Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Extender 2x+1.4x połączenie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Extender 2x+1.4x połączenie.

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Kenko teleplus 3x daje lepszy obraz od tandemu 2x z 1.4x - lepsza ostrość, lepsza transmisja, ale też logicznie mniejszy mnożnik, za to tandem ma tą zaletę że można rozparować i używać w pojedynkę naprzemiennie nie tracąc AFu.

Wkleje linka z porównaniami, ale musze odszukać bo mi uciekł.
    Ja myślałem o tym Kenko do filmu. Af wtedy jest mi potrzebny jak świni siodło , a zbliżenie przy 300mm da niesamowite.
    W innych sytuacjach chyba bym wolał wycropować z matrycy niż podpinać tyle konwerterów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar PoulN

Hmm, przy filmach przy tylu-set milimetrach będzie Ci ciężko, chyba że masz IS
    Co do kropowania i interpolacji, to wiele takich porównań widziałam, i jednak TC wypadają trochę lepiej, oczywiście jak się nie przesadza i nie łączy kilku na raz
    Kenko 3x po podpięciu z np. do EF 200mm 2.8 daje całkiem znośny obrazek, np. do "oddalonych" krajobrazów w sam raz i przy tego typu brak AF`u tak nie boli.
    Natomiast z TC 2x to szkiełko zachowuje się już na tyle dobrze że można cykać nawet zwierzynkę - tą mniej ruchliwą, a przy odrobinie wprawy i szczęściu tą szybszą reż

Kropując z 200mm ekwiwalent 600mm da dużo gorszy obraz niż TC 3x i chyba też od TC 2x + 1x

Wymieniam z tego też m.in względu 70-200/4 na 200/2.8, będzie dla mnie duużo bardziej praktyczniej, zooma od paru lat cały czas mam ustawionego i tak na 200, po zakupie TC 2x i 3x zyskam:
    - świetną lekką stałkę ostrą od 2.8
    - dobrze działające 400/5.6
    - i 600/8 do zadań specjalnych - obecnie rolę tą pełni Pentacon 500/5.6 :-D

3in1
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 22-03-2013 o 12:32

Coś już napisał Awatar Mylkes
    Miasto
    Wwa

Kropując z 200mm ekwiwalent 600mm da dużo gorszy obraz niż TC 3x i chyba też od TC 2x + 1x

Wymieniam z tego też m.in względu 70-200/4 na 200/2.8, będzie dla mnie duużo bardziej praktyczniej, zooma od paru lat cały czas mam ustawionego i tak na 200, po zakupie TC 2x i 3x zyskam:
    - świetną lekką stałkę ostrą od 2.8
    - dobrze działające 400/5.6
    - i 600/8 do zadań specjalnych - obecnie rolę tą pełni Pentacon 500/5.6 :-D

3in1
    Też rozmyślam nad zakupem Canon Extender EF 2x II, tylko nie wiem czy w połączeniu 70-200 mm L USM podoła na krótkim czasie...

A jaki obrazek na takim połączeniu ?
    TC 2x + 1x.

Uzależniony Awatar PoulN

Ja na canona TC nie patrze, Kenko jest o ponad połowę tańsze i wcale nie gorsze.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Hmm, przy filmach przy tylu-set milimetrach będzie Ci ciężko, chyba że masz IS
    Nie, bardzo solidny filmowy statyw .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar PoulN

Oj musi być baardzo solidny, nie bez powodu te filmowe ważą ~20kg i więcej ale też kamery swoje kg mają, kręcenie szczególnie te na bardzo długich ogniskowych to niewdzięczne zajęcie najmniejszy wiaterek potrafi płatać figle.
    Dlatego w poważnych produkcjach unika się jak ognia ujęć z użyciem przybytku milimetrów.

Ale na solidnych trzech nogach z obiektywem podpartym w dwóch miejscach zazwczyaj się udaje do amatorskich zastosowań
    Ostatnio ze znajomym zaprzęgliśmy tak dla checy do kręcenia pentacona 500/5.6 na APS-C, ojjj działo się działo, a żeby było śmieszniej dźwigał to delikatny Velbon Sherpa 600r
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 22-03-2013 o 17:39

Dopiero zaczyna

Robilem na 2x+1,4 II Canona z 400/2,8 IS na pelnym otwarciu co dawalo na pelnej klatce 1200 mm, i efekt calkiem, calkiem. Nie jakis idealny, ale lepiej w takiej konfiguracji, niz cropowac z matrycy na sile. Pomijam fakt, ze przy takiej ogniskowej nawet wezyk spustowy przenosi drgania.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów