Jak kolega Slaw2006 sam zaznaczył to ma być jego pierwsza lustrzanka. Dlatego wybór raczej bym oparł na prostej zasadzie, który aparat lepiej trzyma się w ręku, który w danej cenie mogę kupić z lepiej ocenianym szkłem, który łatwiej mi się obsługuje. Odrzucił bym sprzęt mało popularny i do tego używany, mimo wychwalanych zalet. Można wpakować się na minę i mieć fajny mebel, bo nie znajdzie się części. Do Canona i Nikona raczej z tym problemu nie ma, przy reszcie bywa już różnie. Jeżeli się zdecydujesz na używkę to raczej taką która masz możliwość ewentualnej naprawy bez gwarancji. Ale doradzając w ten sposób która używka jest lepsza, można stwierdzić, że zestaw Canon 5D mk II + 50 f1.8 da się kupić w tej cenie. Body używane na ebayu poniżej 3k PLN przy odrobinie cierpliwości jest do kupienia, a obiektyw poniżej 300 PLN. Tylko ja zadam pytanie: Po co? Jak ktoś nie miał lustrzanki nigdy w ręku. Toć to będzie droga przez mękę a nie przejście z kompakta na lustrzankę. Sugeruje wybrać coś nowego nie koniecznie RTVAGD bo drogo. Jak Canon to według mnie różnice pomiędzy 550D-600D-650D są pomijalne. Jeżeli chodzi o Nikona mniej się znam i miał bym problem między D3200, a D5100. A jak już kolega się nauczy i zacznie widzieć różnicę pomiędzy zdjęciem z 60D - 650D, a 6D to minie na tyle długi czas, że kupi nowe body. Po za tym dokupując lepsze szkło zauważy większą różnicę niż kupując lepsze body.