Mam tą 50, było to pierwsze szkło jakie kupiłem do kita i cały czas używam go do podobnych celów - czyli foto moto i niestety ale pod cropem jest ciasna. Trzeba mieć sporo miejscaJednak jeżeli ci to nie przeszkadza to szkło polecam. Mistrzem ostrości ono nie jest, wykonanie też takie średnie, ale za tą kasę stosunek ceny do tego co jesteśmy w stanie osiągnąć jest chyba nie do przebicia. Z początku plastik wypluwał u mnie całkiem ostre zdjęcia już na f/2.0 teraz poniżej 2.8 nie schodzę, chyba że mam dużo czasu to statyw, LV i ostrzenie na łapę. Moja 50 obecnie zastąpiona przez Sigme 30mm i ta ogniskowa jest dla mnie idealna. Samo szkło na 2.0 jest wyraźnie ostrzejsze od Canonowskiego plastiku pod 2.8, no ale skądś cena Simgy musi się brać.
50 używam obecnie tylko i wyłącznie do detali, jednak bardzo lubię to szkło i gdybym był postawiony przed wyborem jakiejś stałki na początek to szedłbym jeszcze raz w to szkło
Co do Heliosów i tych innych obiektywów na M42 to przede wszystkim polecam kupić przejściówkę z potwierdzeniem. I tutaj też potwierdzam słowa, które padły wcześniej że ostrzyć pod xxxd jest bardzo trudno. Trzeba mieć anielską cierpliwość i robić po kilkanaście takich samych zdjęćJednak jak już się zrobi dobre zdjęcie to satysfakcja jest ogromna
![]()