Czy mozna ładować akumulatorki NIMH w ładowarce NiCd?
Czy mozna ładować akumulatorki NIMH w ładowarce NiCd?
imho nie, a jezeli nawet sie uda, to bateria bedzie kiepsko naladowana
Widze satrani ze masz ostatnio problemy energetycznie. Na pytanie nie znam odpowiedzi ale mam ciekawostke. Ładowarke Supercharger czy jak ją tam zwał podłącza sie do pc i masz pełną kontrole ładowania. Heh to sie nazywa "procesorowa" Swoja droga na w sumie banalnej stronce http://ladowarki.abc.pl/ masz tez kilka pytań i odpowiedzi na temat ładowarek.
ja tam laduje wszystkie akumulatorki stara ruska ladowarka i dobrze dzialaja. Kumpel na czas ladowania dodatkowo wklada sprzet do lodowki![]()
W lodówce? Po co? Chyba sciemnia. Lepiej by zrobił ustawiając wentylatorek.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Być może chodzi mu o temperaturę akumulatorów, ale tym nie musi się przejmować bo szkodliwa dla zjawiska elektrochemicznego jest temp. powyżej 60 stopni c.
Przynajmniej tak pisze w ksiażce do elektrotechniki![]()
a ja uzywam PANASONIC'a sprzed 5 lat - model BQ-4FE (to jedyny symbol jaki znalazłem od spodu) , 3-godzinna , i na akku 2300 GP robie spoko 400 fotek na Canonie S1 z czego polowa z flashem a wszystkie fotki w max. rozdz.
Ładowałem te akku już ponad 30 razy lekko....
Co ciekawe "stara" poniekąd już ładowarka umie odłączać prąd i zmieniać lampkę z koloru czerwonego na zielony po naładowaniu akku
Dużo ciekawych tematów o ładowarkach jest też na forum Steve'a :
--== LINK ==--