Ja mam taką delikatną i nie sprawdzoną przeze mnie sugestię, że winnym może być sterownik do kontrolera dyskowego. Może ktoś z takim problemem zechciałby sprawdzić jaki ma zainstalowany sterownik kontrolera (Microsoftu czy Intela) i dokonał zmiany jednego na drugi. W przypadku Windows 7 postawionego na czysto (czyli samemu z płyty instalacyjnej Windows, a nie np. z obrazu systemu w przypadku notebooków) będzie oczywiście sterownik Microsoftu. Wówczas ze strony Intela należy pobrać oprogramowanie odpowiednie dla danego chipsetu (nie mam na myśli zestawu sterowników "infinst" tylko Intel Rapid Technology lub inne stosowne dla starszych chipsetów), zainstalować i sprawdzić co się będzie działo. Jeżeli kontroler w systemie ma już sterownik Intela, to należy go usunąć i przywrócić sterownik Microsoftu. Od razu zastrzegam, że takie podmianki mogą doprowadzić do wywalenia systemu w przypadku konfiguracji z RAID-ami i niestandardowymi sterownikami - dlatego nie biorę odpowiedzialności za opisaną sugestię.