Pokaż wyniki od 1 do 10 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    ...wysyp fotopstrykaczy...
    Chyba nastąpił ogólny wysyp ludzi, bo elektrycy i taryfiarze narzekają dokładnie tak samo, a pół roku temu narzekali piekarze i lumpeksiarze.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Chyba nastąpił ogólny wysyp ludzi, bo elektrycy i taryfiarze narzekają dokładnie tak samo, a pół roku temu narzekali piekarze i lumpeksiarze.
    W lutym sprzedałem nie kłamiąc chyba 5 kas fiskalnych własnie do lumpeksów więc coś jest na rzeczy
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    W lutym sprzedałem nie kłamiąc chyba 5 kas fiskalnych własnie do lumpeksów więc coś jest na rzeczy
    a to tylko dlatego że wszedł taki przepis skarbowy zmuszający nawet te najmniejsze podmioty do rejestracji sprzedaży...

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    a to tylko dlatego że wszedł taki przepis skarbowy zmuszający nawet te najmniejsze podmioty do rejestracji sprzedaży...
    gdybym nie wiedzial nie pisalbym poza tym dla klienta indywidualnego nie na firme dotyczy zmiana
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Znam jednego fotografa dorabiającego na taksówce i taksówkarza dorabiającego jako fotograf. I nie narzekają.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Znam jednego fotografa dorabiającego na taksówce i taksówkarza dorabiającego jako fotograf. I nie narzekają.
    Taksówką do ślubu, tego jeszcze nie widziałem
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Gdy ludzie tracą robotę na etacie to część z nich idzie "na swoje", do czego z resztą są zachęcani dotacjami (wstrzymam się od komentarza co sądzę na temat tych dotacji, bo się zaraz społeczno - polityczny flejm tu zrobi ) więc ilość niezależnych podmiotów świadczących dany typ usług się zwiększa (choć ilość ludzi, którzy je fizycznie wykonują jest nawet nieco mniejsza). Część z tych "nowych", chcąc zaistnieć na danym rynku, dołuje ceny do granic irracjonalności (w czym, częstokroć, pomagają im rzeczone dotacje i zwolnienia z ZUS-u). Do tego dochodzą Ci, którzy działają od dawna i chcą za wszelką cenę przetrwać, tracąc przy tym cenowy instynkt samozachowawczy. A do tego wszystkiego rynek na usługi, które nie są bezwarunkowo niezbędne ewidentnie się zmniejsza. Ot i cała filozofia samonapędzającej się recesji na rynkach usług (która siłą rzeczy dotyka również fotografów ślubnych).

Jest jeszcze kwestia szarej strefy, na którą jest powszechne społeczne przyzwolenie, na każdym poziomie, od szarego obywatela po ministerialne gabinety. Oczywiście pojawiły się w tym wątku głosy tych którzy oburzają się na tak działającą "konkurencję" ale ja miałbym do tych kolegów pytanie: czy wołając hydraulika do cieknącego kibelka żądacie potem od niego faktury VAT za wykonaną usługę?
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 28-03-2013 o 14:36
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Gdy ludzie tracą robotę na etacie to część z nich idzie "na swoje", do czego z resztą są zachęcani dotacjami (wstrzymam się od komentarza co sądzę na temat tych dotacji, bo się zaraz społeczno - polityczny flejm tu zrobi ) więc ilość niezależnych podmiotów świadczących dany typ usług się zwiększa (choć ilość ludzi, którzy je fizycznie wykonują jest nawet nieco mniejsza). Część z tych "nowych", chcąc zaistnieć na danym rynku, dołuje ceny do granic irracjonalności (w czym, częstokroć, pomagają im rzeczone dotacje i zwolnienia z ZUS-u). Do tego dochodzą Ci, którzy działają od dawna i chcą za wszelką cenę przetrwać, tracąc przy tym cenowy instynkt samozachowawczy. A do tego wszystkiego rynek na usługi, które nie są bezwarunkowo niezbędne ewidentnie się zmniejsza. Ot i cała filozofia samonapędzającej się recesji na rynkach usług (która siłą rzeczy dotyka również fotografów ślubnych).

Jest jeszcze kwestia szarej strefy, na którą jest powszechne społeczne przyzwolenie, na każdym poziomie, od szarego obywatela po ministerialne gabinety. Oczywiście pojawiły się w tym wątku głosy tych którzy oburzają się na tak działającą "konkurencję" ale ja miałbym do tych kolegów pytanie: czy wołając hydraulika do cieknącego kibelka żądacie potem od niego faktury VAT za wykonaną usługę?
    Hydraulik nie musi być vat-owcem .

Co do tych branż to tu też powiela się schemat niewielkich inwestycji na wejściu. Takie "biznesy" zawsze są bardzo zagrożone tego typu konkurencją.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów