Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 60D po przesiadce - przycisk AF-ON, program D+, zdalne wyzwolenie 380EX2

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie 60D po przesiadce - przycisk AF-ON, program D+, zdalne wyzwolenie 380EX2

Dobry wieczór!
    Po przesiadce z 30D na razie nie "czuję" trzech rzeczy:

1. Przycisk AF-ON z tyłu obudowy. W zasadzie działa jak wciśnięcie spustu migawki do połowy: uruchamia pomiar światła i AF. Czy to tylko powtórzenie funkcji ze spustu czy może służy do czegoś więcej (jakoś nie mogę się dopatrzyć głębszego sensu tego przycisku).

2. Program D+ (priorytet jasnych partii obrazu). Jeśli dobrze rozumiem, to aparat ma nie dopuszczać do przepalenia świateł. Jak w takim razie naświetlać? Na cienie (jak w negatywach) wierząc że aparat sam zatroszczy się o światła i wyrówna kontrast (na tyle, na ile się da). Czy program D+ działa na etapie ustawiania przez aparat ekspozycji czy dopiero w post-processingu. Pytam pod kątem formatu RAW/JPEG - jeśli w post-processingu to (chyba) nie ma znaczenia przy fotografowaniu w RAW.

3. Zdalne wyzwalanie lampy 580EXII. Chciałbym się upewnić, czy jeśli w układzie, gdy lampa stoi na statywie i odpala się ją wbudowanym w aparat fleszem to 580EXII powinna być ustawiona w trybie ETTL i wtedy w każdym z trybów (sumowanie i proporcja) aparat będzie liczył ekspozycje automatycznie dla dwóch lamp i nie ma potrzeby żadnego ustawienia manualnego lampy zewnętrznej?

Jestem skończonym amatorem, więc przepraszam, jeśli pytam o oczywistą oczywistość
    Ostatnio edytowane przez Misioo ; 20-03-2013 o 23:42

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 60D po przesiadce - przycisk AF-ON, program D+, zdalne wyzwolenie 380EX2

Co do pytania 1., to funkcję tego przycisku można zmienić w menu.
    / Canon /

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 60D po przesiadce - przycisk AF-ON, program D+, zdalne wyzwolenie 380EX2

Cytat Zamieszczone przez Misioo Zobacz posta
    1. Przycisk AF-ON z tyłu obudowy. W zasadzie działa jak wciśnięcie spustu migawki do połowy: uruchamia pomiar światła i AF. Czy to tylko powtórzenie funkcji ze spustu czy może służy do czegoś więcej (jakoś nie mogę się dopatrzyć głębszego sensu tego przycisku).
    Ustaw sobie ostrzenie pod AF-On, a pomiar światła i wyzwalanie migawki pod spustem.
    O zaletach takiej konfiguracji było pisane wielokrotnie na forum.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Myślenice

To będzie wymagało zmiany nawyków, ale poćwiczę temat.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ustaw sobie ostrzenie pod AF-On, a pomiar światła i wyzwalanie migawki pod spustem.
    O zaletach takiej konfiguracji było pisane wielokrotnie na forum.
    która to konfiguracja w C.Fn IV:
    czy to będzie 1 ?
    SPUST - pomiar start
    AF-ON - pomiar/ AF start
    * - blokada AE

I jakie to zalety? Bo jedyne co znalazłem, to że przy AL SERVO bardzo przydatne kiedy pomiar światła jest na bieżąco przy zmiennej sytuacji? Czy coś jeszcze?
    Sory za odkopanie, ale w instrukcji napisali jedynie, że można sobie ustawić 1 z 10 opcji
    Z góry dzięki za odpowiedź

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Tak, to będzie ta konfiguracja. Co do zalet to zależy co i gdzie fotografujesz. Ja osobiście nie używam tego przycisku w zasadzie wcale, jakoś się przestawić nie mogłem a i większego sensu w tym nie widziałem przy mojej twórczości.
    Temat strasznie stary więc pozostałe pytania chyba już nie aktualne.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

ogólnie to ja się tylko podpiąłem pod temat bo bym się chętnie dowiedział jakie zalety ma takie ustawienie

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów