęt wybierały nie patrząc się jaki mają duży sprzęt. Zapewne za premierami Canona jest jakaś logika, ale racjonalizowanie sobie pewnej miałkości prezentowanego dzisiaj sprzętu w tych kategoriach to jest jednak brnięcie w ślepą uliczkę. Pełna zgoda na to, że są to dobre aparaty które będą się sprzedawać, tyle że w roku 2013 są to modele jednak z zupełnie innego świata niż to, czego moglibyśmy oczekiwać od firmy która 5-8 lat temu brnęła do przodu najbardziej ze wszystkich.