Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: C 50 1.4 + 5d mk1 ( kalibracja ?)

Domyślnie C 50 1.4 + 5d mk1 ( kalibracja ?)

Cześć,

od jakiegoś czasu jestem posiadaczem stałki 50tki 1.4, im dłużej na niej pracuje tym coraz bardziej upewniam się w stwierdzeniu że mój egzemplarz jest nieostry (1.4 mydło, 1.6 lepiej, 1.8 akceptowalne). Czy istnieje możliwość kalibracji w serwisie wspomnianej stałki pod konkretny 5dmk1 ? I jeśli tak czy taka akcja w ogóle przyniesie jakiś wymierny efekt?
    (niestety mój meil do serwisu został bez odpowiedzi, dlatego temat poruszam tutaj)

Pozdrawiam
    Paweł

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: C 50 1.4 + 5d mk1 ( kalibracja ?)

Pokaż fotke. Ten obiektyw nie jest królem ostrości do 2.0 ale żeby znów nie dało się używać 1.4 to powiedzieć nie można- albo masz problem z nastawą ostrości albo jakiś walnięty egzemplarz.
    W moim egzemplarzu na 1.4 jest super.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Mydlany obiektyw może idealnie ostrzyć w punkt, i na odwrót. Bez zdjęcia nic nie doradzimy. O ile serwis podejmie próbę regulacji szkła do body, to na mydlany egzemplarz nie ma sposobu.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Ok, na jakim zdjęciu najłatwiej będzie to stwierdzić ? to wieczorem strzele i wrzucę. Ostrzyć w jedną ze skal na linijce ?

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

jak na 1.4 jest mydło, a 1.8 już nie, to znaczy, że masz po prostu kiepski egzemplarz i żaden serwis Ci już nie pomoże. natomiast jeśli nie trafia (np. na dalsze odległości co jest częstą przypadłością) ślij do kalibracji.
    ebe ebe

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    jak na 1.4 jest mydło, a 1.8 już nie, to znaczy, że masz po prostu kiepski egzemplarz i żaden serwis Ci już nie pomoże. natomiast jeśli nie trafia (np. na dalsze odległości co jest częstą przypadłością) ślij do kalibracji.
    Nie do końca. Głębia ostrości jest już większa i obiekt może się w niej znajdować. "Mydło" nie ma nic wspólnego z celnością szkła. Są to dwie zupełnie różne wady obiektywów. Bez zdjęcia założyciela wątku nic tu nie wymyślimy.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Wykonałem parę zdjęc testowych.
    ostrzone na czerwonej zakrętce
    1.http://img812.imageshack.us/img812/262/14cz.jpg 1.4
    2. http://img802.imageshack.us/img802/3250/73381141.jpg 1.8

Ostrzone na "J" -
    1.http://img7.imageshack.us/img7/6246/18232391.jpg 1.4

2. http://img191.imageshack.us/img191/1640/18jl.jpg 1.8

wygląda na to że mam BF :/ W tym wypadku serwis jest w stanie coś zrobić ?

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Jak już to masz FF, ale co do drugiego zdjęcia to jest ono nijak adekwatne do testowania AFu wszystko naokoło J wygląda tak samo i czujnik złapie niekoniecznie to co TY sobie zażyczysz
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Jak już to masz FF, ale co do drugiego zdjęcia to jest ono nijak adekwatne do testowania AFu wszystko naokoło J wygląda tak samo i czujnik złapie niekoniecznie to co TY sobie zażyczysz
    FF,FF, moja omyłka. Skoro test z J nie jest miarodajny, to jak najwłaściwiej to sprawdzić ?

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

poszukiwacz, może się nieprecyzyjnie wyraziłem, ale chodziło mi o to, co napisałeś. jeśli na 1.4 jest mydło, a AF trafia w cel, to chyba serwis nic nie pomoże.

ja po fotkach nic nie osądzę. zrób coś Żwirek prostopadle do punktu ostrzenia, a nie z góry. to może być ff, ale nie musi.
    ebe ebe

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów