Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 190

Wątek: Canon 100D - watek dyskusyjny

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon 100D - watek dyskusyjny

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    tylko dlaczego mamy postawić znak równości między ilość razy jakość a zwiększenie asortymentu (wyboru)?
    ilosc w sensie ilosci roznych (modeli) produktow...

a czemu by ta zasada miala obowiazywac, to ja tez nie kminie...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przyjalbym jednak jakies warunki brzegowe. bo tak w ogolnym rozrachunku, ww regula ilosc x jakosc = const prowadzi zbyt szybko do wniosku, ze masowo produkowany chleb jest totalnym szajsem, natomiast niszowe, ogolnokrajowe projekty informatyczne (jak np. nie wiem... informatyzacja ZUS) sa totalnym wypasem jakosciowym...

a ja nieodmiennie wybieram jednak tem chleb
    Z chlebem dałeś świetny przykład
    Prawdziwy chleb kupisz w małych piekarniach oplanach piecem na drzewo gdzie na półce są dwa - trzy gatunki chleba i to wyłącznie "w porannej" ilości.
    A ten kupowany w marketach czy duzych komercyjnych piekarniach jest często tylko produktem "chlebo-podobnym", ale za to jaki jest wybór ów pieczywa

Dlaczego wszyscy tak zgodnie pieją jakie to kiedyś Canon robił solidne puszki - oczywiście w tym przypadku mówimy o Pro i Semi-Pro
    Weźmy na to lata 2001-2005r

Analogowe lustra: 30V, 33V, 300X, 3000N, 3000V
    Cyfrówe lustra: 1D, 1Ds, 5D, 10D, 20D, 300D, 350D
    Kompakty analogowe: duużo, ale tu o jakości nie ma co mówić, inny segment rynku, tak jak dziś cyfrowe małpki za 150-300pln
    Kompakty cyfrowe: j.w.

Koniec OT z mojej strony.

ps. ZUS z chlebem to było jednak mało trafne porównanie
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 10-04-2013 o 12:35

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Dlaczego wszyscy tak zgodnie pieją jaka to kiedyś była kiedyś dobra jakość Canona, a produkowali w tamtych czasach równolegle ze trzy modele analogów i parę cyfrówek weźmy na to 2003-04r - 1D, 10D, 300D, 5D.
    Na moich studiach jeden z wykładowców jako anegdotę przytoczył - ponoć prawdziwe - doświadczenie jednego amerykańskiego maklera giełdowego, który skorelował ilość opadów deszczu z kursem jakiegoś produktu na giełdzie i na podstawie takiego obliczenia był w stanie dość poprawnie przewidzieć ceny w przyszłości. Dlaczego jest to anegdota? Ponieważ zdarza się, że dwie zestawione ze sobą (nawet od czapy) statystyki mogą dawać pewien mniejszy lub większy wskaźnik skorelowania (zgodności). O takiej sytuacji mówisz Ty. Według mnie nie ma większego _logicznego_ związku między poszerzonym asortymentem a obniżoną jakością danych produktów. To, że nowsza elektronika użytkowa jest generalnie gorszej jakości ma przyczynę w nieco innym miejscu i chyba nie ma sensu objaśniać tutaj dlaczego tak się dzieje. Zbieżność tego z rosnącą ofertą Canona, Nikona, Sony czy dowolnego innego producenta jest zwyczajnie przypadkowy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Z chlebem dałeś świetny przykład
    Prawdziwy chleb kupisz w małych piekarniach oplanach piecem na drzewo gdzie na półce są dwa - trzy gatunki chleba i to wyłącznie "w porannej" ilości.
    jest to jakas zaleznosc, ale nie rozpedzalbym sie nadmiernie. maly, wiejski sklepik tak czy siak bedzie mial na polce 2 rodzaje chleba i to niekoniecznie wybitnej jakosci.
    a np. w Maastricht jest turystyczny mlyn-piekarnia, w ktorym mozna wybierac z kilkunastu gatunkow fantastycznego pieczywa, z ktorych kazdy jest swietny jakosciowo.

w tym wypadku duze znaczenie ma pojemnosc (i popyt) tych sklepow. a ten czynnik pominales. Canon jest wielka firma, rowniez dzial foto (w tym pod wzgledem R&D, zarzadzania, kontroli procesow)
    i moze rownoczesnie utrzymywac wiecej linii produktowych niz dzial foto chocby Pentaksa. ktory ma 3 modele DSLR na krzyz, bo warianty kolorystyczne pomine, zaden nie urywajacy tylka jakosciowo.

A ten kupowany w marketach czy duzych komercyjnych piekarniach jest często tylko produktem "chlebo-podobnym", ale za to jaki jest wybór ów pieczywa
    z ta podobnoscia bym sie nie rozpedzal. i zalecalbym jednak nie narzekanie. jesli nie odpowiada Ci chleb w Lidlu czy Kerfurze, to przyjedz do Holandii, odwiedz sklep typu Albert Heijn (wielka siec
    osiedlowych marketow, bo hipermarketow tu nie mamy!) kup cos podpisanego jako "brood"... i wroc, pojdz sobie do Lidla i ciesz miche, ze jeszcze mozesz tak smaczne rzeczy jesc... seriozna!

aaa... wybor tez nie urywa czapy. Holendrzy nie lubia nadmiaru opcji. w jednym markecie jest 2-3 producentow jogurtow (w lacznie 4 podstawowych smakach: wanilia, truskawka, brzoswkinia,
    z czekolada), tzw. pieczywa sa 4 odmiany plus jakies tam bulki i crossainty, 3 gatunki masla, 5 odmian jednakowo smakujacej wedliny... jakosc tego... biologicznie jest niezla, smakowo potworna,
    zwlaszcza wytworow miesnych.

Dlaczego wszyscy tak zgodnie pieją jaka to kiedyś była kiedyś dobra jakość Canona, a produkowali w tamtych czasach równolegle ze trzy modele analogów parę kompaktów i parę cyfrówek weźmy na to lata 2001-2005r - 1D, 5D, 10-20D, 300-350D
    ja tak nie mam. mialem 10D, 30D, 5D, 5D mkII, 450D, 600D - zaden z tych aparatow nie wymagal serwisu poza ewidentym zuzyciem komponentow (migawka 10D, spust 5D),
    dwa z nich wodowaly, jeden w slonej wodzie (30D), drugi w slodkiej (5D mkii), ten pierwszy przezyl po tym jeszcze 4 lata, drugi od pol roku nieodmiennie foci i zdaje sie w nosie miec polmetrowego
    nurka, po ktorym mu ze wszystkich dziur kapalo

wyjasnienie dlaczego kiedys bylo mniej modeli i wolniejsza rotacja jest IMHO inne niz jakosc. rotacja to kwestia dynamiki dzialki (cyfra rozkrecila zastygla branze i spowodowala spory R&D i konkurencje,
    ktora nie pozwalala na wolny cykl produktowy) a duza ilosc modeli to znacznie zwiekszony rynek, na ktorym jest wiecej uzytkownikow, co mnozac przez czestsze iteracje daje rowniez szersze pole do
    popisu do dokladniejszego targetowania rynku. kiedys byl jeden EOS 50, ktory roznym pasjonatom mial zapewnic podstawowe narzedzie pracy. dzisiaj jest taka ilosc tego rodzaju pasjonatow, ze mozna
    w tej samej ilosci co kiedys EOS-a 50 sprzedawac 7D, 6D, 60D... a klient ma swobode wyboru tego modelu, ktory dokladniej wpisuje sie w jego potrzeby. ja tam nie narzekam. moge wybrac w tej samej
    cenie FF z mniejsza iloscia fps-ow i kiepskim AF, zamiast np szybkostrzelnego APS-C z pierdylionem punktow AF. tego drugiego bym nie wykorzystal, a to pierwsze jak najbardziej.

ps. ZUS z chlebem to było jednak mało trafne porównanie
    absolutnie.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 10-04-2013 o 12:44
    www albo tez flickr

Dzisiaj pojawily sie sample:

IMG_0137: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review

Wyglada toto przyzwicie. Nie wiem czy to tylko moje wrazenie ale chyba matryca lepsza od poprzednich edycji.

Uzależniony Awatar PoulN

Fakt może przegiąłem produkt chlebo-podobny to mają na zachodzie czy zza oceanem - jadłem i wiem co masz na myśli, a do rodzinnych piekarni nie zawsze może sobie pozwolić jechać dziesiątki kilometrów i tak samo jest u nas, niestety na każdej wsi takowej nie ma może się to kiedyś zmieni.., ale w pogoni młodych krajanów zza ajfonami i kulcie fejszbuka - wątpie, starzy umierają, a młodzi mają w.. .. jest makdonald. Mógłbym tak w tym temacie godzinami bo tak się składa że z piekarnictwem mam trochę do czynienia ...

...ale tymczasem wróćmy do chleba naszego powszedniego fotograficznego czyli w tym przypadku do 100D już nic pisać nie będe bo zaraz wywołam burze w szklence wody.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 10-04-2013 o 13:12

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Może dajmy spokój z tym pieczywem już .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Jeśli schodzimy z wątków piekarskich, to pozwolę sobie na małe przemyślenia.
    W środę zostałem poproszony w pracy o serię zdjęć nabrzeży rzeki (zdjęcia czysto dokumentalne). Ponieważ okolice są różne, postanowiłem zostawić 5 w domu i zabrałem starą 350. I muszę przyznać, ze choć waga tego maleństwa była miła, to już wielkość korpusu i co za tym idzie wygoda jego trzymania - średnia. I jeśli 350D porównamy do 100D - to już nie mam takiej pewności, czy w rękach statystycznego Kowalskiego będzie się trzymało toto wygodnie. Więc może będzie to jednak produkt dla statystycznej Kowalskiej? I tu właśnie znowu zahaczamy o kwestię grupy docelowych klientów (wiadomo - 100D to nie sprzęt dla wszystkich) i większego wyboru asortymentu.
    Pozdrawiam Rysiek

Bywalec

Moze to kwestia lepszego wyprofilowania uchwytu - ten w 350D był bardzo anemiczny - nie traćmy nadziei!
    6D/M100/MeizuM8

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez rysib Zobacz posta
    to już nie mam takiej pewności, czy w rękach statystycznego Kowalskiego będzie się trzymało toto wygodnie.
    Kowalskiemu z pewnośćią wygodniej się będzie trzymało małpkę/bezlusterkowiec/ultrazoom..

Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów