Czyżbym przez przypadek rozpętał wojnę Sigma kontra Canon....?Ja tylko chciałem zwrócić uwagę użytkownikowi tomfoot że stwierdził fakt iż Canon lepszy od Sigmy jakby to było udowodnione jakąś praca naukową...
![]()
Czyżbym przez przypadek rozpętał wojnę Sigma kontra Canon....?Ja tylko chciałem zwrócić uwagę użytkownikowi tomfoot że stwierdził fakt iż Canon lepszy od Sigmy jakby to było udowodnione jakąś praca naukową...
![]()
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 24-03-2013 o 15:30
Oczywiście ktoś powie cena, OK, ale ona też z czegoś wynika.Tylko i wyłącznie z tego powodu.dlatego wolę trochę poczekać, więcej kasy odłożyć i kupić coś z czego wiem, że będę zadowolony czyli L.Jest klient jest cena.
Takie są prawa rynku.
Bo taki zakup poprawia samopoczucie.Sigmy kupowałem jak mnie jeszcze nie było stać na eLki i miałem:
Z Sigmy mam tylko tę 50'kę. Po skalibrowaniu trafia gdzie trzeba i pewnie. Aczkolwiek nie zawsze nadąża za obiektami w ruchu niestety.Tak czy siak najlepsza 50'tka z AF do Canona za jeszcze w miarę rozsądne pieniądze. Bo Zeiss patrząc po testach i samplach fajniejszy optycznie. Mechanicznie też.
BTW to nie ma co wojować. Szkła Canona i Sigmy są porównywalne. Czasem Sigma, czasem Canon.
BTW to moje elki też nie zawsze trafiają tam gdzie chcę. Niestety. Pewnie jak się robi zdjęcia na szybko to łatwo o błąd. Tak czy siak jakimś wielkim zaufaniem ich nie darzę.
Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 24-03-2013 o 15:42
Ostatni, który tak pisał znikł mi z linii wzroku gdy poprosiłem o sample z 10-22 (na szczęście znalazł się inny kolega i można było bezpośrednio porównać). Zresztą te sample ciągle na forum wiszą, zainteresowani znajdą.
MediaFire - Space for your documents, photos, video, and music. - to jest sampelek z sigmy 18-200, jpeg prosto z puszki (rozmiarS i duża kompresja) i poproszę dla porównania coś podobnego z canona.
P.S.
W razie czego RAWy też mam i zawsze można troszkę podżyłować gdyby ktoś się mocno upierał.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Jak dla mnie przy tej rozdzielczości nie ma się czym podniecać. Przysłona duża, to jest i w miarę ostro, ogniskowa średnia, więc wszelkie wady obiektywu ciężko tu wychwycić - te pokazują się głównie na krańcach i przy max otwartym lub zamkniętym otworze. Każde szkło ma optimum swoich możliwości przy konkretnych parametrach, ważne jednak, żeby było powtarzalne w jak najszerszym zakresie. Miałem S18-200, teraz mam C18-200. Staram się nie zmieniać szkieł na gorsze... . Nie mam nic gołego z puszki, ale też mam 50D i w weekend spróbuje wrzucić kilka sampelków.
P.S. Takie testy powinno się wykonywać równolegle na tym samym body w tych samych warunkach i przy tych samych ujęciach, inaczej jest to tylko przekomarzanie się.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Witam wszystkich raz jeszcze.
Napewno zdecyduje się na zakup canona 28 f/1.8. Sądzę że to bardzo dobre szkło do fotografii ślubnej na 5d markII.
Proszę doradźcie mi jeszcze w jednej kwestii. Cytując :
kilka osób na tym forum doradziło mi abym sprzedała canona 10-22 i kupiła canona 17-40. W ten sposób zyskam szeroki kąt pod 5d mark II i standardowy i bardzo dobry zoom pod 40d. Oprócz fotografii ślubnej lubię też fotografię krajobrazową i architekturę tak więc dobry szeroki kąt będzie mi potrzebny. Dowiedziałam się także że kąty widzenia 17-40 podpiętego do 5d mark II będą zbliżone lub prawie identyczne jak te przy canonie 10-22 podpiętym do canon 40d.
Jednak zagłębiając się w temat wyczytałam w różnych testach i forach że 17-40 podpięty pod 5d mark II i inną pełnoklatkową matrycę ma gorsze właściwości optyczne i daje gorsze obrazy na najszerszym kącie niż canon 10-22 podpięty pod aparaty z matrycami aps-c. Z drugiej jednak strony wiele osób chwali sobie 17-40 za wzorową i wyśmienitą jakość zdjęć na aparatch z matrycą aps-c (np. 40d + 17-40 daje cud miód zdjęcia- ponoć...). Czy rzeczywiście tak jest. Czy 17-40 wraz z canonem 5d mark II będzie dawał gorszej jakości obrazy przy najszerszym kącie niż 10-22 pracujący np. z puszką 40d. Czy sprzedaż canona 10-22 i wymiana na canona 17-40 dla aparatów które posiadam czyli canon 40d i canon 5d markII to dobre posunięcie.
Na kobniec chciałabym was jeszcze zapytać o ten obiektyw:
Tamron SP AF 17-35mm F/2.8-4 Di L
Można go podpiąć i pod pełną klatkę i pod aps-c. Jakość zdjęć, ostrość, kontrast , bookeh itp. ponoć jest wyśmienita np. z canonem 40d. Na 5d mark II daje sbardzo duży szeroki kąt jednak o zdjęciach przy przysłonie 2.8 można zapomnieć ponieważ o ile sytuacja w centrum kadru jest dobra czy nawet bardzo dobra to już na brzegach jest tragicznie. Dopiero przymknięcie przysłony ratuje sytuację. Czy ktoś z was miał doczynienia z tym obiektywem i może powiedzieć coś więcej na jego temat.
Tak więc podsumowując.
Czy sprzedaż canona 10-22 i wymiana na 17-40 to dobry pomysł? Przy zakupie 17-40 dostaje szeroki kont i stadardowy zoom ale ponoć kosztem lepszego zooma (canon 40d) i gorszego szerokiego kąta (canon 5d mark II).
Czy zamiast wydawać więcej pieniędzy na 17-40 może lepiej kupić Tamron SP AF 17-35mm F/2.8-4 Di L który jest tańszy a zdjęcia jakie oferuje nie są ponoć gorsze od 17-40.
Mam nadzieję że was nie zanudziłam i nie zamęczyłam,
Pozdrawiam i czekam na wasze wskazówki.
pa
Ostatnio edytowane przez black_natalia ; 25-03-2013 o 20:15
17-40 + 5d2 to podstawowy zestaw ślubny mojego dobrego kumpla i ani ja ani on nie możemy powiedzieć złego słowa na ten tandem także możesz być spokojna zresztą osobiście uważam, że 17-40 ma chyba jeden z najkorzystniejszych stosunków jakość/cena i zupełnie nie rozumiem dlaczego niktórzy nazywają ją "biedaeLką". Co do Tamrona 17-35, miałem go dość długo najpierw z 300d a potem 20d (wiele zdjęć z niego masz w linkach ze stopki), i z jakości zdjęć byłem zadowolony; zdjęcia wypluwał ostre, kontrastowe z bdb kolorami, 2 jego wady które zapamiętałem to wolny AF i mały zakres dlatego zamieniłem go na 17-50 natomiast nie mogę się wypowiedzieć jak się sprawuje na FF...
Ostatnio edytowane przez centur ; 25-03-2013 o 20:20
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Nie wiem skąd te informacje. Miałem długo 10-22 z 30D i 50D, miałem także długo 17-40 z 5DII i zdjecia z tego drugiego zestawu podobały mi się bardziej. Jak pisze wyżej centur, tym zestawem spokojnie można robić fajne ujęcia na ślubie, choć głównym szkłem do tego typu fotografii na pewno 17-40 nie będzie. Potrzebujesz czegoś dłuższego, jasnego w zakresie 24-70.
Kontrast będzie znacznie lepszy w 17-40, ostrość porównywalna, bokeh lepszy w tamronie z uwagi na światło. Jednak AF w tamronie przy 17-40 to po prostu porażka. Canon praktycznie w ogóle się nie myli, trafia szybko, cicho i pewnie, z tamronem będą tu problemy.
Według mnie to dobry pomysł.
Osobiście miałem kilka sigm i tamronów i moje doświadczenia z nimi są kiepskie. I tak zawsze kończy się tym, ze po kilku miesiącach nerwów kupuje się canona i żałuje, ze nie zrobiło się tego od razu.
Dodatkowo widzę, ze ustawienia aparatu też są daleko od standardu:
sharpness - 6
contrast - 3
saturation - 2
Standard to kolejno 3, 0, 0.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty