Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Klapka karty

Mieszany widok

Domyślnie Klapka karty

Witam
    Od kilku dni zauważyłam, że klapka w moim Canonie 450D, pod którą znajduje się karta pamięci poluzowała się. Nie ma takiego charakterystycznego klapnięcia przy zamknięciu, a w trakcie robienia zdjęć (pomimo, że teoretycznie jest zamknięta) pojawił się komunikat by ją zamknąć. Czy da się w jakimś serwisie to naprawić, może coś dokręcić?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Klapka karty

Klapka Canon EOS 450D 500D 1000D Rebel XSi T1i ory (3082731493) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Niemniej najpierw odkręciłbym te dwie śrubki widoczne na zdjęciu i sprawdził czy coś nie blokuje zatrzasku (mogę się mylić ale tam nie ma chyba klasycznej stalowej sprężyny tylko takie sprężynujące plastikowe "ucho"). Mogło tez coś wlecieć do gniazda, w które wchodzi zapadka blokująca klapkę - wyjaśniałoby to dlaczego stycznik nie rejestruje zamknięcia klapki.
    Podsumowując: najpierw solidne czyszczenie (sprężone powietrze, pędzel, izopropanol) a potem ewentualnie szukanie części i serwisu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony

Jeśli jednak chodzi o klapkę karty pamięci - Canon EOS Rebel XSi / 450D Camera SD Card Chamber Door/Cover GENUINE PART OEM | eBay
    Ja bym wsadził coś w tą czujkę/przycisk, żeby aparat myślał, że jest zamknięta. Trzeba będzie tylko pamiętać, że przed wyjmowaniem/wkładaniem karty trzeba będzie wyłączyć aparat.
    450D ma komunikat, żeby zamknąć klapkę? ciekawe, 500D ma automatyczne wyłączanie po otwarciu, trochę dziwne jeśli 450D tego nie ma.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Mój błąd, podałem zły link, przepraszam.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    450D ma komunikat, żeby zamknąć klapkę?
    Nie ma.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Wszystkie aparaty mają system odłączania napięcia przy otwartej klapce.
    W tym przypadku potrzebny jest wkrętak PH00 i sprawa załatwiona.

Dzięki za rady - będę musiała poprosić jakiegoś mężczyznę w domu o pomoc. Klapka przy otwarciu z jednej strony jakby podnosi się do góry.

Komunikat nie był dokładnie taki - bo faktycznie wyłącza się automatycznie, ale w momencie gdy robiłam zdjęcia 2 razy pojawił mi się jakiś dziwny komunikat na chwilę.

Uprawnienia umieszczania postów