Strona 11 z 96 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nawet rzemioslo, to usluga wymagajaca pewnych umiejetnosci. jako taka w Polsce skazana jest na niedocenienie (bo wciaz jeszcze dobra materialne sa bardziej "cenne" dla Polaka niz praca specjalisty) a osoby nia sie zajmujaca do udowadniania, ze nie sa wielbladami.

Fotograf to nie rzemiosło, to wolny zawód, podobnie jak adwokat, lekarz, artysta plastyk, itd. W Wkipedii twierdzą, że działalności usługowej fotografików nie zalicza się do rzemiosła. Z umiejętnościami jak wiadomo, bardzo różnie bywa, nie obowiązuje w tej branży jak w rzemiośle zwyczaj kształcenia i dokumentowania kwalifikacji do wykonywania tej działalności gospodarczej we własnym imieniu i na swój rachunek/uczeń, czeladnik, mistrz/. Nie ma cechu fotografów. Większość trudniących się tym fachem nie ma również za sobą szkół fotografii. Kariera zawodowa fotografa opiera się w PL na ogół na determinacji, samodzielnie zdobywanym doświadczeniu i właściwym zareklamowaniu swoich umiejętności. Zamiast dyplomu służy portfolio, a ceny są umowne. :-)

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Fotograf to nie rzemiosło, to wolny zawód, podobnie jak adwokat, lekarz, artysta plastyk, itd. W Wkipedii twierdzą, że działalności usługowej fotografików nie zalicza się do rzemiosła. Z umiejętnościami jak wiadomo, bardzo różnie bywa, nie obowiązuje w tej branży jak w rzemiośle zwyczaj kształcenia i dokumentowania kwalifikacji do wykonywania tej działalności gospodarczej we własnym imieniu i na swój rachunek/uczeń, czeladnik, mistrz/. Nie ma cechu fotografów. Większość trudniących się tym fachem nie ma również za sobą szkół fotografii. Kariera zawodowa fotografa opiera się w PL na ogół na determinacji, samodzielnie zdobywanym doświadczeniu i właściwym zareklamowaniu swoich umiejętności. Zamiast dyplomu służy portfolio, a ceny są umowne. :-)
    a egzamin na fotografa w cechu to co? skoro jest takowa instytucja gdzie zdajesz panstwowy egzamin mistrzowski
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    a egzamin na fotografa w cechu to co? skoro jest takowa instytucja gdzie zdajesz panstwowy egzamin mistrzowski
    Chodzi mi o to, że to zanika. Dawno nie zdarzyło mi się spotkać fotografa legitymującego się dyplomem czeladniczym lub mistrzowskim. Większość wykonuje ten zawód nie posiadając takich dyplomów. Nie są one niezbędne do prowadzenia takiej działalności.
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 17-03-2013 o 01:07

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Nie ma cechu fotografów. )
    Krajowy Cech Fotografów
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Czyli jednak rzemieślnik .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Czyli albo mistrz/czeladnik albo partacz jak to okreslano przed wiekami.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Co by nie mówić na rynku jest taka usługa, z możliwością wyboru majstra na podstawie jego dokonań (portfolio) i ceny.
    Dla mnie to o tyle cenne, że rodzina przestała się zwracać z prośbą o "zrobienie zdjęć na ślubie". Zdarzyło mi się ze 4 razy w czasach analoga "robić ślub" i byłem tak zestresowany, że miałem dość. Niby mówili, że "zdjęcia ładne" ale dla mnie to była totalna porażka.
    Powinien to robić przynajmniej fotograf-rzemieślnik jak nie stać na artystę w dobrym tego znaczeniu albo zaprzyjaźniony amator obyty w temacie reportażu na zamówienie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Ludzie po prostu liczą się z finansami.
    Kolegi znajoma stroi kościół na uroczystości i widzi, jak ludzie liczą każdą złotówkę. Często rezygnują z wystawnych wesel na poczet małych spotkań w najbliższym gronie.
    Fakt, że tutaj pole do popisu (w negatywnym tego słowa znaczeniu) mają foto pstrykacze.
    Generalnie wszytko zależy od par, osoby które chcą mieć dobre zdjęcia z tego wyjątkowego dnia wynajmą dobrego/droższego fotografa.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czyli jednak rzemieślnik .
    Czy każdy, czy tylko ten kto należy do cechu

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Czyli albo mistrz/czeladnik albo partacz jak to okreslano przed wiekami.
    Czyli co ... o sztuce i wytwarzaniu dóbr kultury może zapomnieć

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Co by nie mówić na rynku jest taka usługa, z możliwością wyboru majstra na podstawie jego dokonań (portfolio) i ceny.
    Klienci pytają o cenę, oglądają portfolio, ale czy ktokolwiek pyta o papiery mistrzowskie lub czeladnicze

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Czyli co ... o sztuce i wytwarzaniu dóbr kultury może zapomnieć
    Ciotka wcinająca kotleta schabowego jako dobro kultury średnio do mnie przemawia.

Strona 11 z 96 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów