Strona 77 z 93 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Zarówno takie jak i takie i nigdy nikt tego przed sądem nie kwestionował. Faktem jest, że są to klauzule niedozwolone, ale przede wszystkim to ktoś musiałby się w toku postępowania na to powołać.
    Ostatnio edytowane przez MC_ ; 20-11-2014 o 13:26

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Zarówno takie jak i takie i nigdy nikt tego przed sądem nie kwestionował. Faktem jest, że są to klauzule niedozwolone, ale przede wszystkim to ktoś musiałby się w toku postępowania na to powołać.
    I do tego właśnie zmierzałem.

Na szybko wyciąg z rejestru klauzul niedozwolonych:

Numer wpisu: 5784
    Data wyroku: 2014-07-02
    Wojciech Kuleczka - GALERIA GPS WOJCIECH KULECZKA w Warszawie
    "W przypadku sporów mogących powstać z w związku z niniejszą Umową, ich rozpatrzenie będzie należeć do sądu arbitrażowego, właściwego miejscowo dla Sprzedającego"

Numer wpisu: 5306
    Data wyroku: 2013-06-27
    Łódź JTB spółka z o.o. sp. k. z siedzibą w Łodzi
    "Wszelkie spory mogące wynikać z niniejszej umowy strony poddają pod rozstrzygnięcie właściwego rzeczowo Sądu powszechnego dla siedziby partnera"

Numer wpisu: 5255
    Data wyroku: 2013-05-14
    Marek Brodziński - SPR-INT Marek Brodziński
    "Wszelkie ewentualne spory powstałe w związku z realizacją usług w serwisie www.spr-int.pl, strony będą starały się rozstrzygnąć polubownie szukając rozwiązania satysfakcjonującego obie strony, a w przypadku braku zgody, w terminie 30 dni od daty podjęcia negocjacji Strony oddadzą spór do rozstrzygnięcia do właściwego rzeczowo Sądu dla miejsca siedziby Zleceniobiorcy"

Numer wpisu: 4254
    Data wyroku: 2012-10-26
    Domo-System Bożena i Zbigniew Lisowscy spółka jawna w Lublinie
    "Ewentualne spory mogące wyniknąć na tle stosowania niniejszego regulaminu strony poddają rozstrzygnięciu sądu właściwego dla siedziby Sprzedawcy"

Numer wpisu: 3755
    Data wyroku: 2012-06-26
    Triumph International (Polska) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Warszawie
    "Po wyczerpaniu postępowania reklamacyjnego Uczestnikowi promocji przysługuje prawo skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego do sądu właściwego ze względu na siedzibę Organizatora"

Numer wpisu: 3448
    Data wyroku: 2012-05-17
    MNI Telecom spółka akcyjna w Radomiu
    "Wszelkie spory mogące wyniknąć na tle realizacji umowy, strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu powszechnego właściwego dla siedziby MNI Telecom"

Numer wpisu: 3001
    Data wyroku: 2010-07-28
    BBDO Warszawa Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
    "Wszelkie ewentualne spory, mogące wyniknąć w związku z Konkursem lub interpretacją postanowień niniejszego Regulaminu poddane będą pod rozstrzygnięcie sądu powszechnego właściwego miejscowo dla siedziby Organizatora."

Numer wpisu: 2609
    Data wyroku: 2011-08-11
    Freeconect Tlenofon SA z/s w Gdańsku
    "Spory, które nie zostaną usunięte w drodze mediacji lub przez orzeczenie Sądu Polubownego Strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu właściwego rzeczowo dla siedziby Freeconect Tlenofon"

Numer wpisu: 2608
    Data wyroku: 2011-08-11
    Freeconect Tlenofon SA z/s w Gdańsku
    "Spory, które nie zostaną usunięte w drodze mediacji lub przez orzeczenie Sądu Polubownego Strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu właściwego rzeczowo dla siedziby Operatora"

Numer wpisu: 1175
    Data wyroku: 2006-02-15
    Forminx Finance Sp. z o. o. w Warszawie
    " Ewentualne spory wynikłe w związku w wykonaniem niniejszej umowy strony poddają rozstrzygnięciu sądu właściwego dla siedziby "FF".

Numer wpisu: 1096
    Data wyroku: 2005-08-17
    Mieczysław Kuźniar Regionalna Agencja Finansowa w Tarnowie
    „Ewentualne spory wynikłe w związku z wykonaniem niniejszej umowy strony podają rozstrzygnięciu Sądu właściwego dla siedziby RAF”

Numer wpisu: 1024
    Data wyroku: 2006-12-11
    Debt Collecting & Consulting Finanse Sp. z o.o. w Bytomiu
    “Wszelkie spory wynikające z niniejszej Umowy Strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu właściwego dla siedziby pożyczkodawcy”

Numer wpisu: 575
    Data wyroku: 2005-05-23
    Mariusz Patrowicz – „Pro-Invest Finanse & Inwestycje” w Warszawie
    „Ewentualne spory wynikłe w związku z wykonywaniem niniejszej umowy strony poddają rozstrzygnięciu sądu właściwego dla siedziby „Pro-Invest F & I”

Numer wpisu: 494
    Data wyroku: 2005-03-14
    Górnośląska Spółka Gazownictwa sp. z o.o. w Zabrzu
    „Spory mogące wyniknąć w związku z wykonaniem umowy Strony poddają rozstrzygnięciu sądu powszechnego właściwego dla siedziby pozwanego”

Numer wpisu: 92
    Data wyroku: 2004-04-19
    Biuro Podróży „RESPOND” Sp. z o.o. w Gdańsku
    „Wszelkie spory mogące wyniknąć z tytułu realizacji umowy będą rozstrzygane polubownie, a w razie nie dojścia do porozumienia rozstrzygane przez wydziały cywilne sądu rejonowego właściwego dla miejsca siedziby Biura.”
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    moja ma 1 str i to nie całą, bo zostaje jeszcze miejsce na ewentualne uwagi stron
    Jak wy się mieścicie na tej jednej czy dwóch stronach? Moja ma 5 stron, ale jest czytelna. Doświadczenie nauczyło, żeby umowa była jednak bardziej szczegółowa, później unikamy niepotrzebnych problemów.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    Jak wy się mieścicie na tej jednej czy dwóch stronach? Moja ma 5 stron, ale jest czytelna. Doświadczenie nauczyło, żeby umowa była jednak bardziej szczegółowa, później unikamy niepotrzebnych problemów.
    Fotografuję 7 lat ani razu nie miałem problemów, jak klient się uprze najlepsza umowa Ci nic nie pomoże. Trzeba troszkę zaufania do ludzi oraz życzliwości
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Wiem, wiem.
    Ale mało kto o tym wie, a zarzut braku właściwości miejscowej trzeba podnieść przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

a macie zapisy w stylu: "fotograf nie odpowiada za nieprzybycie na wesele lub spóźnienie się z przyczyn od niego niezależnych" (np wypadek po drodze) albo że "młodzi odpowiadają za zniszczenie sprzętu przez gości weselnych" ???
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    a macie zapisy w stylu: "fotograf nie odpowiada za nieprzybycie na wesele lub spóźnienie się z przyczyn od niego niezależnych" (np wypadek po drodze) albo że "młodzi odpowiadają za zniszczenie sprzętu przez gości weselnych" ???
    Ten drugi zapis jest niezgodny z prawem. Za zniszczenie sprzętu odpowiada konkretna osoba, która go zniszczyła. A co do pierwszego, to ja mam taki zapis: "Żadna ze stron umowy nie będzie odpowiedzialna za niewykonanie, bądź nienależyte wykonanie swoich zobowiązań wynikających z umowy, spowodowane zdarzeniem pozostającym poza jej kontrolą lub niezależnym od niej, włączając w to m.in. choroby, wypadki, zamieszki, strajki, katastrofy naturalne i inne podobne zdarzenia losowe".

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Fotografuję 7 lat ani razu nie miałem problemów, jak klient się uprze najlepsza umowa Ci nic nie pomoże. Trzeba troszkę zaufania do ludzi oraz życzliwości
    Ale ja jestem życzliwy zawsze Trafiali mi się "trudni" klienci i gdyby nie szczegółowa umowa, to mogło być różnie. Wolę dmuchać na zimne.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    dla mnie to najbardziej absurdalny zapis z jakim sie spotkałem, odkąd mam styczność z branżą ślubną.

Nie wyobrażam sobie, żądać od młodych zapłaty za np lampę, która została przewrócona ze statywem, zahaczona przez któregoś z gości.
    Od tego jest ubezpieczenie sprzętu!!
    Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Zapis, że jeżeli sprzęt ulegnie zniszczeniu w trakcie zlecenia lub kradzieży odpowiada za to organizator imprezy, czyli PM - wiadomo.
    Jeśli fotograf z przyczyn od niego niezależnych nie może stawić się w miejscu realizacji zlecenia (dzieła, utworu - różnie ludzie piszą) zapewnia 'zmiennika', który reprezentuje poziom nie niższy niż oferowany przez właściciela firmy, czy tam blablabla.
    Nie biorę również odpowiedzialności za świadome (lub nie) uniemożliwienie wykonania zdjęć w kluczowych dla utworu momentach. Przysięga, oczepiny. Nie mam wpływu na widzimi się księdza, lub na Ciotkę Zosię, która z nokią przed ołtarzem, z odległości 30cm chce zrobić fotkę na przysiędze...

a i zapis o którym pisałem ostatnio, jest całkowicie zgodny z prawem, bez cienia wątpliwości

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Zapis, że jeżeli sprzęt ulegnie zniszczeniu w trakcie zlecenia lub kradzieży odpowiada za to organizator imprezy, czyli PM - wiadomo.
    Miałem to kiedyś w umowie, ale jak klienci zaczęli przyczepiać się do tego zapisu skonsultowałem kwestię z prawnikiem. Wg. niego taki zapis był niezgodny z prawem i usunąłem go z umowy.

Strona 77 z 93 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów