ehhhh, u mnie nie da rady dziś - zasypało mnie i kupiec nie przyjeżdzasnieg ciagle pada
![]()
Tommeck: Mazda przeszkadza i te drzewa w tle które pasowało by rozmyć - ale niestety nie bardzo da radę na tym heliosie.
salas: No trudno. Jak będziesz miał chwilę to cyknij, nie śpieszy się.
Ja również polecam 50 1.8 II - zdecydowanie będziesz zadowolony, nowy można kupić za 400zł, więc nie wiem czy jest sens kupować używany.
Kup sobie Pentax-M 50 1.7, bardzo ładnie "marze" tło i kosztuje niewiele ponad 100zł![]()
/ Canon /
Co do 50 1.8 II to poczekam na sample od kolegów na konkretnym przykładzie (samochód). Ciekawy jestem różnicy w porównaniu z heliosem.
Znalazłem na komputerze nawet jakąś jedną fotkę samochodu którą zrobiłem 50 1.8 to na pewno nie najlepszy przykład, ale zawsze coś.
to jeśli dobrze pamiętam było właśnie robione 50 1.8ale nie powiem Ci jaka przysłona ani nic bo nie mam oryginału tylko takie wycięte do ogłoszenia
no i trawa krzaki były dość blisko
Czyli bokeh na podobnym poziomie jak w heliosie. Chyba, że na bardziej otwartej przysłonie dało by radę coś bardziej "zamazać"...
zrobię Ci też dla porównania 85mm 1.8 pewnie będzie lepiej rozmazane tło ale na 600d to będę musiał odejść z 10metrów od tego samochodu
Tylko musisz poczekać na poprawę pogody, bo póki co dramat i nawet garażu nie odśnieżam![]()