Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Pomóżcie wybrać mi obiektyw

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Pomóżcie wybrać mi obiektyw

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Gro osób poleca Canona 28 1.8 , czy jest do jedyny słuszny wybór w kwocie około 1400 zł z szerokiego kąta pod ff? Bo dla cropa w tej cenie króluje sigma 30 1.4 tak?
    Przy 28mm na FF ciężko mówić o szerokim kącie, to raczej taki standard, ale szkiełko warte uwagi.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Przecież nawet 35mm jest szkłem szerokokątnym, 28 to standardowe szkło wide. Poniżej 24 to już są ultra szerokie kąty.
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

no faktycznie, 28 na FF to wcaaaale nie jest szeroko...
    ebe ebe

Coś już napisał
    Miasto
    Radomsko

28mm powinno starczyć, a jak będzie Ci brakować szerokości to dokupisz samyanga 14mm i będzie już dobrze

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez black_natalia Zobacz posta
    Mój budżet to 2100 zł.

Zastanawiam się nad zakupem następujących obiektywów. Dodam tylko jeszcze że chciałabym wykonywać zdjęcia ślubne, komunie itp.

2. Tamron 17-50 2.8
    Rozumiem, że można jeszcze coś budżet naciągnąć..
    Dołóż do tego 3 stówy i zgłoś się do mnie po C 17-55/2.8 IS...
    Będzie Pani zadowolona

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Przecież nawet 35mm jest szkłem szerokokątnym, 28 to standardowe szkło wide. Poniżej 24 to już są ultra szerokie kąty.
    Standardowo 35 bym wybrał ale canon nie ma nic nowego w low budżecie, czytałem, że 28 mm canona jest dobre chociażby ze względu na USM, ale przerysowuje mocno. Czy to prawda i lepiej brać 24mm czy jednak nie pojawią się zniekształcenia robiąć na ff szersze portrety canonem 28 mm ?
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

Ketras, 28 miałem i sprzedałem. Ostry i szybki był, ale zdjęcia z niego wyglądały fatalnie. Kolory, rozmycie tła, kontrast. W sumie trudno mi powiedzieć co było nie tak, ale nie udawała nam się współpraca.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez Przemasl1985 Zobacz posta
    28 miałem i sprzedałem. Ostry i szybki był, ale zdjęcia z niego wyglądały fatalnie. Kolory, rozmycie tła, kontrast. W sumie trudno mi powiedzieć co było nie tak, ale nie udawała nam się współpraca.
    Także miałem i także sprzedałem. Nie iskrzyło pomiędzy nami - po prostu specyfika tego szkła mi też nie podeszła.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu

Mając 10-22 i cropa nie pchałbym się w 17-40. 28 1.8 jest bardzo fajnym szkłem na FF i to właśnie je polecam - jeszcze jakbyś wymienił 50/1.8 na 1.4 to miałbyś 2 bardzo dobre szkła na FF - na cropie 28 1.8 traci cały swój urok jasnego szerokiego kąta. 35 f/2 również jest dobre ale ma głośniejszy i nieco wolniejszy AF. 28mm to świetna ogniskowa do reportażu, opowiadania historii, klasyczny szeroki kąt. 35mm mniej zniekształca i nie trzeba się tak bać o ludzi na brzegach kadru, jest generalnie znacznie "bezpieczniejsze" - to taki szeroki standard - podobno można nie odpinać od pełnoklatkowego body ;-) Generalnie 28 i 35 to 2 różne ogniskowe - niby blisko siebie ale obrazowanie inne.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Dopiero zaczyna

dziękuje wszystkim za odpowiedź i chęć pomocy ale nadal nie wiem co wybrać. Powiedzcie mi co myślicie o sigmie 35 f/1.4. lub o sigmie 28 f/1.8 plus do tego jeszcze canon 17-40 lub tamron 28-75
    Ostatnio edytowane przez black_natalia ; 23-03-2013 o 02:23

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów