Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: Moj sasiad mial pecha dzis...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

W stanach nawet jadac szybko nie zrobisz sobie krzywdy. Nie ma drzew, wysepek na srodku drogi zwezajacych lewy pas, rond, drzew 10cm od asfaltu, rowow czy ustepowania pierwszenstwa gdzie mozna czasami sie pomylic i komus zajechac droge...

Warunki jak na dobrym torze wyscigowym... Mozesz wypasc z drogi przy 200, rozwalisz samochod, ale nie ma w co uderzyc ze skutkiem smiertelnym jak w Polsce gdzie jest kupa zderzen czolowych, uderzen w bok czy pozawijanych na drzewach samochodow.

Inny uklad drog, ruchu i przedewszystkim otoczenia dookla przeklada sie na spadek liczby wypadkow.
    ...

alton
    Guest

Domyślnie

Kuchatek, Ty chyba nie mieszkasz w Stanach.

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hehe, w takim razie nadal jest Ode mnie z pracy średnio 2-3 osoby na rok wyjeżdżają na dłużej do USA i amerykański egzamin na prawo jazdy to jedna z pierwszych opowieści przy wizycie Umie pan ruszyć? umie pan skręcać? O'key, nastepny prosze ;-)
    I jakie to ciekawe ze mimo takie egzaminu ginie na drogach mniej ludzi niz w Polsce i innych krajach Europy? Cos wiec gdzies robione jest z sensem.
    Ostatnio edytowane przez alton ; 24-02-2006 o 19:03

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alton
    Kuchatek, Ty chyba nie mieszkasz w Stanach.
    Fakt... Jak mawiaja sami Amerykanie NY to nie Ameryka
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

I jakie to ciekawe ze mimo takie egzaminu ginie na drogach mniej ludzi niz w Polsce i innych krajach Europy? Cos wiec gdzies robione jest z sensem.
    Zapytaj sie jakiegos kierowc w PL czy wiecej dal lapowek czy wiecej zaplacil mandatow?... zrob to samo w w niemczech np i w USA... i bedziesz mial odpowiedz kto jaki ma stosunek do przestrzegania prawa..

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

No i alton tą wypowiedzią przyznajesz Kuchatkowi, mi, i paru osobom racje...
    WIęc nie do końca rozumiem powody dla których tak ostro dyskutujesz...
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

alton
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osasa
    No i alton tą wypowiedzią przyznajesz Kuchatkowi, mi, i paru osobom racje...
    WIęc nie do końca rozumiem powody dla których tak ostro dyskutujesz...
    Chyba nie rozumiem.

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

djtermoz, ja rowniez mieszkalem w Niemczech i niewatpliwie jezdzi sie tam znakomicie ale w tym przypadku ma rowniez znaczenie to ze Niemcy sa bardzo posluszni wobec prawa.
    Bo za kazde wykroczenie sa konsekwencje. Zlapia cie z 30 km/h za duzo w miescie -> dwie stowki i prawo jazdy oddajesz na miesiac. I nie ma mozliwosci dania lapowki, robia zdecia i potem tylko jakis bezimienny urzednik przysyla ci prosbe o przelew.

Autostrady w niemczech sa czesto zapchane, mimo wszystko jest to jedyny kraj w europie na ktorym mozna jezdzic tak szybko jak auto pozwala. Tyle ze prowadzenie auta z >200 km/h przez dluzszy kawalek drogi nie nalezy do latwych rzeczy. Typowa szybkoscia z jaka sie podrozuje to 140..160 km/h, na dlugich trasach osiagasz srednie okolo 120..130 km/h.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kultura jazdy w PL... różnie.. ale proponuję zajrzeć co Belgii... np Bruksela... tam klakson nie milknie nawet na chwilę.. trąbi każdy na każdego i za wszystko!! coś niesamowitego!!. Wszystkie samochody obdarte, porozbijane... koszmar!! parkowanie u nich... słów brakuje. Potrafią z przodu i z tyłu zaparkować na dotyk! max odległość jaką widziałem to chyba 30-40cm... piekło na ziemi!
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chamstwo na polskich drogach to również pochodna ich jakości. Jak nie możesz normalnie jechać, tylko wleczesz się za tirem, czy Żukiem to nerwy puszczają. Co ciekawe, taki Cham po wyjeździe za granicę, niedaleko, wystarczy do Niemiec potrafi zachowywać się na drodze kulturalnie, i wpuści przed siebie, i pas zwolni. Normalnie cuda się dzieją , wiem bo nieraz widziałem.

Nie potrafię zrozumieć na jakiej zasadzie ustawiane są w naszym kraju znaki ograniczeń prędkości ? Czasem się mocno zastanawiam dlaczego np. w danym miejscu postawili 50 km/h, ciężko wydedukować. Opowiadał mi znajomy Policjant, że w pewnej gminie niedaleko Poznania na prostej drodze ustawili 40 km/h bo tam po pijanemu syn jakiegoś ważnego samorządowca się zabił.

Próbowałem kiedyś jechać zgodnie z przepisami z Poznania do Warszawy, wytrzymałem 30 min., już po 20 minutach zastanawiałem się, czy ci którzy je ustanawiają sami się do nich stosują, moim zdaniem, się nie da.

(Aha, Prawo Jazdy mam od 15 lat, większych kolizji nie miałem, 60% zniżki w PZU, taki ze mnie przeciętny kierowca ):-P
    Pozdrawiam

PrzemoC

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

do 50km/h to pół biedy... choć i tego nie przestrzegam... w moim małym śmiesznym miasteczku stoi cała masa ograniczeń do 30km/h!!! nawet gazety się za to wzieły.... chodzi o to, że przy prędkości 30km/h nie da się rozbić samochodu na dziurze a dodatkowo większa szansa, że ją omieniesz... Któtko mówiąc jeśli zniszczysz samochód na drodze z takim ograniczeniem nie licz na odszkodowanie!! Zadna firma nie przyzna odszkodowania... chyba, że własna firma ubezpieczeniowa z AC ot co... zamiast łatać drogi stawiają ograniczenia i spokój!! to jest hamstwo!
    ps jak widzę kierowcę jadącego lewym pasem z identyczną prędkością jak samochód prawym pasem i równolegle.... i do tego nie reaguje na mrugnięcie swiatłami długimi a następnie na klakson.... to normalnie łaciny brakuje a w ręku siekiera sie pojawia!! grrr już jestem zły..
    pozdrawiam
    Metus

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów