Helios jest dodatkowo dłuższy o te 6mm (56mm a nie 50). Próbowałem tej kombinacji na 1000D i nie polecam, złapać poprawną ostrość bardzo ciężko. Lepiej zrobisz jak dozbierasz do EF 50mm f1.8, za 300zł też można kupić jak człowiek cierpliwy![]()
Helios jest dodatkowo dłuższy o te 6mm (56mm a nie 50). Próbowałem tej kombinacji na 1000D i nie polecam, złapać poprawną ostrość bardzo ciężko. Lepiej zrobisz jak dozbierasz do EF 50mm f1.8, za 300zł też można kupić jak człowiek cierpliwy![]()
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy
Ja też polecam tego Canona 50 F1.8 II. Zaczynając od 450D + 18-55KIT to jak zapiąłem ten obiektyw byłem pod wrazeniem. Wtedy fotografia zaczęła mi się podobać. Wiadomo, w miarę jedzenia apetyt rośnie... Zależy jeszcze, co znaczy dla Ciebie fotografia samochodów? Elementów, całych np na sprzedaż? Jak do sprzedaży, to się ciekawie pobawisz mając 2-4 metry na odsunięcie się od obiektu a i ciekawe ujęcia detali porobisz! I AutoFocus też Ci się na detal przyda, bo na małym ekraniku nie zawsze widać, czy ostarość jest tak jak chciałeś. Automat może pomóc. Powodzenia!
Tak głównie chodzi o fotografię samochodów. Czyli ten Canon 50 F1.8 II sprawdzi się do tego typu zastosowań na cropie ? Obejmę samochód i da radę uzyskać jako takie rozmycie drugiego planu?
Tu masz ogłoszenie z giełdy http://www.canon-board.info/sprzedam...-1-8-ii-89607/
Mam tą 50, było to pierwsze szkło jakie kupiłem do kita i cały czas używam go do podobnych celów - czyli foto moto i niestety ale pod cropem jest ciasna. Trzeba mieć sporo miejscaJednak jeżeli ci to nie przeszkadza to szkło polecam. Mistrzem ostrości ono nie jest, wykonanie też takie średnie, ale za tą kasę stosunek ceny do tego co jesteśmy w stanie osiągnąć jest chyba nie do przebicia. Z początku plastik wypluwał u mnie całkiem ostre zdjęcia już na f/2.0 teraz poniżej 2.8 nie schodzę, chyba że mam dużo czasu to statyw, LV i ostrzenie na łapę. Moja 50 obecnie zastąpiona przez Sigme 30mm i ta ogniskowa jest dla mnie idealna. Samo szkło na 2.0 jest wyraźnie ostrzejsze od Canonowskiego plastiku pod 2.8, no ale skądś cena Simgy musi się brać.
50 używam obecnie tylko i wyłącznie do detali, jednak bardzo lubię to szkło i gdybym był postawiony przed wyborem jakiejś stałki na początek to szedłbym jeszcze raz w to szkło
Co do Heliosów i tych innych obiektywów na M42 to przede wszystkim polecam kupić przejściówkę z potwierdzeniem. I tutaj też potwierdzam słowa, które padły wcześniej że ostrzyć pod xxxd jest bardzo trudno. Trzeba mieć anielską cierpliwość i robić po kilkanaście takich samych zdjęćJednak jak już się zrobi dobre zdjęcie to satysfakcja jest ogromna
![]()
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Udało mi się dorwać dzisiaj Heliosa 44M, który to leżał u znajomego ładnych parę lat nieużywany. Chcę kupić przejściówkę z potwierdzeniem ostrości i na razie pobawić się tym szkłem, później ewentualnie myśleć dalej
Czy Canon 50 F1.8 II będzie trochę szerzej łapał od tego Heliosa ?
Mam jeszcze jedno pytanie. Kupiłem aparat bez żadnego obiektywu i póki co mam pożyczonego kita 18-55mm f/3.5-5.6. Czy w tej cenie, ewentualnie trochę dopłacając (używany kit około 100zł) dostanę jakiś lepszy obiektyw taki w miarę uniwersalny jak ten kit ? Czy nie ma co szukać tylko kupić takiego używanego kita na allegro ?
1. Canon 50/1,8 = ogniskowa 50mm, światło 1,8; Helios 58/2 = ogniskowa 58, światło 2,0 ->wniosek: Canon trochę szerszy (przy tej ogniskowej zauważalnie) i trochę jaśniejszy (przy tej jasności raczej niezauważalnie). Co oznacza różnica ogniskowych możesz sprawdzić na tym kicie robiąc fotkę tego samego przedmiotu na 55mm i drugą starając się ustawić 50mm - między Canonem a Heliosem będziesz mieć większą różnicę niż między tymi kadrami.
2. IMHO taniej niż używanego kit'a nie kupisz nic z autofocusem. Manualną stałkę w kiepskim stanie może tak.
kiedyś Canon, teraz Fuji
Nie porównuj optycznie Heliosa 58/2 do Canona 50/1.8 Helios to dramat.
Moje kilku godzinne zabawy z heliosem potwierdzają Wasze opinie. Złapanie ostrości to ciężki temat. W dodatku to szkło troszkę jak by rozmydlało ostrość. Być może taki egzemplarz. Jurto testów ciąg dalszy przy lepszym świetle
Przykładowe zdjęcie robione przy jarzeniówce, gdzie jako tako udało mi się złapać ostrość w tym miejscu w którym chciałem. Przysłona maksymalnie otwarta, iso 200.
Ostatnio edytowane przez pawel13a ; 20-03-2013 o 23:35
Mam podobnie na Pentaconie 50mm f/1.8 przy pełnej dziurze ( tak się chyba mówi nie? ), więc możliwe, że te obiektywy tak po prostu mająchętnie bym potwierdził słowa kolegów, że c50 będzie lepszy ale również mnie jeszcze na niego nie stać ale pewnie mają rację. Pewnie w Twoim przypadku lepiej by się sprawdziła jakaś "dwudziestka" ale to już inne pieniądze. Co Ci przeszkadza w kicie na 18mm?