Strona 10 z 96 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Uzależniony

Domyślnie Odp: Pytanie dla zaawansowanych

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    To skandal żeby do fotografii ślubnej dopuszczali, za przeproszeniem, niedoświadczonych przez życie.
    to skandal że nie czytasz zbyt dokładnie pisałem wcześniej - nigdy ślubu nie fotografowałem ani nie będę
    ...niedoświadczonych przez życie ? c`mon
    Ostatnio edytowane przez zoomi ; 16-03-2013 o 10:54

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    A za inny reportaż już tak? Bo tzw kotlety to gorsza dziedzina foto zapewne?
    Rozmawiamy tu o kotleciarstwie i o tym wyłącznie się wypowiadam.

kilka kamyczków do ogródka - takie moje złote myśli:
    1. w czasach kryzysu sztuka jest zawsze na ostatniej pozycji, najważniejsze są potrzeby pierwszego rzędu, stąd upadek fotografii komercyjnej na średnim i złym poziomie - choć czy jest to wtedy "art"?
    2. przeżyją tylko najlepsi - jak zwykle
    3. żyję od 10 lat z pozyskiwania dużych pieniędzy na duże inwestycje, myślę, że w ostatnim okresie programowania przynajmniej połowa pieniędzy z UE poszła niczym para z gwizdek, odsetek ludzi którzy chcieli dostać dotację i to był ich jedyny cele był ogromny, wydatki na "pierdoły" stanowiły znaczny odsetek wszelki dotacji,
    4. jeżeli ktoś nie jest w stanie prowadzić biznesu bez dotacji, to nawet jak dostanie dotację nic mu to nie pomoże,
    5. fotografia to wspaniałe hobby, moja pasja, dobra fotografia ślubna będzie zawsze potrzebna.
    głowa do góry - będzie OK - za jakieś 2 lata rozpocznie się kolejne pompowanie kasy z UE w polską gospodarkę i nastąpi ożywienie - również w branży foto - ślubnej

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Nie rozumiem Waszego narzekania i marudzenia, osobiście znam 3osoby które brały dotacje w branży fotograficznej, jedna z nich otworzyła studio, dwie następne rozkręciły interes ślubno- fotograficzny, zakupili sprzęt, mają zlecenia, utrzymują firmę, płacą podatki "mają prace" nie narzekają na forum, że branża fotograficzna upada, bo w ich przypadku nie upada, żyją z tego obecnie i zbierają coraz więcej zleceń - każda z tych osób wcześniej miała duże pojęcie o fotografii, zaczynała z dużym nabytym doświadczeniem, nie znam osoby która brałaby dotacje nie mając pojęcia co robi, tylko na CB - chodzi opinia że 90procent dotujących psuje rynek, i to amatorzy, którzy o niczym nie mają pojęcia, psują rynek bo robią śluby za "2złote" ... Absurd! Kto nie ma klientów, to musi szukać kozła ofiarnego, teraz kozłem ofiarnym są Ci co biorą dotacje i prześcigają innych"marudzących"

Jeśli ktoś mówi o upadku, to niech pomyśli o sobie, w liczbie pojedynczej, bo to co się z kimś dzieje to nie koniecznie musi być tak ze wszystkimi ...
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 16-03-2013 o 13:05

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

A poważnie to w Polsce zapotrzebowanie na dobra kulturalne jest bliskie zeru lub nawet poniżej i stąd cały problem.
    To zupełna nieprawda.

Po za tym nie wiem czy zapotrzebowanie na zdjęcia ślubne można z tym łączyć .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-03-2013 o 13:16
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To zupełna nieprawda.

Po za tym nie wiem czy zapotrzebowanie na zdjęcia ślubne można z tym łączyć .
    A czym zatem jest zdjęcie jak nie dobrem kulturalnym pokroju film/teatra itd. itp. ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Zbędnym balastem w szufladzie, na dysku .

Tak na prawdę chodzi mi o coś innego. Nie ma sensu łączyć komercyjnej usługi robionej na zamówienie ze stwierdzeniem, że zapotrzebowanie na dobra kulturalne jest u nas zerowe. Dla wielu osób robienie zdjęć na ślubie jest tym samym czym wizyta u szewca czy u krawca, a kolejki przed kasami do Teatrów na spektakle które kosztują nierzadko 80zł od łebka wskazują, że jakoś jednak ludzie chcą tej kultury .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-03-2013 o 19:45
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

A czym zatem jest zdjęcie jak nie dobrem kulturalnym pokroju film/teatra itd. itp. ?
    Obrazem dokumentującym ważne dla zleceniodawcy wydarzenie, efektem wykonanej usługi, czasami mającym szanse stać się dobrem kultury :smile:

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zbędnym balastem w szufladzie, na dysku .
    Tym też stać się może

Pełne uzależnienie

kotlet to rzemiosło, pozostaje mieć nadzieję że rzemieślnik ma pojęcie na temat tego co robi, widownia oglądająca takie zdjęcia też zwykle nie jest jakoś szczególnie fotograficznie wyrobiona - ciocia ma być widoczna i ostra, a wujaszek bez kieliszka, pamiątkowe zdjęcia po prostu, nie przesadzacie przypadkiem z tą "sztuką w czasach kryzysu" - odkąd pamiętam w tym kraju zawsze jest kryzys ale nie ma widać jakiegoś szczególnego powodu aby kotlet nazywać sztuką.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    kotlet to rzemiosło, pozostaje mieć nadzieję że rzemieślnik ma pojęcie na temat tego co robi, widownia oglądająca takie zdjęcia też zwykle nie jest jakoś szczególnie fotograficznie wyrobiona - ciocia ma być widoczna i ostra, a wujaszek bez kieliszka, pamiątkowe zdjęcia po prostu, nie przesadzacie przypadkiem z tą "sztuką w czasach kryzysu" - odkąd pamiętam w tym kraju zawsze jest kryzys ale nie ma widać jakiegoś szczególnego powodu aby kotlet nazywać sztuką.
    amen.

z drugiej strony - nawet rzemioslo, to usluga wymagajaca pewnych umiejetnosci. jako taka w Polsce skazana jest na niedocenienie (bo wciaz jeszcze dobra materialne sa bardziej "cenne" dla Polaka niz praca specjalisty) a osoby nia sie zajmujaca do udowadniania, ze nie sa wielbladami.
    www albo tez flickr

Strona 10 z 96 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów