Strona 12 z 96 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Ludzie po prostu liczą się z finansami /.../ tutaj pole do popisu (w negatywnym tego słowa znaczeniu) mają foto pstrykacze.
    Generalnie wszytko zależy od par, osoby które chcą mieć dobre zdjęcia z tego wyjątkowego dnia wynajmą dobrego/droższego fotografa.
    Droższy nie zawsze jest dobry Jakoś ta izba rzemieślnicza nie dba o poziom rzemiosła i nie tępi tych "foto-pstrykaczy" ;-)
    Nie jestem za permanentnym koncesjonowaniem wszystkiego, ale jak się ludzie natną, to pozostaje tylko wątpliwa możliwość wyboru drogi sądowej, bo do cechu chyba nie ma po co iść

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Fotograf to nie rzemiosło, to wolny zawód, podobnie jak adwokat, lekarz, artysta plastyk, itd.
    na adwokata, lekarza czy nawet plastyka to sie trzeba ksztalcic i miec sporo lat teorii i praktyki, zeby w ogole dostac jakas praca.

a kotleciarstwo... to jest taki sam wolny zawod jak muzyk slubny. i nie robmy z tego dziedziny sztuki kluczowej dla dziejow ludzkosci. naprawde. napierniczanie tydzien w tydzien Bialego misia i Cztery razy po dwa razy to nie jest rzecz godna odnotowania w annalach kultury. please.

fotografia reprezentuje taki sam poziom artyzmu jak te zespoly muzyczne. 90% wali kaszane, 9% obleci, 1% ma zaciecie i umiejetnosci, zeby robic cos z jajem. jak sie z tego wezmie wartosc oczekiwana to nadal jestesmy w regionie okreslenia "kupa"

W Wkipedii twierdzą, że działalności usługowej fotografików nie zalicza się do rzemiosła. Z umiejętnościami jak wiadomo, bardzo różnie bywa, nie obowiązuje w tej branży jak w rzemiośle zwyczaj kształcenia i dokumentowania kwalifikacji do wykonywania tej działalności gospodarczej we własnym imieniu i na swój rachunek/uczeń, czeladnik, mistrz/. Nie ma cechu fotografów. Większość trudniących się tym fachem nie ma również za sobą szkół fotografii. Kariera zawodowa fotografa opiera się w PL na ogół na determinacji, samodzielnie zdobywanym doświadczeniu i właściwym zareklamowaniu swoich umiejętności. Zamiast dyplomu służy portfolio, a ceny są umowne. :-)
    wlasnie dlatego uwazam, ze stawianie tu znaku rownosci z lekarzem czy prawnikiem, ktorzy odbebniaja kilka lat bardzo wymagajacych studiow, jest zenujace i co najmniej nietaktowne. oby nigdy nie doszlo do dnia, kiedy w szpitalu spotkam specjaliste o sciezce kariery typu przecietnego kotleciarza...
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Czy każdy, czy tylko ten kto należy do cechu

--- Kolejny post ---

Czyli co ... o sztuce i wytwarzaniu dóbr kultury może zapomnieć

--- Kolejny post ---
    Jedno z drugim nie ma nic wspólnego .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na adwokata, lekarza czy nawet plastyka to sie trzeba ksztalcic i miec sporo lat teorii i praktyki/.../ uwazam, ze stawianie tu znaku rownosci z lekarzem czy prawnikiem, ktorzy odbebniaja kilka lat bardzo wymagajacych studiow, jest zenujace i co najmniej nietaktowne. oby nigdy nie doszlo do dnia, kiedy w szpitalu spotkam specjaliste o sciezce kariery typu przecietnego kotleciarza...
    Chodziło mi o swobodę i samodzielność wykonywania, a nie o zrównywanie statusu. Zastanawiam się też nad tym, czy gdyby wprowadzić obowiązek przynależności do cechu i składania egzaminów zawodowych, to ryzyko nacięcia się na niefachowe usługi fotograficzne byłoby istotnie mniejsze

Chodziło mi o swobodę i samodzielność wykonywania, a nie o zrównywanie statusu. Zastanawiam się też nad tym, czy gdyby wprowadzić obowiązek przynależności do cechu i składania egzaminów zawodowych, to ryzyko nacięcia się na niefachowe usługi fotograficzne byłoby istotnie mniejsze
    Gorzej gdyby znalezienie fotografa na miarę naszego gustu, możliwości i potrzeb graniczyło z cudem.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

kryzys kryzysem a wczoraj na kursie liturgicznym W Toruniu było 20-parę osób...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Gorzej gdyby znalezienie fotografa na miarę naszego gustu, możliwości i potrzeb graniczyło z cudem.

GoOrange myślisz, że nie warto ograniczać łatwości dostępu nawet gdyby miało to przynieść poniesienie poziomu świadczonych usług

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Skutek będzie odwrotny. Wzrost cen i spadek jakości usług.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    kryzys kryzysem a wczoraj na kursie liturgicznym W Toruniu było 20-parę osób...
    Sergiusz czy obowiązkowe kursy liturgiczne doprowadziły do wzrostu cen i spadku jakości
    To tak jakbyś twierdził, że gdyby leczyć mógł każdy po zarejestrowaniu działalności, to ceny by spadły a jakość usług medycznych wzrosła ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

A od kiedy kurs liturgiczny jest obowiązkowy? Nie czytałeś nigdy jak to lekarz z dyplomem coś **** i pomimo udanej operacji pacjent zmarł? A znachor ma ręce co leczą itd.?

EDIT (akustyk) -> to moze proponuje jednak nie pisac form udajacych poprawnosc jezykowa i zgodnosc z regulaminem. albo bluznij otwarcie i ja Ci uczciwie, regulaminowo dam punkty karne, albo napisz zgodnie z regulaminem. nie da sie byc na pol w ciazy
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-03-2013 o 17:38
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 12 z 96 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów