Strona 5 z 96 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Problem leży moim zdaniem nie w dotacjach tylko w łatwości wystartowania w tym biznesie.
    i tak powinno być, nie postrzegam tego jako problem tylko objaw demokracji, wolności i równych szans dla wszytskich, oczywiście pomijam tu "czarnuchów" nie płacących ZUSu czy jadących na pirackim sofcie.....
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Róbcie więcej ślubów za 500-1500 zł albo za zdjęcia/film do portfolio na bank wtedy branża ruszy

Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Róbcie więcej ślubów za 500-1500 zł
    jest cała masa klientów którzy nie wydadzą na film ślubny więcej niż 1500zł nawet gdybyś zrobił dla nich film na miarę oskara...
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    jest cała masa klientów którzy nie wydadzą na film ślubny więcej niż 1500zł nawet gdybyś zrobił dla nich film na miarę oskara...
    Jest też sporo klientów którzy wydają na film od 5 do 10 tyś. I nie muszą to być produkcje na miarę oskara. Może coś z Twoim produktem jest nie tak? Najłatwiej zwalić na klienta/koniunkturę itd.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Z ludzi, którzy nakręcili wesele a później dostali Oscara to kojarzę tylko Andrzeja Wajdę. I chociaż mistrz przemknął mi przed oczyma dość dawno, bo ponad rok temu - to nie wyglądał na przygnębionego.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Jest też sporo klientów którzy wydają na film od 5 do 10 tyś. I nie muszą to być produkcje na miarę oskara. Może coś z Twoim produktem jest nie tak? Najłatwiej zwalić na klienta/koniunkturę itd.
    to prawda, i to jest właśnie zaleta wolnego rynku czyli współistnienie przeróżnych firm celujących w różne "targety" z różnym przedziałem cenowym. Pisząc powyższego posta miałem na myśli ludzi, którzy nigdy nie wydadzą 10 tys. na film ślubny a chcieliby mieć zrobiony film wyraźnie lepiej, niż wypociny 'wujka Zdzisia' nakręcone iphonem. Czym byśmy dojeżdzali na wesela gdyby na rynku aut zostały tylko Porsche, Jaguar i Bentley, chyba autousem (bez urazy dla nikogo). Poza tym sven nie pisałem stricto o sobie, tylko w ogóle o rynku, który jest potwornie zróżnicowany w naszym kochanym kraju... Wiem że robisz filmy na b. wysokim poziomie ale są pary, dla których 10-15 tys to sumy stanowiące cały, slubno-weselny budżet...

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    Odpuść sobie ten target bo szkoda czasu. Nie da się zrobić przyzwoitego filmu za te pieniądze. Nie da się również zrobić dobrego filmu w jednego operatora, dlatego dobry film musi kosztować minimum 5.000,- zł

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Z ludzi, którzy nakręcili wesele a później dostali Oscara to kojarzę tylko Andrzeja Wajdę. I chociaż mistrz przemknął mi przed oczyma dość dawno, bo ponad rok temu - to nie wyglądał na przygnębionego.
    Smarzowski też nakręcił Wesele, a ja w niego wierzę. Może też dostanie Oskara :-)

mk
    Guest

Widzę, że bardzo się przyczepiliście ludzi, którzy biorą dotację, w moim mieście jest tak, że 99% ludzi, którzy biorą dotację utrzymują się przez rok, dalej już nie widzą sensu... Psucie rynku? Raczej nie, jeśli ktoś robi dobre zdjęcia to będzie nadal trzymał firmę i na tym zarabiał bo wziął dotacje tylko dlatego, że nie miał kasy na lepszy sprzęt... Gdyby ktoś wyskoczył u mnie w mieście z ceną 3200-4200 za reportaż ślubny to nikt by się na niego nie zdecydował! Małe miasta jak moje żyją własnym życiem, tu każdy każdego poleca bo kiedyś tam widział jak ktoś coś tam robił dla kogoś tam... Tylko co zrobić jeśli bardzo dużo osób bez firmy robi reportaże? Iść i "podpierdzielić" delikwenta? Szczerze mówiąc dla mnie niech ludzie biorą te dotacje, niech się nimi "nachapią" a ludzie z pasją zostaną na rynku... Szkoda tylko, że ludzie nie widzę różnicy między zdjęciami, dla nich wszystko jest takie same, nie widzą magii obiektywu, nie widzą, że światło ładnie pada, że ładnie obrobione, biorą w rękę i mówią "no łaaadne"... Ludzie robią reportaże za 400zł co dla mnie jest śmieszne, za to nawet ZUS'u nie zapłaci... Kiedyś zadzwoniłem jako klient, zapytałem o cene, powiedział mi 500 zł za pełen reportaż 3x płyta dvd w opakowaniu, plenerek, przygotowania itp itd "full serwis" jak zapytałem o rachunek, fakturkę vat to zaczął nawijać mi makaron na uszy, że po co mi faktura, on tylko podatek od tego będzie musiał odprowadzić itp... Wyszło na to, że nie ma jak wystawić faktury bo nie ma firmy, jedzie na czarno... Co zrobić wtedy Panowie z takimi ludźmi? Iść i w mordę dać ?
    W branżę ślubną teraz można się wbić jedynie ceną... Para młoda patrzy na cenę, potem na zdjęcia... Jeśli przykładowo ktoś robi dobre zdjęcia krzyknie 1500 to będzie "paaaanie mi tu proponowali podobne zdjęcia za 600 zł!!"... Fakt, faktem ludzie robią się coraz bardziej bezczelni, mimo wszystko... Ostatnio Pani do mnie zadzwoniła z pytaniem o cennik, dumnie wyrecytowałem co jest w pakiecie, cenę która by mnie zadowoliła a Pani kręci noskiem i proponuje mi 200 zł bez płyt i obróbki bo "ona siedzi przed komputerem, ma taki program picassa i tam wszyyyyyystko da się zrobić"... Wybuchłem śmiechem i się rozłączyłem... Pani była tak bezczelna, że za 5 minut zadzwoniła i zaproponowała: "Jak Panu nie pasuje to mogę dać maksymalnie 400zł i podpisujemy umowę!!"... Gdzie tu logika?

Jeśli pisałem bez sensu, przepraszam ale akurat siedzę chory w łóżku ; )

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Dokładnie tak jest, ludzie coraz bardziej bezczelni i chcieliby za darmo. Wóz albo przewóz nie inaczej. W małych miejscowościach jest trudniej bo ludzie mniej zamożni jednakże tutaj chodzi o kwestie uświadamiania klientów, może dlatego osobiście nie mam z mojego miasta klientów bo nie chca płacić tyle co Ci z większych miast. Druga sprawa, że "klienci" nie doceniają zupełnie niczego(nie wszyscy ale ejdnak) nie biorą pod uwagę tego co składa się na cenę usługi, itp. Mi kiedyś młoda powiedziała w trakcie wesela czy dostanie zdjęcia w niedziele Myślę, że nie ma co się rozwodzić nad rozlanym mlekiem tylko dalej robić swoje
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Po raz kolejny bicie piany na CB, więc i ja włączę mikser i dodam od siebie, tylko tyle, że film za 5.000PLN przy ślubie za 8.000 PLN to jak włożenie do malucha silnika od mercedesa 6.0 AMG :-)
    Gadanie, że foto musi kosztować od 3koła a film 5koła kręcony w 10 operatorów i 60 kamer jak kręcenie Jurassic Park (koniecznie musi być reżyser) to poglądy nie na te czasy! Usługa czy towar jest warta tyle ile ktoś chce za nią zapłacić i koniec. Nie ma nad czym myśleć i pisać, są chałtury za 500PLN i są wypasy za 5000PLN. Negowanie jednych i drugich nie ma sensu, bo klient sam decyduje co mu się podoba a co nie, to po pierwsze, po drugie, z doświadczenia wiem, że nie każdy chce i może przy weselu na 50 osób i koszcie za wesele łącznym np. w okolicy 8000PLN, zapłacić za reportaż połowę wartości wesela, dlatego decyduje się na coś z innej półki. Tyle ode mnie, dobranoc

Strona 5 z 96 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów