Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Pomóżcie wybrać mi obiektyw

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Pomóżcie wybrać mi obiektyw

Witam wszystkich raz jeszcze.

Napewno zdecyduje się na zakup canona 28 f/1.8. Sądzę że to bardzo dobre szkło do fotografii ślubnej na 5d markII.

Proszę doradźcie mi jeszcze w jednej kwestii. Cytując :

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Sprzedaj 10-22 i zamiast tego kup sobie 17-40 L pod FF, a pod 40D będziesz miała standardowy zoom.
    Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Według mnie jak już ktoś wyżej zauważył bez sensu jest dublować ogniskowe. 17-40 na 5DII wypada bardzo dobrze, więc spokojnie możesz sprzedać 10-22. Przy tak szerokim kącie jego światło F4 nie przeszkadza nawet w ciemnych kościołach. Spokojnie można zejść z czasami naświeltania i będzie ostro.
    Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Mając 10-22 i cropa nie pchałbym się w 17-40. 28 1.8 jest bardzo fajnym szkłem na FF i to właśnie je polecam -
    Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    A ja bym się pchał i to zdecydowanie. 17-40 na FF daje bardzo dobry obrazek, do tego zakres użytecznego ISO na 5DII jest o 2 klasy wyżej od 40D co w fotografii ślubnej jest kluczowe.

kilka osób na tym forum doradziło mi abym sprzedała canona 10-22 i kupiła canona 17-40. W ten sposób zyskam szeroki kąt pod 5d mark II i standardowy i bardzo dobry zoom pod 40d. Oprócz fotografii ślubnej lubię też fotografię krajobrazową i architekturę tak więc dobry szeroki kąt będzie mi potrzebny. Dowiedziałam się także że kąty widzenia 17-40 podpiętego do 5d mark II będą zbliżone lub prawie identyczne jak te przy canonie 10-22 podpiętym do canon 40d.

Cytat Zamieszczone przez e-pic Zobacz posta
    Będzie prawie identyczne: 10*1.6=16mm a 22*1.6=35,2mm więc na canonie 40d ten obiektyw ma ogniskową "tak jakby" 16-35 a więc podobną do 17-40 na FF
    Jednak zagłębiając się w temat wyczytałam w różnych testach i forach że 17-40 podpięty pod 5d mark II i inną pełnoklatkową matrycę ma gorsze właściwości optyczne i daje gorsze obrazy na najszerszym kącie niż canon 10-22 podpięty pod aparaty z matrycami aps-c. Z drugiej jednak strony wiele osób chwali sobie 17-40 za wzorową i wyśmienitą jakość zdjęć na aparatch z matrycą aps-c (np. 40d + 17-40 daje cud miód zdjęcia- ponoć...). Czy rzeczywiście tak jest. Czy 17-40 wraz z canonem 5d mark II będzie dawał gorszej jakości obrazy przy najszerszym kącie niż 10-22 pracujący np. z puszką 40d. Czy sprzedaż canona 10-22 i wymiana na canona 17-40 dla aparatów które posiadam czyli canon 40d i canon 5d markII to dobre posunięcie.

Na kobniec chciałabym was jeszcze zapytać o ten obiektyw:

Tamron SP AF 17-35mm F/2.8-4 Di L

Można go podpiąć i pod pełną klatkę i pod aps-c. Jakość zdjęć, ostrość, kontrast , bookeh itp. ponoć jest wyśmienita np. z canonem 40d. Na 5d mark II daje sbardzo duży szeroki kąt jednak o zdjęciach przy przysłonie 2.8 można zapomnieć ponieważ o ile sytuacja w centrum kadru jest dobra czy nawet bardzo dobra to już na brzegach jest tragicznie. Dopiero przymknięcie przysłony ratuje sytuację. Czy ktoś z was miał doczynienia z tym obiektywem i może powiedzieć coś więcej na jego temat.

Tak więc podsumowując.

Czy sprzedaż canona 10-22 i wymiana na 17-40 to dobry pomysł? Przy zakupie 17-40 dostaje szeroki kont i stadardowy zoom ale ponoć kosztem lepszego zooma (canon 40d) i gorszego szerokiego kąta (canon 5d mark II).

Czy zamiast wydawać więcej pieniędzy na 17-40 może lepiej kupić Tamron SP AF 17-35mm F/2.8-4 Di L który jest tańszy a zdjęcia jakie oferuje nie są ponoć gorsze od 17-40.

Mam nadzieję że was nie zanudziłam i nie zamęczyłam,

Pozdrawiam i czekam na wasze wskazówki.

pa
    Ostatnio edytowane przez black_natalia ; 25-03-2013 o 20:15

Uprawnienia umieszczania postów